Ik begin gelijk maar met een excuus voor deze wat dwingende kop. True, je moet even afdalen vanuit de Rocky Mountains, of misschien moet je er wel een dag lang voor rijden door de eindeloze prairies van Nebraska, zoals wij deden. Maar de aanblik van de lage zomeravondzon op de gekartelde bergpieken van het Badlands National Park zal ik niet snel vergeten. En omdat woorden lang niet altijd alles overbrengen heb ik deze blog rijk voorzien van beeldmateriaal. Want de Badlands die zijn die omweg dubbel en dwars waard.

Laatste update: 22 juli 2020

De Badlands van South Dakota

Goed, waar bevinden we ons? Op onze rondreis met de camper van Denver naar de Pacific zijn we ietwat naar het noordoosten afgedwaald. Via een verrassende route door het westelijke deel van Nebraska zijn we de staat South Dakota vanuit het zuiden binnen komen rijden.

Mako Sica, zo noemden de Lakota indianen het bizarre landschap waar we nu op af rijden. Oftewel “slecht land”. Er is weinig inspiratie nodig om tot zo’n naam te komen. Het is een gebied dat de reiziger weinig tot geen bescherming tegen de elementen biedt. Er groeit haast niets en er je bent blootgesteld aan extreme hitte in de zomer. Ook aan extreme kou in de winter.

Vanuit de lucht zien de Badlands eruit als een open wond in het landschap. Het is een type landschap dat je op meer plaatsen in Noord Amerika tegenkomt. De term badlands is een benaming voor veel soortgelijke semi-woestijngebieden met de kenmerkende sterk geërodeerde grond. Doordat wind en hemelwater in de loop van de tijden vrij spel hebben gekregen zijn er allerlei canyons, geulen en ravijnen ontstaan.

badlands national park
Vlak voor de zuidelijke entree van het Badlands National Park is de eerste aanblik onvergetelijk.
Badlands National Park
In de omgeving van Cedar Pass zijn wandelroutes maar kan je ook fietsen.

Trippen zonder te roken

Als je met de camper reist, is er in het park één plek om te overnachten en dat is bij Cedar Pass. Direct bij de zuidelijke ingang. Elke kampeerplaats heeft een picknicktafel met een halfopen overkapping. Om je tegen de ergste windvlagen en de brandende zon te beschermen. Na de lange rit hiernaar toe puffen we daar even uit. Onder het genot van een ijskoude bier zien we hoe de ondergaande zon de Badlands Wall, een muur van torens en pilaren, in lichterlaaie zet. Het is trippen zonder dat je iets gekst hebt gerookt.

Badlands National Park
Borrel na weer een lange rit over de prairies van Nebraska en South Dakota.

We staan vroeg op om de bizarre vormen in het vroege ochtendlicht op hun best te kunnen zien. Wat volgt is een indrukwekkende rit langs de Wall, door het lager gelegen deel van het park. We rijden over de Badlands Loop Road. Een weg die het park doorkruist met links en rechts van ons de grijze rotsen met horizontale strepen in terracottakleur. De verschillende gesteentelagen liggen keurig op elkaar gestapeld.

Badlands National Park
Uitzicht over de zuidelijke uitlopers van het Badlands National Park in de White River Valley.

Buitenaards

Na enkele kilometers klimt de weg omhoog, waarna we op verschillende plekken kunnen stoppen om te genieten van vergezichten. Bij de Fossil Exhibit Trail kan je door middel van een korte wandeling over een boardwalk alles te weten komen over de fossielen die in dit park gevonden werden. In zo’n twintig minuten tijd word je door de informatiepanelen helemaal bijgepraat over wat men hier in de grond zoal aantrof.

Badlands National Park
Op de Fossil Exhibit Trail word je bijgepraat over de vele fossielen die je in de Badlands kan vinden.
Badlands National Park
De Badlands Loop Road in de buurt van Yellow Mounds Overlook.

De weg door het park biedt tal van plekken om te stoppen. En vanaf elke plek heb je weer een ander panorama, meestal naar het zuiden toe. Tot aan de Buffalo Gap Grasslands, waar de Badlands overgaan in de eindeloze prairies. Ondertussen zorgt het bizarre landschap van de Badlands ervoor dat je je in Star Wars 1, 2, 3 en 4 tegelijk waant. Bij Yellow Mounds Overlook zijn inmiddels de kleuren paars en geel toegevoegd aan de technicolor show van de canyons.

Als we het park ter hoogte van Pinnacles Entrance aan de noordzijde weer verlaten kijken we terug op een behoorlijk verrassend bezoek aan misschien wel één van de meest onderschatte nationale parken van de Verenigde Staten. Het is een plek die zijn vergelijk op de wereld (en op Mars) niet kent. Een buitenaardse ervaring.

