Mérida ligt op vier uur rijden van de Riviera Maya. Dat is te ver om er even voor een dagje op excursie naar toe te gaan. Daarom komen er alleen reizigers die een rondreis door Yucatán maken. En terecht, want de stad is de moeite van een bezoek meer dan waard. Niet alleen hangt er zo’n gezellig small town sfeertje en heeft de stad zo haar bezienswaardigheden, maar het is ook een prima uitvalsbasis voor tripjes in de omgeving. Hoe en waar? Lees maar snel verder.

Laatste update: 29 december 2022

Estimated reading time: 14 minuten


Kennismaking met Mérida

Mérida is de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Yucatán en telt een kleine 900.000 inwoners. Dat is iets meer dan Amsterdam. Maar verwacht geen metropool van die orde. De hele stad doet aangenaam provinciaal aan. Ja, het centrum rondom de Plaza Grande (zócalo) is behoorlijk druk met mensen en verkeer, maar loop je een paar blokken verder, dan kan je zo maar ineens op een dromerig pleintje staan.

arco de dragones, mérida
Typisch voor veel Mexicaanse steden: een boog aan het begin van het centrum. Dit is de Arco de Dragones.

Hoe lang verblijf in Mérida?

Voor de belangrijkste bezienswaardigheden van het historische centrum heb je aan één dag wel voldoende. Zelf houd ik er altijd nog wel van om naar een volstrekt onbekend deel van de stad te gaan voor ook eens wat anders te zien dan in de reisgidsen genoemd wordt. Zo kwam ik tijdens ons verblijf terecht in de wijk van het voormalige treinstation. Dat leverde toch ook weer net weer net wat andere foto’s op.

De stad ligt vrij centraal in het noorden van het schiereiland Yucatán, met de meeste bezienswaardigheden binnen een afstand van 1,5 uur rijden. Dat is, als je over een huurauto beschikt. Ga je van dit scenario uit, dan is vier overnachtingen in Mérida niet overdreven. Even verderop ga ik wat verder in op de uitstapjes die je kan maken vanuit Mérida.

twilight in the streets of mérida
De schemering zet de stad in een mooi licht.
zócalo and cathedral of mérida, mexico
Er is ’s avonds altijd veel sfeer op de zócalo, het centrale plein van Mérida. Tijdens de zondagmarkt zijn ook een aantal straten afgesloten voor het verkeer.

Is Mérida veilig?

Het gros van de mensen die Mexico bezoeken komen in de regel niet verder dan hun resort aan het strand van Riviera Maya. En ja, alles wat je in de media over Mexico hoort of leest gaat over drugsbendes en liquidaties. Om die reden onthouden veel mensen zich van al het moois dat het achterland van hun resort ze te bieden heeft.

True, het gaat er in veel Mexicaanse steden soms behoorlijk heftig aan toe. Maar daarop vormt Yucatán een positieve uitzondering. En dan nog: praktisch alle geweld vindt plaats tussen drugsbendes onderling. Dus tenzij je zelf niet bij de drugsmaffia zit, zal je niet zo snel doelwit zijn van geweld in dit gebied van Mexico.

terrassen aan het centrale plein van mérida, mexico
Volle terrassen van de cantina’s aan het centrale plein van Mérida.
kathedraal en het centrale plein van Mérida, Mexico
De kathedraal aan het centrale plein van Mérida.

Hoe is het weer in Mérida?

Het was er bloedheet toen wij hier in de zomer van 2019 waren. Het werd makkelijk 39 graden overdag, dus zochten we ook regelmatig verkoeling in het zwembad van ons hotel. Maar het hele jaar komt de temperatuur overdag zelden onder de 30 graden in dit deel van Mexico. Wel heb je van juni tot oktober elke dag wel een plensbui en als je pech hebt, komt er een orkaan in de buurt. Omdat de stad niet direct aan zee ligt, is de kracht van een orkaan vaak al wat getemperd.Dingen om te doen in Mérida

In verhouding tot de grootte van de stad zijn er niet ontzettend veel bijzondere dingen die je echt gezien moet hebben. De kathedraal (de oudste van Latijns Amerika, naar verluid), is vooral mooi van de buitenkant en er zijn niet echt heel bijzondere musea of monumenten. Zo, dan is dat maar alvast duidelijk.

Verdwalen in Mérida is leuk

Maar dan nog! Dat wil dat niet zeggen dat Mérida niets te bieden heeft. Ik vond het vooral een prima stad om lekker vrijblijbend van wijkje naar wijkje te wandelen. En vervolgens te verdwalen, wat bijna niet mogelijk is, dankzij het eenvoudige stratenpatroon, zoals in bijna alle Mexicaanse steden. Het is ook een hele fotogenieke stad, met veel gebouwen in de mooiste kleuren geschilderd. Met een rauw randje, zodat het net niet op een openluchtmuseum gaat lijken. Wij gingen dan ook niet met een gidsje op pad, maar dwaalden eigenlijk gewoon random een hele middag rond en genoten van de flair van de stad.

Een voorbeeld van zo’n dwaaltocht door Mérida vind je in de fotogalerij hieronder. Op een middag ben ik in de richting van het voormalige treinstation gelopen. Er komen al jaren geen treinen meer in Mérida, maar ik had op de kaart gezien dat het gebouw van het oude station nog gewoon bestond. Toen ik daar ging kijken kwam ik in een ietwat verlaten wijk terecht, wat weer een mooie serie wat surrealistische foto’s opleverde.

