Ik kwam in gesprek met Tirza Braakman, een echte Spanje-specialist. Ik liet haar weten deze zomer op onze reis door Catalonië ook voor een tijdje in Barcelona te verblijven. Natuurlijk vroeg ik haar om wat tips, want ook voor mij is een bezoek aan de Catalaanse hoofdstad niet de eerste keer. En ik ben altijd op zoek naar de wat minder voor de hand liggende bezienswaardigheden op een bestemming. De Sagrada Familia, de Ramblas en het Parc Güell kent iedereen natuurlijk al, vandaar dat Tirza mij vijf geheime tips gaf voor plekken die niet worden platgelopen door toeristen: de vijf verrassingen van Barcelona. Ik laat Tirza graag aan het woord:

Barcelona beleven buiten de gebaande paden doe je door de clichés te vermijden. Bezienswaardigheden als Camp Nou, de Sagrada Familia, Parc Güell en Casa Milá slaan we voor het gemak even over, want Barcelona heeft nog zoveel meer te bieden! Ik heb vijf bijzondere plekken voor je op een rijtje gezet, Barcelona blijft verrassen!

1. Bijzonder uitzichtpunt

Zijn naam is Cristóbal Colón, maar je zult hem wellicht kennen als Christoffel Columbus. ´s Werelds beroemdste ontdekkingsreiziger zette na zijn verre tocht naar Amerika (hoewel hij zelf in de veronderstelling was China te hebben bezocht) voet in wal in de haven van Barcelona. Niet zo gek dus dat de Barcelonezen besloten hem in een monument te vereeuwigen. Het monument, dat 60 meter hoog is en wordt gesierd door een beeld van Columbus naar Amerika wijst, bevat een leuke extra: een lift! We raden je absoluut aan de lift naar boven te nemen, want het uitzicht is zeker de moeite waard… Welke richting je ook kijkt, je ziet overal wat: zo zie je onder andere de haven, de Gotische wijk, heuvel Montjuïc en een groot gedeelte van de stad. Een absolute aanrader dus!

Adres: Plaza Portal de la Pau

cristoforo colon, barcelona
Foto: Giåm on Foter.com / CC BY-SA

2. Prinsheerlijk genieten in verrassend Barcelona

Altijd al de ambitie gehad om koning of koningin te worden, of ben je er stiekem van overtuigd dat je blauw bloed hebt? Dan kun je  een bezoekje aan het restaurant in het Palau Nacional zeker niet overslaan. Treed in de voetsporen van koning Alfonso XIII terwijl je in een prachtige troonzaal (ja, je leest het goed) een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgt en ondertussen óók nog eens uitzicht hebt over Barcelona! Palau Nacional is gevestigd op Montjuïc, dus combineer je koningsmaal met een bezoek aan deze bijzondere heuvel en haar vele bezienswaardigheden. 

Adres: Palau Nacional, Parc de Montjuïc


3. Gezellige drukte in de kloostertuin

De kloostertuin van de Kathedraal van Barcelona  is al eeuwen het thuis van een paar wel heel bijzondere bewoners. Dertien witte ganzen scharrelen vrolijk tussen de palmbomen en sinaasappelbomen door, en voorlopig zullen zij daar ook niet weggaan. De reden dat de ganzen er zijn is echter wat serieuzer: het geval dertien representeert de leeftijd waarop martelares de heilige Eulalia, die in de Kathedraal begraven ligt, een vreselijke marteldood stierf. Het verhaal gaat dat zij toen ze werd gemarteld een witte duif uit haar mond haalde en hierdoor de beschermheilige werd van alle vogels.


Waarom precies ganzen? Het verhaal hierover gaat terug tot in de late Middeleeuwen, toen de kathedraal werd gebouwd. Er woonde toentertijd een bewaker met een aantal ganzen. Toen er op een dag inbrekers kwamen snaterden de ganzen zo hard dat deze snel de benen namen. De kathedraal was veilig en vanaf die dag kregen de ganzen de eer om hier voor altijd te blijven wonen.

Adres: Pla de la Seu

Foto: Jocey K on Foter.com / CC BY-SA

4. Een welkome fata morgana op een hete zomerdag

Behoefte aan verkoeling na een heftige shopsessie in de chique wijk L’Eixample? Je hóeft niet af te reizen naar het strand, om de hoek bevindt zich een mini zwemparadijsje! In de Jardines de la Torre de les Aigües bevindt zich een zwembadje, waardoor deze plek ook wel het strand van L’Eixample wordt genoemd. Het helderblauwe water wordt omgeven door palmbomen en nodigt uit voor verkoelende duik. Hete zomerdagen worden op zo’n manier ineens héél draaglijk in Barcelona.

Adres: Calle Roger de Lluria, 56


5. Verborgen overblijfselen van het Romeinse Keizerrijk

De laatste van het lijstje van mijn verrassingen in Barcelona. In de Romeinse tijd werd er in Barcelona een tempel gebouwd om Keizer Augustus te eren. Helaas  heeft de indrukwekkende tempel de tand des tijds niet helemaal doorstaan: van het hele gebouw staan er nu nog maar vier zuilen overeind. En deze zaten goed verstopt, want de ruïne werd pas eind 19e eeuw tijdens een verbouwing herontdekt. Gelukkig maar, zo kunnen we op de dag vandaag dit stukje Romeinse geschiedenis nog steeds bewonderen. Je vindt de zuilen van de tempel in de Gotische wijk, aan de Carrer del Paradís.

Adres: Calle Paradís, 10

temple of august, barcelona
Foto:  Boyko Blagoev on Foter.com / CC BY

Communication and Media Design-studente Tirza Braakman woont in Spanje en combineert haar liefde voor schrijven en reizen voor haar baan als tekstschrijver bij BruisendBarcelona.nl. Daar geeft ze actuele tips en informatie over hotspots en leuke verborgen plekjes in Barcelona


Ter afwisseling: een kustwandeling

camino de ronda, costa brava

Na een paar dagen Barcelona is het heerlijk uitwaaien langs de Catalaanse kust. Tussen Barcelona en de Franse grens loopt de Camino de Ronda, één lange wandelroute langs verscholen baaien en vergeten plaatsjes.


💰 Barcelona Card?

Voor het gebruik van bussen, metro’s en zelfs een kabelbaan kan je gebruike maken van de Barcelona Card. Ik schreef daar een aparte blog over waarin je kan lezen wat de kaart inhoudt en of je het bedrag er uit haalt.


Booking.com