Badlands National Park

Badlands Travel Movie


Reisplanner voor de BadlandsAutoroutes

Er loopt één verharde weg door het park, de Badlands Loop Road. Deze weg snijdt direct door het meest spectaculaire deel van het park, waar je wordt omringd door een labyrintisch landschap. Je kan de weg in 45 minuten helemaal uitrijden, maar dat is zonder stoppen. Er zijn in totaal 16 plekken waar je kan genieten van uitzichten, wandelingen kan maken of informatieve boardwalks kan volgen. Neem er minimaal vier uur voor om deze weg te rijden inclusief stops.

De Sage Creek Rim Road is een gravelweg die begint waar de Badlands Loop Road ophoudt. Langs deze weg maak je de meeste kans om kuddes bizons te spotten. Ook vind je er groepen prairiehonden. De weg is gesloten in periodes van hevige neerslag. De Sheep Mountain Table Road brengt je naar een plateau dat scherp afloopt met uitzichten op een landschap met sterk geërodeerde geulen en ravijnen. Deze weg is alleen geschikt voor een 4×4 auto.

Badlands National Park

Wandelingen

Heb je meer tijd en reis je niet in de hete zomermaanden, plan dan wat extra tijd in voor een wat langere wandeling dan de korte loops die je vanaf de verschillende parkeerplaatsen kan maken. De Notch Trailis 2,5 km lang (heen en terug) en met paaltjes aangegeven. De wandeling leidt je naar de Notch, een uitzichtpunt van waar je een schitterend panorama hebt over de White River Valley. Je moet hier geen hoogtevrees hebben. De langste wandeling van het park is de Castle Trail van 16 km waar je zeker vijf uur voor nodig hebt. De wandeling start vlak bij het bezoekerscentrum. Op het verste punt (bij de Fossil Exhibit Trail) kan je ook de via de weg weer terug, als je vanaf daar vervoer hebt geregeld.

Ben Reifel Visitor Centre

Alles wat je wilt weten over de Badlands vind je hier terug. Het is genoemd naar de eerste Lakota indiaan die werd gekozen voor het Congres in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er zijn tentoonstellingen, je kan rangers spreken, o.a. om advies in te winnen over je beste dagbesteding en je kan er boeken en kaarten kopen. Overigens kan je, net als in andere nationale parken in Amerika, altijd gratis een plattegrond van het park afhalen en een krantje met alle actuele bijzonderheden. Op sommige dagen worden er ’s avonds presentaties gegeven over de nachtelijke sterrenhemel.

Algemene tips voor de Badlands

  • Bereid je bezoek goed voor. Kom met een volle tank; er is een benzinestation in het plaatsje Interior, op ca. 5 km van het Ben Reifel Visitor Centre. Zorg ook voor veel water, zowel in je auto als wanneer je op een wandeling gaat.
  • Neem voldoende tijd: minimaal een halve dag waarin voor de Badlands Loop Road met een aantal fotostops, een hele dag als je ook wandelingen wilt maken. En twee dagen als je de verdere uithoeken van het park (zie hierboven bij autoroutes) wilt ontdekken, bij voorkeur met een 4×4.
  • Doe je eigen Badlands Safari:  er is veel wild te spotten. Niet alleen bizons, maar ook prairiehonden, dikhoornschapen, herten en fretten.
Badlands National Park
Vergeet nooit water mee te nemen als je op pad gaat in de Badlands.

Reizen naar het Badlands National Park

De meeste bezoekers doen doen het Badlands National Park aan als onderdeel van een langere reis die elders gestart is, bijvoorbeeld in Denver. Kan je niet wachten en wil je direct naar de Badlands dan vind je de dichtstbijzijnde luchthaven in Rapid City, South Dakota. Reken op een reistijd van 12 tot 17 uur, afhankelijk van je overstaptijd. Vliegtickets boek je met sowieso minimaal 1 overstap.

De Badlands zijn prima bereikbaar vanuit Denver, een van de locaties in Amerika waar campers te huur zijn. Deze kan je boeken bij Travelhome. Daar kan je heel eenvoudig een helder overzicht krijgen van alle beschikbare campers. Check ook de voordelige one way specials. Vaak kan je tegen een sterk gereduceerd tarief een camper van de fabriek in Chicago naar de westkust rijden. Dan liggen de Badlands heel mooi op je route.

Wil je niet kamperen maar comfortabel in hotels overnachten, check dan de prijzen voor all-in autohuur op de site van Sunny Cars. Daar heb je keuze uit de meeste modellen en je eigen risico is altijd afgekocht. Geen gedoe dus.

autohuur USA

Overnachten in de Badlands

Met onze camper stonden wij op de mooist denkbare plek, namelijk op de Cedar Pass Campground. Reserveren in het hoogseizoen is essentieel en kan je gewoon op de site doen.

Badlands National Park
De Cedar Pass campground heeft bij elke kampeerplaats een semi overdekte picknicktafel.

Ben je met de auto, dan kan je overnachten in de Cedar Pass Lodge, waar je slaapt in een soort van blokhutten. Ze zijn in het hoogseizoen al snel volgeboekt, of het kan boven je budget zijn, dus kijk anders naar alternatieve accommodatie in de buurt van de Badlands.


Booking.com

Verder lezen