Toscane is één van mijn favoriete reisbestemmingen. Florence moet je gezien hebben en dat is dan ook -terecht- de meest bezochte stad van de streek. Maar de heuvels van Toscane verbergen nog een groot aantal stadjes die de moeite van de reis waard zijn. In een korte serie artikelen wil ik ze aan je voorstellen. We beginnen met Volterra en omgeving. 

Estimated reading time: 7 minuten

Laatste update: 22 december 2022


Waar ligt Volterra?

Volterra ligt even ten zuiden van de steden Florence en Pisa, boven op een heuvel (zoals wel meer middeleeuwse stadjes in Toscane), in een verder zachtglooiend, vruchtbaar landschap.

Wat is de beste reistijd voor Volterra?

Je kan Volterra en omgeving het hele jaar bezoeken. Het aantal toeristen viel mij in de zomermaanden enorm mee; er heerst dan een gezellige drukte in de stad, maar dat kwam toch voornamelijk door de eigen inwoners. In november, wanneer de olijven geoogst worden heerst er een bedrijvige drukte in het stadje.

Wat valt er te zien?

volterra, toscane

Dit is een fraai uitzicht vanuit de Palazzo dei Priori. Je ziet hier goed dat de stad hoog boven haar omgeving uittorent.

volterra, toscane

Vanuit de zelfde toren nu een blik op de Piazza dei Priori, het centrale plein van de stad. Van hier uit waaieren straatjes en steegjes alle windrichtingen op. Het gezelligste moment van de dag is toch wel eind van de middag, als de mensen op de terrasjes neerstrijken voor een borrel. De bedrijvigheid komt wat tot rust en de dagjesmensen zijn weer terug in hun bussen. De stad wordt dan teruggeven aan haar inwoners.

via antonio gramsci

Flaneren over de Via Antonio Gramsci. Zoek je een leuk restaurant of ben je aan het shoppen voor souvenirs? Dan zou je hier wel eens goed kunnen slagen. De straat verlaat het centrum in oostelijke richting het Fort van de Medici. Voor zover ik heb gezien, kan je dit fort niet bezoeken.

albast

Albast

In de heuvels rond Volterra wordt albast gewonnen. Albast is een zachte kalkachtige steen, wat het uitstekend geschikt maakt om decoraties, servies en souvenirs van te maken. Hier zie je een man die op straat zijn kunsten vertoont. Maar het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan een albast studio en workshops te volgen.

landschap in toscane

Op deze foto zie je en blik op Volterra vanuit noordelijke richting. Je ziet dat je je al weer in het pastorale Toscaanse landschap bevindt, zodra je de stadsmuren achter je hebt gelaten. Bij het VVV van Volterra liggen aantrekkelijke wandelroutes voor je klaar. Helaas ben ik daar niet meer aan toegekomen. En dat alleen al is een prima reden om nog eens terug te komen.

italiaans schepijs

In Italië bestel ik nooit een toetje in een restaurant. Waarom zou je als je bij de ijssalon op de hoek zo’n gekmakende keuze hebt aan de heerlijkste soorten ijs? In drie weken tijd heb ik ze nog steeds niet allemaal geproefd. Reden nummer twee voor een hernieuwd bezoek.

trapstraat in volterra

Vanuit de parkeerplaatsen aan de noordrand van de stad klim je het centrum in via dit lommerrijke wandelpad. Of in mijn geval, op het moment van deze foto, verliet ik de stad weer na een lange dag en een heerlijke pastamaaltijd in een lokale ristorante.


autohuur italië

Hoe kom je in Volterra?

Als je niet met de auto naar Italië bent gekomen, dan kom je het dichtst in de buurt door een vliegticket naar Pisa te kopen.

Vanaf de luchthaven van Pisa pak je een Fiat 500 of andere blitse Italiaanse auto. Scherpe deals voor een huurauto in Pisa vind je vooral als je tijdig vooraf je auto reserveert.

Het makkelijkst kom je dan met de auto aanrijden via de SR439. Buiten de stadsmuren zijn op korte loopafstand diverse (gratis) parkeerterreinen en bij de Piazza Martiri della Libertà is een ondergrondse parkeergarage waar je tegen betaling je auto direct bij de ‘hoofdingang’ van de stad kan parkeren. Dit is ook de plek waar de bussen aankomen en vertrekken. Zie P1 op het kaartje hier boven. Volterra heeft geen treinstation, maar met de bus kan je het stadje bereiken vanuit Saline (20 minuten) van waaruit er bussen gaan naar Cecina aan de kust en Pisa.


volterra, toscane
Deze gratis plattegrond scoor je bij het vvv op de Piazza dei Priori.

Waar kan je logeren in Volterra?

Er zijn voldoende leuke adresjes in en rond Volterra. Ik heb er een aantal voor je opgezocht:

  1. Ruime keuze uit hotels in Volterra en omgeving
  2. Een actieve vakantie in de heuvels rond Volterra: een 9-daagse wandelreis van Volterra naar San Gimignano (en weer terug).
  3. Bekijk je het Toscaanse landschap liever vanuit de auto? Boek dan bijvoorbeeld deze autorondreis.
  4. De perfecte hideaway vond ik in dit droomhotel bij Volterra; daar hoeft helemaal niets.
  5. Een aantal campings in de buurt Volterra van waaruit je het stadje op een dagtocht kan bezoeken

Booking.com

Travel Movie


Meer Toscaanse stadjes

Lees ook deel 2 van de Toscaanse stadjes over San Gimignano. En deel 3 gaat over Pisa en Lucca.