Het was de grootste mediahype sinds de ‘millenniumbug’. Hoe dichter de datum 21 december 2012 naderde, hoe meer mensen ervan overtuigd raakten dat de aarde op die datum zou vergaan. Want op die dag zou de eeuwenoude Mayakalender eindigen. Zelfs de meest serieuze media publiceerden wilde sensatieverhalen. Nou, 21 december brak aan, de zon werd enkel wat verduisterd door wat wolken en de dag ging voorbij zonder catastrofe of apocalyps. Een hoop mensen stonden gelijk weer met twee voeten op de aarde. Tot op de dag van vandaag staat het wereldwonder Chichén Itzá gewoon weer onverstoorbaar mooi te zijn.

Estimated reading time: 13 minuten

Laatste update: 20 december 2022


Einde van de wereld?

Dat hele gedoe rondom de apocalyps in 2012 heeft Chichén Itzá als bezienswaardigheid geen windeieren gelegd. Als je soms dacht dat na het uitroepen van Chichén Itzá tot één van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen iets met bezoekersaantallen deed, dan had je na 2012 moeten kijken, toen het aantal bezoekers verdubbelde. En zo lang ze de bezoekersstromen nog aankunnen, kijkt het toeristenbureau met belangstelling uit naar de volgende apocalyps.

temple of a thousand warriors, chichen itza
Temple of a Thousand Warriors

Wat is zo bijzonder aan Chichén Itzá?

Chichén Itzá is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Mexico, Er wordt aangenomen dat de voormalige Maya-stad van ca. 550 na Christus dateert. Terwijl de piramide El Castillo (ook bekend als de Tempel van Kukulcan) de meeste aandacht trekt, zal je zien dat het park veel meer te bieden heeft. Denk aan heilige cenotes en enorme tempels versierd met complexe stenen beelden. Loop je wat verder door de bossen dan kom je bij kruimelige Maya-ruïnes. Lees hieronder vijf interessante feitjes over Chichén Itzá:

 1. Chichén Itzá is geclassificeerd als een van de Moderne Zeven Wereldwonderen en werd in 1988 ingeschreven als UNESCO-werelderfgoed.
 2. De term Chichén Itzá betekent de mond bij de bron van Itzá. Er wordt aangenomen dat Itzá watertovenaars betekent, afgeleid van de Maya Itz voor magie en á voor water.
 3. El Castillo (de Tempel van Kukulkan) is de beroemde piramide die de site van Chichén Itzá domineert en het bevindt zich eigenlijk bovenop een andere veel oudere tempel.
 4. El Castillo (het kasteel) is het architecturele hoogtepunt van de ruïnes. Deze piramide vertoont verschillende Maya kalendercycli in de traptreden, platforms, plateaus en niveaus, die allemaal zijn afgestemd op de equinox. De piramide heeft vier trappen, elk met 91 treden en bovenop een platform; dit levert een totaal van 365 op, wat gelijk is aan het aantal dagen in een kalenderjaar.
 5. Tijdens de lente- (ca. 20 maart) en de herfstequinox (ca. 22 september) creëert zonnestralen een schaduw over de Kukulkan-piramide die het uiterlijk geeft van een slang die over de trap glijdt.
sculpture in las monjas, chichen itza
Detail uit het Las Monjas complex in Chichén Itzá

Hoe plan ik mijn bezoek aan Chichén Itzá?

Om alles uit je bezoek aan Chichén Itzá te halen is het handig om vooraf wat dingen te weten. Ik heb wat tips voor je verzameld, waar je je voordeel mee kan doen tijdens een bezoek aan deze Maya-vindplaats.

Timing is alles

Er zijn heel veel redenen te bedenken om je bezoek niet midden op de dag te plannen. Vanaf 10 uur rollen de eerste tourbussen binnen, zijn de souvenirverkopers op oorlogssterkte en begint de temperatuur te stijgen. En er is maar weinig schaduw rondom de piramide. Wij waren er direct om 8 uur, dus het was nog lekker koel, er was mooi zacht licht om te fotograferen en de souvenirverkopers waren nog druk bezig om hun handeltje uit te stallen. Die hadden nog geen aandacht voor ons. Een andere mogelijkheid is om vanaf 3 uur ’s middags te komen, wanneer alles op zijn eindje loopt en veel mensen naar de uitgang gaan. Om 5 uur sluit het park.

flora in het archeologische park

Wat kost een bezoek?

