Het tweede artikel in een serie over Toscaanse stadjes die gezien mogen worden gaat over San Gimignano. Nu zal je als bezoeker hier niet de enige zijn. Want zelfs op kilometers afstand trekt San Gimignano bezoekers als een magneet naar zich toe. Dat komt door de toch wel curieuze skyline van het stadje. Enorme woontorens steken haast als wolkenkrabbers boven het landschap uit. Mij gaat het wat te ver, maar in sommige beschrijvingen kom je de term “Manhattan van Toscane” al tegen. Een bezoek van het centrum van dit aardige stadje kan zomaar een aardige verrassing opleveren. Wij kamen midden in een onvervalste Toscaanse bruiloft terecht.

Laatste update: 26 december 2020

Waar ligt San Gimignano?

San Gimignano ligt grofweg tussen Florence en Siena, midden in een prachtig golvend landschap midden tussen de wijnvelden.

Wat is de beste reistijd voor San Gimignano?

San Gimignano wordt met name in de zomermaanden door heel veel toeristen bezocht. Vooral dagjesmensen die elders in Toscane verblijven. Maar het stadje prijkt ook op zo’n beetje alle programma’s van georganiseerde reizen in Toscane. Zo zie je buiten de stadsmuren dus ook aardig wat bussen geparkeerd staan. Persoonlijk is mijn favoriete tijd het najaar, zo vanaf oktober. Het is dan minder druk en Toscane geurt en kleurt, terwijl op het land de druiven geoogst worden.

Hoe kom je in San Gimignano?

san gimignano, toscane

San Gimignano heeft geen treinstation. Reis je met de trein dan stap je uit op het station van Poggibonsi. Van daaruit sta je met de bus binnen een kwartier voor de poorten van San Gimignano.

Ben je niet met de eigen auto, dan is het slim om een auto te huren in Italië, dan zie je veel meer.

Kom je met de auto dan is parkeren makkelijk, maar niet gratis, direct buiten de stadsmuren.

autohuur italië
Booking.com

Wat valt er te zien in San Gimignano?

oude mensen op een bankje in san gimignano

Als we de stad in lopen, zitten ze daar al klaar, de hang-ouderen van San Gimignano. Niet dat ze ons al te veel met ons bemoeien, want ze hebben praats voor tien, onder elkaar.

porta san giovanni, san gimignano

Door de Porta San Giovanni lopen we de gelijknamige straat in, waar zich veruit de meeste (souvenir)winkels bevinden. Hebben we dat vast gehad. De straat voert geleidelijk aan omhoog en komt uit op de Piazza della Cisterna (zie onder)

piazza della cisterna, san gimignano

Het Piazza della Cisterna, een bijzonder sfeervol plein, met in het midden de oude waterput (cisterna). Daar heeft het plein ook  z’n naam van. Er heerst een gezellige bedrijvigheid en uit alle windstreken komen straten en steegjes uit op het plein. En kijk je omhoog dan zie je aan alle kanten de torens omhoogschieten.

terrasje, toscane

Overal in San Gimignano vind je terrasjes waar je even neer kan strijken voor een espresso, een wijntje of de lekkerste streekgerechten.

torens van san gimignano

Vijftien torens in totaal telt San Gimignano. In de Middeleeuwen hadden ze er tweeënzeventig. Dat moet nog eens een aanblik hebben gegeven. San Gimignano was in de Middeleeuwen een belangrijk textielcentrum dat de kunst beheerste om stoffen geel te kleuren met saffraan. De lengte van de stof bepaalde de prijs. Vandaar de lange lappen die in de steeds hogere torens te drogen moesten worden gehangen, in een stofvrije en tegen zonlicht beschermde ruimte.


Toscaanse bruiloft

Op het Piazza del Duomo is een opgewonden menigte samengekomen. Geen toeristen, maar inwoners uit de buurt. Steeds meer mensen houden zich op rond de trappen van de Basilica di Santa Maria Assunto. Er arriveert een auto waaruit een in maatpak gestoken jongeman stapt vergezeld van vier dames met de fraaiste kapsels en in de zelfde zalmroze jurken.

Op de trappen voor de basiliek vormt zich ondertussen een erehaag van mannen in uniform. Een selecte groep mensen met corsages getooid lopen wat nerveus de trappen op en af. Er is duidelijk een bruiloftsmis aanstaande. Dan klinkt er luid applaus. Een klein knalrood autootje komt het plein op gereden, een autootje uit een cartoon. Met daarin dwars op de achterbank een bruid.

Voorin twee mannen met zonnebrillen op, waarvan de bijrijder waarschijnlijk de vader van de bruid is. De bruid wordt uit het autootje geholpen en de bruidsmeisjes plukken net zo lang aan de jurk totdat die helemaal perfetto is.

Een kort commando en daar schieten de sabels uit de schedes waarna bruid en vader van de bruid plechtig de trap naar de basiliek bestijgen. Daarbinnen, waar de bruidegom waarschijnlijk al ongeduldig voor het altaar staat te wachten, gaat de ceremonie verder zonder ons. Maar wat een prachtig theater deze Toscaanse bruiloft. Als er ineens filmcamera’s op zouden duiken dan had het me niet eens verbaasd.


San Gimignano Travel Movie

Meer lezen over Toscaanse stadjes

Lees hier mijn blogs over Volterra en Pisa & Lucca.