Onze eerste indruk van Isla Holbox? Een tropische versie van een Waddeneiland. De langgerekte vorm, deel van een groot natuurpark, de overtocht door de lagune van een klein half uur, de zandpaden, lage begroeiing, de kleinschaligheid, alles gewoon. Maar we zijn niet in de Waddenzee, maar in de Golf van Mexico. Zodra je aankomt word je overrompeld door het Caraïbische laid-back sfeertje. We kiezen een van de kekke golfkarretjes die ons met bagage en al vervoert naar een hotelletje en niet veel later hangen we in hangmatten te chillen. Maar niet alleen dat. We hebben geboekt voor de 3 Islands Tour, die ons onder andere oog in oog met het rijke vogelleven zal brengen.

Geschatte leestijd: 14 minuten

Laatste update: 29 december 2022


Snel wegwijs

Waar ligt Isla Holbox?

Isla Holbox ligt in de Caraïbische Zee pal voor de noordkust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Hoe kom ik op Isla Holbox?

Het is het best bereikbaar vanuit Cancun, waarvandaan je in ongeveer 2 uur in de haven van Chiquila bent. Daarvandaan gaat ieder half uur een ferry. Maar ook vanuit andere plaatsen aan de Riviera Maya vertrekken bussen naar de ferry.

Wat zijn de leukste dingen om te doen op Isla Holbox?

Er zijn verschillende tours naar afgelegen stranden of langs eilanden met een rijk vogelleven, zoals de 3 Islands Tour. Of ga zwemmen met walvishaaien.


vlaggetjes bij beach bar

Een eiland zonder een meter asfalt maar alleen zandweggetjes; zodra je aankomt wil je gelijk je schoenen uit doen. Alle transport over het eiland gaat lopend, per fiets of per golfkar. Isla Holbox is exact het tegenovergestelde van het mondaine Cancun en Playa del Carmen. Daar ligt het ver genoeg vandaan (reistijd 3-4 uur) om de massa’s te ontmoedigen om er heen te gaan. Geen winkelcentra en high rise hotels met pool parties. Maar straatjes met rietbedekte huisjes, vol met muurschilderingen en eetstalletjes, op straat en barretjes met de lekkerste taco’s en margerita’s.

Zeshonderd meter, veel breder is het eiland niet ter hoogte van de haven. De zandweg door het dorp loopt linea recta naar het strand aan de noordkust. Loop je een paar honderd meter naar links of naar rechts, dan zit je weer midden in de natuur. Het hele eiland maakt deel uit van het Yum Balam Nature Reserve, dat in 1994 op initiatief van de locale Maya bevolking in het leven werd geroepen.

Beachlife op Isla Holbox

De zee is diep turquoise en als je vijftig meter het water in bent gelopen staat het water nog niet eens tot je knieën. En terug op het strand kies je een van de ligstoelen uit die kris kras opgesteld staan en je bestelt je volgende cocktail.

Magnifieke street art vind je niet alleen in de straten van Holbox. Ook op het strand, waar een paar lelijke betonresten zijn beschilderd in de mooiste kleuren. En die kleuren worden alleen nog maar intenser tegen de tijd dat de zon lager komt te staan. Dat is het moment dat velen zich op het strand verzamelen om het schouwspel van de zonsondergang mee te maken.

beschilderd beton op het strand van Isla Holbox
Een loos stuk beton op het strand van Isla Holbox is verfraaid met de verfbus.
zonsondergang op strand van isla holbox
Aan het eind van de dag verzamelt iedereen zich op het strand om de zon langzaam onder te zien gaan.

Isla Pajaros: het vogeleiland

Isla Holbox en het Yum Balam Nature Reserve zijn een eldorado voor vogelspotters. Onze Lagoon Cruise (met privé boot!) doet Isla Pajaros, oftewel het Vogeleiland, aan. Twintig minuten lekker met de wind door je haren varen over de lagune en dan ben je er. Vanuit twee vogelkijkhutten heb je een eerste klasse uitzicht op het gevogelte. We spotten ondermeer de pelikaan, flamingo, fregatvogel, reiger en aalscholver. En net als je denkt dat je genoeg fauna gezien hebt, springen er dolfijnen om de boot heen. Veel excursies doen Isla Pajaros aan op een tour met meerdere stops, maar je kan ook een willekeurige booteigenaar in de haven aanspreken en zo tot een prijs komen.

aanlegsteiger met vogelkijkhutten bij Isla Pajaros; 3 islands tour
Isla Pajaros is de eerste stop op de 3 Islands Tour; vanuit de vogelkijkhutten heb je een eerste klas zicht op het vogelleven.
aalscholver op isla pajaros; 3 islands tour
Tijdens de 3 Islands Tour kom je oog in oog te staan met bijvoorbeeld deze aalscholver op Isla Pajaros.