De entreeprijzen van Chichén Itzá zijn in 2019 nog behoorlijk verhoogd, naar 481 Pesos per persoon. Dat is ongeveer 24 euro. Voor dat geld heb je alleen nog maar de entree. Maar als je je vooraf niet hebt ingelezen, dan loop je langs ongetwijfeld prachtige bouwwerken, zonder dat je daar het fijne van af weet. Je kan ook direct een gids huren bij de ingang. Die kost ongeveer 900 Pesos voor jouw hele gezelschap. Ik vind dat wel een aanrader. Er zijn ook Nederlandse gidsen, dus vergeet daar niet naar te vragen. Ideaal als je met wat kleinere kinderen reist. Het voegt zeker wat toe. Dingen die je ziet komen echt tot leven als je de achtergrondverhalen er bij krijgt.

isla holbox

Moet je Chichén Itzá vooraf boeken?

Je ticket voor Chichén Itzá koop je gewoon bij de ingang. Reken wel op rijen, zeker als je later op de ochtend pas aankomt. Dan is het op zijn drukst. Als je weinig tijd hebt, is het misschien slim om toch online je ticket voor Chichén Itzá te kopen, waarbij je de rij in één keer kan skippen. Of, wanneer je in Cancun of aan de Riviera Maya verblijft, kies voor een entreebewijs inclusief vervoer. Verderop noem ik nog wat meer leuke tourtjes die je kan boeken.

osario piramide, chichen itza
De Osario piramide

Hoe ontdek ik Chichén Itzá het beste?

Je hebt ongeveer twee uur nodig om alles op je gemak te kunnen bekijken. Maak daar drie uur van als je ook serieus met fotografie bezig bent. Houd daar vooral rekening mee als je je bezoek aan het eind van de dag plant. Om vijf uur gaat alles dicht.

Wat Chichén Itzá echt zo speciaal maakt, is de architectuur en de aandacht voor detail. Het ontwerp van de hoofdpiramide, El Castillo, is zo perfect dat op de equinoxen van de lente en de herfst de zon een schaduw op de piramide werpt, zodanig dat een slang de enorme treden af lijkt te glijden. Onder de piramide is onlangs een ondergrondse cenote ontdekt en verborgen gangen zijn nog lang niet allemaal verkend. Op zijn hoogtepunt was Chichén Itzá de thuisbasis van naar schatting 90.000 inwoners, een bloeiende stad die slechts gedeeltelijk is opgegraven. Neem de tijd om dit allemaal op je in te laten werken en je ontdekt hoe Chichén Itzá aan zijn titel van een van de zeven nieuwe wereldwonderen komt.

el caracol, de sterrenwacht van chichen itza
De Maya’s hadden hun eigen sterrenwacht: El Caracol

Travel Movie


Vervoer naar Chichén Itzá

Met de auto doe je er vanaf Cancun of Riviera Maya dik twee uur over om bij Chichén Itzá te komen. Dat stuk moet je aan het eind van de dag ook weer terug. Er zijn vrij veel mogelijkheden om te overnachten rond Chichén Itzá, dus als je het een beetje relaxt wilt doen, kan je een hotel boeken voor of na je bezoek. Bezoek je Chichén Itzá op een langere tour door Yucatan dan kan je ook overnachten in Valladolid, op ca. drie kwartier rijden van het park.

Parkeren kan gewoon voor de entree van het park voor een paar peso’s en lekker in de schaduw. Ga niet, zoals sommige bezoekers, je auto buiten de poorten langs de weg parkeren enkel en alleen om een paar dollar uit te sparen.

Met de bus ben je vanaf Riviera Maya ruim drie uur bezig om in Chichén Itzá te komen. Vanuit Valladolid duurt de rit 50 minuten, maar daar vandaan vertrekken ook minibusjes.

iguana in het archeologische park
Iguana’s zijn ongevaarlijk (mits je ze met rust laat) en je ziet ze op veel plekken in Yucatan.
temple of a thousand warriors

Hotels bij Chichén Itzá

Er zijn een paar prachtige hotels bij Chichén Itzá en als je daar een kamer boekt, kun je ’s ochtends als eerste naar binnen zijn en de drukte vermijden. Topkeuzes zijn onder meer:

 • Hotel en Bungalows Mayaland – het unieke van dit hotel is dat ze een eigen ingang naar de ruïnes heeft. Prachtige kamers met naar keuze uitzicht over de ruïnes.
 • The Lodge at Chichén Itzá – ook dit hotel grenst aan het park. Met een schaduwrijke tuin en zwembad om de warmste uurtjes van de dag door te brengen.
 • Hotel Dolores Alba Chichen- een goede budgetoptie op niet meer dan vijf minuten rijden van het park. Het hotel ligt aan de doorgaande weg met toch nog twee zwembaden om te ontspannen.
 • Hacienda Chichén Resort – dit is je keuze als je voor duurzaamheid gaat. Ook dit hotel heeft een eigen toegang tot Chichén Itzá en ze zijn hier al sinds 1990 in touw met een groene visie.

