“Na de derde bura begint in Split het voorjaar” vertelt Ana ons als ze in de bus het woord neemt. De Kroatische lente wordt altijd voorafgegaan door de koude valwinden die langs het steile kustgebergte naar beneden komen zetten. Maar het is een bijzonder fraaie voorjaarsochtend en volgens gids Ana heeft de derde bura enkele dagen geleden voor het laatst gewaaid. We komen dus exact op het juiste moment voor ons bezoek aan in een windstil Split.

Laatste update: 20 augustus 2022

Geschatte leestijd: 8 minuten


Fris en fruitig

Het bezoek aan Split zal slechts enkele uren in beslag nemen. We reizen met een behoorlijke groep reisagenten en journalisten een dag op en neer vanaf Schiphol. Een slimme promotie van deze sterk in opkomst zijnde Kroatische havenstad, want zo komt de stad weer even top of mind in de pers en in de reisbureaus.

Ik kan er niet omheen om mijn gedachten even te laten varen naar op de kop af dertig jaar terug. Het was de zomer van 1987 toen ik deze stad aan deed met drie vrienden. In ons knalrode C-Kadettje doorkruisten we Joegoslavië in drie weken. Het land begon toen al uiteen te drijven en de rest is geschiedenis. Split lag er naar omstandigheden (want in een communistisch land gelegen) fris en fruitig bij in die tijd.

toeristen in Split
Vroege voorjaarstoeristen in de haven van Split verwelkomen ons als we langs de boulevard naar het centrum lopen.

Culinaire fuik

Daar is nog niets in veranderd. Als we vanuit de bus de laatste meters langs de kade naar het centrum toe lopen zien we hoe alle oranjerode daken fraai afsteken tegen de witmarmeren muren van de huizen. Het marmer is afkomstig van het eiland Brač. Ana wijst het ons aan, de grijsgroene bergrug die opdoemt achter de havenpier. Kan nooit meer dan een half uurtje varen zijn vanaf hier.

We volgen Ana naar het Trg Republike, een soort mini San Marcoplein van Venetië waar het wel lijkt of we in een fuik lopen. Een culinaire fuik, wel te verstaan. Want aan het eind van het door drie kanten door palazzo’s omzoomde plein, kunnen we nog maar één kant op: Restaurant Bajamonti. Daar merken we ineens dat het tijd voor lunch is. Het is helemaal niet vervelend om hier de lekkerste vleeswaren, kazen en vis voorgeschoteld te krijgen.

Prokurative, Split
Het Trg Republike, locaal bekend als Prokurative, werd duidelijk geïnspireerd door het San Marcoplein van Venetië.

Het paleis van de keizer

Buiten op het plein maakt een fotograaf kiekjes van zijn model in lange wapperende gewaden. Die denken zeker ook dat ze op het San Marcoplein zijn. Maar Ana wenkt ons al weer. We wilden toch in één dag zo veel mogelijk zien? Welnu, het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus ligt op ons te wachten. “Het is niet ver lopen” zegt ze. Maar ik zie het nergens. “Je staat er pal voor” zegt Ana. Ik sta op de boulevard (de Riva) met mijn rug naar de haven. Alles wat ik zie is een hele rij terrasjes en gevels van winkels en café’s. “Je staat nu tegen de zuidelijke muur van het paleis aan te kijken” verklaart onze gids. Na de val van het Romeinse rijk werd het overgenomen door de eerste middeleeuwse bewoners. En zo werd een stad geboren.

Riva boulevard, Split
Freewheelen over de Riva, de boulevard aan de zuidzijde van het Paleis van Diocletianus.

De boulevard, waar we nu staan was vroeger zee. De keizer wilde zich de luxe kunnen veroorloven om het paleis zowel te land als ter zee te kunnen bereiken. De poort waar we nu doorheen lopen, was vroeger zijn entree vanaf het water. Niet lang daarna bevinden we ons in een ondergronds gedeelte van het paleis. Sinds 1979 op de lijst van UNESCO. Het zou ook een souk in een Arabisch land kunnen zijn, met links en rechts stalletjes waar koopmannen hun waren aanprijzen. Voornamelijk souvenirs.

Paleis van Diocletianus
Het Peristil is het centrale plein in het Paleis van Diocletianus. Hier kruisen de twee hoofdstraten elkaar, waarmee het het meest levendige plekje is van de oude binnenstad.
Paleis van Diocletianus
Romeinse sculptuur bij de ingang van de klokkentoren.

IJs van Luka

En dan zijn we binnen in het voormalige paleis. We verkennen het spannende complex van straatjes, steegjes en pleintjes. Niet te groot om te verdwalen maar wel om je op elke hoek weer te verrassen. Terwijl Ana ons met haar verhalen nog steeds terugvoert naar de Romeinse tijd zie ik hoe in onze tijd boven onze hoofden van een compleet voetbalelftal de tenues te drogen hangen.

Onze middag in Split vliegt voorbij en we toppen de dag af met een ijsje van Luka. Dat is geen doorsnee ijsje, want Luka heeft korte metten gemaakt met de stracciatella-, aardbei- en vanillesmaken. Niets van dat alles vind je daar. Keuze uit slechts vijf smaken ijs gemaakt van pure ingrediënten, maar het assortiment schijnt dagelijks te wisselen. Ik ga voor een yoghurt-lavendelijsje. De smaak van het voorjaar maakt zich meester van mijn smaakpapillen, toe maar. De laatste bura is geweest, dus laat maar komen, dat heerlijke, lange zomerseizoen in Split.

split
Op de pier van de Matejuška, een haventje voor kleinere boten, is het prima chillen aan het eind van de middag.

Reisplanner voor Split

  • Even weg uit de city vibe? Loop de stad uit en beklim de heuvel waar het stadspark Marjan zich op bevindt. Voor een drankje met een view ga je naar Teraca Vidilica.
  • Voor de locale markt ga je naar de buitenkant van de westelijke muur van het Paleis van Diocletianus. Daar is dagelijks vanaf 7 uur ’s ochtends een verse groenmarkt. De vismarkt vind je in de Marmontova straat.
  • Zin in een frisse duik? Het Bačvice strand is vind je op een steenworp afstand. En uniek voor Kroatië: het is een zandstrand! En dat weten veel mensen al, dus zorg dat je op tijd bent voor een plekje.

Touren in de omgeving van Split

  • Een ander UNESCO stadje is Trogir. Je vindt het vlak bij de luchthaven. Je bent er binnen een half uur met de bus en kan bijvoorbeeld met de boot weer terug.
  • Per ferry naar de eilanden Brač of Hvar (spreek uit als Gwar). Het eiland Brač kan je bijvoorbeeld met een scooter verkennen om dan in de loop van de dag uit te komen bij het sprookjesstrand Zlatni Rat, dat in alle top-10 lijstjes voorkomt.
  • Een ander mooi uitzicht over de stad heb je vanaf het middeleeuwse Fort van Klis, even buiten de stad. En als het je bekend voor komt: jawel, het was een filmlocatie voor Game of Thrones.

Booking.com

Dit blog kwam tot stand met medewerking van Thomas Cook, Small Planet Airlines en het Kroatisch Verkeersbureau. Dit artikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen, sommige in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!

Ben je ooit in Split geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!