Hoyo Negro Yalahau

Zwemmen in de Caraïbische is natuurlijk lekker en die is overal dichtbij op Isla Holbox. Maar pas echt verfrissend is een duik in een cenote. Een cenote is een (vaak onder de aardoppervlakte liggende) waterpoel, ontstaan door het instorten van een poreuze kalksteenbodem. Aan de overkant van de lagune bij Isla Holbox heb je de Hoyo Negro Yalahau, oftewel het Zwarte Gat van Yalahau. Deze cenote ligt niet ondergronds, maar gewoon aan de oppervlakte. Een duik in de zwarte poel is verkwikkend. Niet steenkoud, maar aanmerkelijk kouder dan het ondiepe zeewater rondom Isla Holbox.

Je kan er, net als op Isla Pajaros, komen met een charterboot (30 minuten) of als onderdeel van bijvoorbeeld de 3 Islands Tour. We moeten wat entreegeld betalen waarna we via een mangrovebos bij de cenote aankomen. Het koele en heldere water ziet er zeer uitnodigend uit. Het is even doorbijten, maar eenmaal er in wil je er niet meer uit. Even later een ijselijk gegil van enkele Mexicaanse vrouwen die even verderop aan de kant zaten. We zien al snel dat de oorzaak een slang is, die niet al te ver bij hen vandaan uit de jungle was gekropen.Hoyo negro Yalahau, cenote; 3 islands tour
Hoyo negro Yalahau, wat zoveel betekent als “het zwarte gat van Yalahau” is een verfrissende stop tijdens de 3 Islands Tour.

Punta Coco

Wandelend is er ook van alles te ontdekken op Isla Holbox. Vanuit het dorp loop je in iets van 45 minuten naar de uiterste westpunt van het eiland: Punta Coco. Daar vinden we de iconische hangmatten in het water. Zoek op Instagram naar Isla Holbox en foto’s van deze hangmatten zie je overal. Fotogeniek zijn ze zeker. Ook fotogeniek zijn de roze flamingo’s die extra fraai belicht worden door de warme kleuren van een laagstaande zon. Echt dichtbij komen mag niet, want dat schrikt de vogels te veel af. Een vrouw van het faunabeheer die over het strand loopt, legt uit dat flamingo’s van schrik tegen elkaar kunnen vliegen en elkaar kunnen verwonden.

travelkees bij flamingo's; 3 islands tour
De flamingo’s bij Punta Coco

Voor wie is Isla Holbox geschikt?

Naar Isla Holbox kom je eigenlijk om niet al te actief te zijn. Het is een heerlijk relax-eiland met een paar leuke mogelijkheden voor uitstapjes, als je tenminste van natuur houdt. Maar verder doe je niet veel meer cocktails bestellen, de vrolijke street art bewonderen en wegdromen bij de zonsondergang. Voor ons waren enkele dagen voldoende, op doorreis naar andere bestemmingen in Yucatán, anderen kunnen hier makkelijk een week verblijven.

Isla Holbox Travel Movie

Reisgids voor Isla Holbox

Heb je ook zin gekregen om Isla Holbox aan te doen op je reis door Mexico, of wil je er zelfs je hele vakantie aan besteden? Kijk dan hieronder naar de essentiële informatie waar je zelf je trip mee kan plannen.

Kaart van Isla Holbox


1. Duurzaamheid

Omdat Isla Holbox midden in het Yum Balam natuurpark ligt, wordt er vanzelfsprekend veel aandacht aan duurzaamheid op het eiland besteed. Dit merk je gelijk doordat je geen grootschalige hotels of resorts tegenkomt, dankzij een bouwstop voor dit soort constructies. Er is een luchthaventje, maar het is niet meer dan een landingsstrip voor sportvliegtuigjes. Grootschalig toerisme zal hier geen vaste voet aan de grond krijgen. En sinds 2018 is het gebruik van wegwerp plastic verboden op Isla Holbox: dus geen rietje bij je mojito.

altaar op het strand van Isla Holbox
Op het strand van Holbox loop je tegen dit altaartje aan.

2. Bereikbaarheid

De meeste mensen reizen naar Isla Holbox vanaf Cancun of de Riviera Maya. De snelste manier is met een zelf gecharterd vliegtuigje. Is ook het minst milieuvriendelijk, dus wil je dit beslist, dan kan je daar zelf op googelen. Iets met Holbox flights of zo.