Tours naar Chichén Itzá

Ben je op een strandvakantie aan de Riviera Maya en heb je geen zin om een auto te huren, dan zijn er plenty mogelijkheden voor leuke tourtjes naar Chichén Itzá. Ook met een bezoek aan de lichtshow na sluitingstijd of een tour waarbij je na het bezoek aan de ruïnestad een verkwikkende duik in een cenote kan nemen. Onderstaande tours vertrekken allemaal vanuit Cancun en de Riviera Maya. Dit is mijn Top 3:

 1. Tour Chichén Itzá, Valladolid en Ik Kil Cenote deze tour vertrekt vanuit alle plaatsen langs de Maya Riviera. De trip duur de hele dag (12 uur) en er zit veel bij inbegrepen: alle vervoer, entree voor Chichén Itzá, afkoelen in een cenote, een impressie van Valladolid en een buffetmaaltijd.
 2. Chichén Itzá: ochtendtrip met zonsopkomst; ontwijk de menigte vroeg op bij deze tour. Je vertrekt al om 5 uur uit je hotel om zo te profiteren van het vroege tijdstip van de dag, waarop je de ruïnestad bijna voor je zelf hebt.
 3. Luxe privé tour – deze activiteit omvat de entree vanuit het Mayaland Hotel (dus je hoeft niet in een lange hete rij te staan), terwijl je voor en na je bezoek gebruik mag maken van de faciliteiten van het hotel, waaronder het zwembad, ligstoelen en tuinen. Je hebt een gids tot je beschikking die in kan gaan op al je vragen.

>
las monjas, chichen itza
Las Monjas, het Nonnenklooster, vormt de zuidelijke grens van de archeologische zone die open is voor het publiek.


Meer lezen over Mexico

 • Lees ook mijn verhaal over het afgelegen eilandparadijs van Isla Holbox. Of lees meer over Mérida, de volgende stop op je road trip na Chichén Itza.
 • Tijdens onze reis hebben we veel gehad aan de up to date info uit de Lonely Planet Cancun, Cozumel & the Yucatan.

Goedkope pakketreizen naar Mexico

Ik gaf al eerder aan, dat je Chichén Itzá op twee manieren kan opnemen in je Mexico-vakantie: als tour vanuit je strandvakantie aan de Riviera Maya, of als onderdeel van een rondreis. Vanaf hier kan je direct doorklikken en gaan zoeken naar jouw ideale Mexico-reis.

Strandvakanties Riviera Maya

 1. Bij de Vakantiediscounter kan je selecteren op goedkope last-minutes, op all-inclusive reizen en op adults-only vakanties. Vergeet ook niet hun blog over Chichén Itzá te lezen, met nóg meer informatie over de meest bezochte bezienswaardigheid van Mexico.
 2. Prijsvrij is een andere online reisorganisatie, die pakketreizen naar Mexico verkoopt. Met vooral vertrek vanaf Duitsland en België.
 3. TUI heeft altijd een mooi aantal goedkope last-minutes. Ook even nalopen dus.

BUDGETTIP! Boek een startpakket: een ticket, twee hotelovernachtingen in Cancun en het vervoer vanaf de luchthaven. Deel de rest van je vakantie naar eigen inzicht in. Ga backpacken, huur een auto, of boek ter plaatse nog extra nachten bij. Vrijheid, blijheid en altijd een verrassend lage prijs.

Rondreizen Yucatán

Een 16-daagse fly&drive tour Yucatan Highlights langs het mooiste wat Yucatán te bieden heeft. Met een huurauto verken je op eigen tempo de mooiste Mayatempels, ruïnesteden en natuurparken.


merida

el castillo, chichen itza
Onderaan de trappen van de piramide El Castillo zie je de kop van een slang.

isla holbox

TIPS VAN TRAVELKEES

– De dress code voor je bezoek Chichén Itzá is: luchtige kleding met hoofddeksel. Dat laatste omdat er grote delen zijn waar je geen schaduw hebt.

Zwemkleding heb je in het archeologische park niet nodig. Je hebt er weliswaar een cenote, maar die nodigt niet echt uit tot zwemmen. Niet ver buiten het park heb je de Ik Kil Cenote. Prima om daar af te koelen na je bezoek aan Chichén Itzá.

– Neem voldoende contant geld mee. De weinige geldautomaten functioneren niet altijd en met je credit card kan je geen entreebewijs kopen.

– Ben je in de buurt rond 20 maart of 23 september? Plan dan je bezoek op de dag van de equinox voor het schouwspel waarbij de late namiddagzon de illusie creëert van een slang die langzaam van de noordelijke trap van de piramide afdaalt.

+++