Pisa en Lucca zijn beide overzichtelijke stadjes en liggen dicht bij elkaar. Daarmee lenen ze zich prima voor een gecombineerde stedentrip. Het zijn geen plaatsen die afzonderlijk uitpuilen van de bezienswaardigheden. Maar met elkaar gecombineerd is het nog een uitdaging om alles te zien in een lang weekend. Lucca heeft veel meer dan het onberispelijke Piazza dell’Anfiteatro. En dat Pisa niet alleen maar de scheve toren is, dat ga je hieronder allemaal ontdekken.

Laatste update: 30 september 2022

Geschatte leestijd: 9 minuten


Waar liggen Pisa en Lucca?

De afstand tussen Pisa en Lucca is hemelsbreed maar 17 kilometer. Pisa ligt aan een statige bocht van de Arno, die even verderop in de Middellandse Zee uitmondt en Luca vind je temidden van zachtglooiende heuvels wat verder naar het noorden. 


Hoe plan ik mijn bezoek aan Pisa en Lucca?

Pisa: In ieder geval toch wel een halve dag voor de Piazza dei Miracoli. Hier vind je ondermeer de scheve toren. En een extra dag voor de rest van de stad

Lucca: De binnenstad heb je wel in een hele dag gezien. Je zou het dus af kunnen met een dag vanuit Pisa. Maar als je blijft overnachten, dan kan je genieten van de avondsfeer als de dagjesmensen weg zijn. En ’s ochtends bijtijds de stad nog voor je zelf hebben voor de volgende lichting bezoekers weer aankomt.

TIP: In Lucca kan je op diverse plekken fietsen huren. Niet zo zeer om je door het centrum te verplaatsen, want dat is allemaal goed te lopen. Maar in de heerlijke omgeving van de stad vind je in een straal van ongeveer 10 km diverse bezienswaardige villa’s.

Piazza dell'Anfiteatro
Piazza dell’Anfiteatro in Lucca

Hoe kom je in Pisa en Lucca?

Pisa heeft een eigen luchthaven en je komt daar met een directe vlucht van Transavia vanuit Amsterdam. Daarmee is Pisa ook een belangrijke gateway voor de rest van Toscane. En deze luchthaven ligt zo dichtbij de stad, dat je als het ware zo het centrum in loopt. Je wandelt binnen drie kwartier naar de scheve toren. Naar Lucca vertrekken bussen vanaf de luchthaven van Pisa en ook vanuit de stad. Maar als je Pisa en Lucca wilt combineren met meer van Toscane, dan is een huurauto in Pisa onmisbaar.

autohuur italië

Wat valt er te zien in Pisa?

Laten we dan gelijk maar beginnen met één van de symbolen van Italië, want zie je ergens de scheve toren afgebeeld staan, dan weet je dat het over Italië gaat. Torre Pendente dat is de Italiaanse naam voor de scheve toren. En de toren is al weer een flink aantal jaren open, nadat deze aan het eind van de vorige eeuw wegens onderhoud een aantal jaren gesloten moest blijven. Want hij dreigde daadwerkelijk in te storten. Maar na 10 jaar werd de toren in 2001 heropend en momenteel worden er gedoseerd toeristen toegelaten.

Tip: wil je de toren beklimmen, koop dan zo vroeg mogelijk op de dag een kaartje, want het kan wel een aantal uren duren voordat je aan de beurt bent. Kan je ondertussen de rest van Pisa bezoeken.


scheve toren van pisa
detail van scheve toren

Dat Pisa een ware kunststad is, wordt nogal eens vergeten gezien de aandacht die bijna uitsluitend naar die scheve toren uitgaat. Maar op de Piazza dei Miracoli staan in totaal vier gebouwen die samen een prachtig geheel vormen. Het zijn behalve de scheve toren de Duomo, de Battistero en de begraafplaats, de Camposanto.

pisa

 