Culinaire tours in Mérida

Ik ben een groot fan van food tours in plaatsen als Mérida. Je leert de ziel van een plaats kennen als je met een klein groepje de markten en locale restaurants afstruint. Je kan ook zelf aan de bak door een kookcursus te boeken. Of wat dacht je van een originele cantinas tour?


Travel Movie


Uitstapjes in de omgeving van Mérida

Omdat Mérida lekker centraal ligt, kan je een groot aantal bezienswaardigheden in Yucatán van hier uit bezoeken zonder iedere keer weer van hotel te moeten verkassen.Er zijn excursies naar Uxmal, een cenotes tour of, een beetje van de gebaande paden af, een eco tour met bezoek aan het natuurreservaat El Corchito. Maar je kan er ook zelf op uit trekken. Met een huurauto bijvoorbeeld.

Izamal, de gele stad

Izamal is een klein koloniaal stadje, uniek omdat alle huizen en gebouwen in het centrum okergeel zijn geschilderd. Inclusief het markante klooster Convento de San Antonio de Padua. Er wordt gezegd dat dit specifieke kleurenschema eigenlijk te danken is geweest aan het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1993. Ter ere van zijn komst werd zou de hele stad geschilderd zijn in de kleuren van het Vaticaan: geel en wit. Sindsdien heeft de stad de bijnaam ‘Gele Stad’ gekregen. Ik heb echter geen bewijs hiervoor kunnen vinden.

Behalve het klooster en enkele Maya ruïnes in het centrum heeft de stad niet veel bezienswaardigheden. Ik vond de plaats vooral mooi vanwege de lichte en fotogenieke sfeer die het straalt.

Planning: Om de stad te kunnen bekijken heb je aan 2 of 3 uur voldoende. Ideaal voor en ochtend of middag vanuit Mérida dus. Het is ongeveer een uur rijden met je auto of 1,5 uur met de bus. Een andere mogelijkheid is om deze stad te bezoeken als stop op weg naar of van Chichén Itza. Heb je geen auto, dan kan je een dagtocht naar Valladolid en Izamal boeken vanuit Mérida.


convento de san antonio de padua, izamal
Het Convento de San Antonio de Padua is een markant klooster, precies in het centrum van Izamal.
meisjes in izamal, mexico

izamal, mexico

Celestún: lagune, strand en flamingo’s

Als je Isla Holbox als badplaats nog te toeristisch vindt, dan is Celestún zeker wat voor jou. Het is een ingedut plaatsje aan de Golf van Mexico, met een paar posada’s en restaurants direct op het strand en een pier waar vissers hun hengels uitwerpen. De enige reden waarom het veel bezoekers ontvangt zijn de tours door de lagune waarbij je langs kolonies van flamingo’s vaart. Tours vertrekken bij de brug over de lagune, vlak voor je het plaatsje binnenrijdt.

Planning: Met je auto heb je een rit van ongeveer 1,5 uur. Met de bus ben je 2 uur onderweg. Als je zelf geen vervoer hebt kan je ook de Ria Celestun Biosphere Reserve Tour boeken, die vanuit Mérida vertrekt.


celestun
Het strand van Celestún is nergens heel druk
restaurant aan het strand van celestun
making instagram photos, celestun

Reizen naar Mérida

Niet veel mensen vliegen direct naar Mérida, maar doen de stad aan op een road trip vanuit Cancún. In het kort heb je de volgende mogelijkheden om naar Yucatán te vliegen:

Een huurauto geeft je optimale vrijheid en je bent niet afhankelijk van de Mexicaanse busdiensten. Wij hebben de auto direct na aankomst in Cancun opgehaald en hebben er een mooie rondreis over het schiereiland mee gemaakt.

>> Wil je een auto huren in Mexico? Lees hier al mijn persoonlijke tips <<

Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden
sunday market in mérida, mexico
Tijdens de zondagsmarkt in Mérida heb je volop keuze uit streetfood.

Hoteltips

Budget
Ben je backpacker, dan is Nomadas Eco Hostel je beste keuze. Het hostel ligt centraal en ze hebben zowel slaapzalen als hotelkamers en een gezellig zwembad.
10 euro voor een bed in een slaapzaal met ontbijt

Middenklasse
In Mérida verbleven wij in de koloniale Doralba Inn. Het hotel ligt op 5 minuten lopen van het plein en heeft een gezellige patio. Voor verkoeling heb je een zwembad en je kan je auto gratis binnen de muren parkeren. Alle faciliteiten voor een lage prijs.
36 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt

Boutique
De 10 kamers van Hotel Viva Mérida zijn fraai ingericht en het ontbijt wordt in de patio geserveerd. Ook dit hotel ligt op een paar blokken van het plein af.
98 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt


Booking.com

Korte arrangementen

Een logische volgende bestemming op je road trip door Yucatán is Campeche. Als je de bouwsteen Mariachi’s en Cenotes boekt, heb je gelijk het verblijf in beide steden geregeld, inclusief een bezoek aan een cenote.


kathedraal van mérida, mexico
De kathedraal wordt ’s avonds sfeervol verlicht.
cafetaria Impala, mérida
Cafetaria Impala vind je aan het begin van de Paseo de Montejo, een groene avenue met sjieke villa’s en schaduwrijke terrassen.

Meer lezen over Mérida en Yucatán

Van deze zelfde reis schreef ik blogs over Chichén Itza, een logische stop op je reis over het Mexicaanse schiereiland en Isla Holbox, een strandbestemming dat iets van de route af ligt, maar daardoor ook (nog) niet massaal bezocht wordt.Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!

Ben je ooit in Mérida geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!