Wij reisden met een huurauto. Vanaf Cancun is het twee uur rijden naar Chiquila, waar de veerdienst vertrekt. Auto’s zijn niet toegestaan Holbox. De ferry vanaf Chiquila gaat elk half uur. Je auto laat je op één van de bewaakte parkeerterreinen in Chiquila achter. Kaartjes koop je in de haven en vervolgens wacht je op de eerstvolgende veerboot die naar Isla Holbox vertrekt. Er zijn zitplaatsen in de zon boven op het dek of binnen in de lounge, met airco. Na aankomst word je met een van de golfkarretjes naar je hotel gereden. Kost een euro of twee.

Vervelende verrassing: Hoogseizoenpech alle huurauto's weg

Bussen vanaf Cancun doen er ongeveer 3 tot 3,5 uur over om in Chiquila te komen. Ze vertrekken regelmatig en het is goedkoopste manier om te reizen.

Een luxe optie, is om met een Mercedes met chauffeur straight vanaf de luchthaven van Cancun naar Chiquila, de ferryhaven te worden gebracht. Ook het ferryticket is inbegrepen. Dit gaat je echt veel tijd besparen.

golfkarretjes in de ferryhaven; 3 islands tour
Bij aankomst van de veerboot staan golfkarretjes klaar om je naar je hotel te brengen.

3. Overnachten op Isla Holbox

Wil je echt een fancy boutique hotel dat direct aan het strand ligt, zorg dan in ieder geval dat je voor aankomst hebt geboekt. Toen wij een dag van te voren gingen checken wat er nog vrij was, bleek de keuze al lang niet meer zo groot te zijn. We vonden uiteindelijk nog wel een leuk kleinschalig adresje, maar het was ook weer niet onze eerste keuze geweest. Check hieronder de meest actuele aanbiedingen van alle hotels:

Booking.com
motorfiets in de straten van Isla Holbox
Geen verharde wegen op Isla Holbox, alleen maar zand.

4. Pakketreizen naar Isla Holbox

Vanaf Nederland worden er niet zo heel veel pakketreizen aangeboden naar Isla Holbox. Dat komt omdat de transfertijd vanaf de luchthaven van Cancun te lang is voor de meeste mensen. Bij de Vakantiediscounter vond ik wel pakketreizen naar Holbox. En mexico-online heeft een bouwsteen naar een super leuk boutiquehotel aan het strand. Het is een vierdaags pakketje met vertrek uit Playa del Carmen. Als je gaat boeken, check dan wel óf de transfer is inbegrepen en zo ja, in hoeverre deze aansluit op de vlucht. Het is vanaf Cancun nog een flinke rit naar de haven en de laatste ferry vertrekt rond 21h00. Het kan dus zijn, dat je de eerste nacht nog in Cancun doorbrengt. Ook niet heel erg, maar het gaat wel van je netto tijd op Isla Holbox af.

Zoek je de zekerheid van een pakketreis, maar kan je die online niet vinden, ga dan naar een reisbureau. Boek je vlucht en hotel tegelijkertijd, dan ben je ondermeer beschermd bij faillissement, bij eventuele vluchtuitval, bij calamiteiten ter plaatse, etc.


hangmatten op Punta Coco; 3 islands tour
Deze hangmatten vind je op Punta Coco, het meest westelijke puntje van Isla Holbox

5. Dingen om te doen op Isla Holbox

Het is heerlijk om de dagen voorbij te laten gaan met luieren in je hangmat en nippen aan margerita’s, maar buiten het dorp met zijn bohémien bars en vrolijk beschilderde huisjes ligt het uitgestrekte Yum Balam natuurreservaat op je te wachten. De 3 Islands Tour is de meest populaire trip die je kan maken en ook best een budget tip. Je komt echt heel dichtbij zwermen vogels, je maakt een verkwikkende duik in een cenote en je wordt gedropt op een droomeiland.

In de zomermaanden kan je een zeer indrukwekkende tour maken waarbij je gaat snorkelen bij walvishaaien. Deze vriendelijke waterreuzen kunnen tot 14 meter lang worden en het zwemmen in de zee met walvishaaien is volstrekt ongevaarlijk.


Tips van TravelKees
– Geld opnemen uit een ATM gaat niet op Isla Holbox. Het enige pinapparaat weigert vaak je pinpas en we hebben ook al meegemaakt dat bij iemand voor ons de betaalpas werd ingenomen. Neem dus een stapeltje cash mee!
– Veel water in een laag gelegen gebied: dat is een recept voor muggen. Neem voldoende insectenbescherming mee.
– WiFi is overal op het eiland, maar niet echt supersnel. Verzin iets anders om je tijd mee door te komen dus.


6. Meer lezen over Isla Holbox


7. Waarheen na Isla Holbox?

Na een cool down op Isla Holbox heb je natuurlijk weer voldoende energie om het rijke Maya verleden van Yucatán te ontdekken. Next stop: Chichén Itzá!