Het Piazza dei Cavalieri (“het plein van de ridders”) vind je als je vanuit de scheve toren in zuidoostelijke richting op de Arno afloopt. Het ligt in de middeleeuwse stadskern en was vroeger de plek waar vanuit de republiek van Pisa tot aan de 15e eeuw bestuurd werd. Tegenwoordig is het een ietwat statig maar vooral rustig plein waar je veel studenten tegenkomt. Op de foto hieronder de Palazzo dei Cavalieri, momenteel de zetel van de universiteit.

pisa

 

Eenmaal bij de Arno aangekomen zie je hoe fraai de stad eigenlijk gelegen is aan de wijde bocht die de rivier hier maakt. Steek je de Arno over dan kom je via de zuidoever al snel bij het station uit en even verderop ligt de luchthaven. Langs de kaden van de Arno vind je een aantal palazzo’s die de moeite van een bezoek waard zijn. Ben je toevallig op 16 juni in de buurt, dan moet je niet de Luminara bijwonen, wanneer de kozijnen van alle huizen en palazzo’s met kaarsjes zijn verlicht die allemaal in de rivier weerspiegelen, waar ook nog eens lichtjes in ronddrijven.

Vaar je de Arno een stuk stroomopwaarts op, dan ligt daar die andere beroemde kunststad te dromen langs de rivier: Florence. Maar dat is een heel ander hoofdstuk.

arno rivier, pisa

En dan, op één blok achter de statige woningen aan de Arno vind je dit bijzonder aardige pleintje, de Piazza delle Vettovaglie, waar je een markt hebt met best aardige souvenirs. Prima plek ook voor een ijsje tijdens je rondgang door de stad.

Piazza delle Vettovaglie
Piazza delle Vettovaglie in Pisa

Booking.com

Wat valt er te zien in Lucca?

Het bekendste fenomeen van Lucca is toch wel de ovaalvormige Piazza dell’Anfiteatro. Op deze plek hadden de Romeinen in de 2e eeuw een amfitheater. De huizen zijn er later rondom heen gebouwd, maar ook kriskras over het plein. In de 19e eeuw werden de huizen die midden op het huidige plein stonden gesloopt, waardoor het plein in de huidige vorm overbleef. Het is een bijzonder sfeervol en intiem stadspleintje dat geheel omringd is door huizen. Je komt het plein op door één van de vier doorgangen onder de huizen.

Piazza dell'Anfiteatro
Piazza dell'Anfiteatro, Lucca

Het centrum van Lucca is geheel omgeven door brede stadswallen. Bovenop deze stadswallen is een park aangelegd met schaduwrijke wandelpaden. Een wandeling over deze stadswallen geeft je niet alleen een mooi uitzicht over het oude centrum, maar ook over het pastorale aanzicht van de heuvels en het landschap om Lucca heen.

Een ander fraai panorama heb je vanaf de Torre Guingi, een bakstenen toren van 41 meter hoog. Het is niet moeilijk hem te herkennen want bovenop de toren prijkt een oude steeneik. Een uitgestorven traditie uit vroegere tijden. Als je de 230 treden hebt beklommen dan zijn dit soort uitzichten je beloning:

Torre Guingi, uitzicht
Uitzicht vanaf de Torre Guingi
Lucca

Terug met beide benen op de grond kan je nog een ander plein bezoeken, de Piazza Napoleone, weer zo’n heerlijk Italiaans plein waarop van alles gebeurt en aan je voorbijschiet. Meest in het oog springende gebouw is de Duomo di San Martino.

Chiesa di San Michele in Foro
De Chiesa di San Michele in Foro

Booking.com

Travel movie Pisa & Lucca


Meer Toscaanse stadjes

Mijn andere blogs over Toscaanse stadjes: Volterra en San Gimignano.

Travelers of the World schreef een heel bruikbare blog over dingen die je in Florence kan doen, want die stad kan je haast niet skippen als je eenmaal in Pisa bent aanbeland.