In Venetië vielen wij met onze neus in de boter. Min of meer toevallig arriveerden we tijdens het eerste carnavalsweekend in de stad voor een lang weekend. Carnaval in Venetië duurt ‘iets’ langer dan bij ons: al gauw 12 dagen!

Estimated reading time: 5 minuten

Laatste update: 2 januari 2023


Nu kende ik Venetië nog wel van eerdere bezoeken. Altijd in de snikhete zomer en altijd op ‘excursie’ vanuit een andere vakantiebestemming elders in Italië. Hierdoor was ik nu, midden in de winter aangenaam verrast door de relatieve afwezigheid van toeristen. Dat laatste in de zin van geen opstoppingen in de nauwe straatjes tussen de Rialtobrug en San Marcoplein, maar meer een gestaag stroompje bezoekers.

Wanneer valt carnaval in Venetië?

Mijn tip is dus om de stad tijdens het laagseizoen te bezoeken, maar als het even kan tijdens het carnaval. Dat eindigt altijd 40 dagen voor pasen. In 2020 begint het carnaval op 8 februari en duurt tot 25 februari. Er bestaan maar weinig steden op de wereld die zo’n sprekend decor vormen voor een dergelijk evenement als Venetië.

En je kan het net zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Een bezoek aan één van de vele bals kan een gat slaan in je reisbudget, maar je maakt het carnaval van binnen uit mee. Maar ook als ‘normale’ toerist, zoals wij destijds, valt er vanaf de zijlijn voldoende te zien en beleven.

De mensen in ons hotel waren uiterst hulpvaardig bij het uitleggen waar we op welk moment moesten zijn om onderstaande plaatjes te kunnen schieten.

carnaval in venetië
carnaval in venetië

Hoe kom je in Venetië?

Voor een bezoek van enkele dagen in de winter voldoet eigenlijk alleen het vliegtuig. Vanaf Schiphol gaan KLM, Transavia en Easyjet naar Marco Polo Airport, de luchthaven van Venetië, die net als de stad zelf aan het water ligt. Check ook Vueling, die bij tijd en wijle vanaf Rotterdam naar Venetië vliegt.

Ben je eenmaal op de luchthaven, dan zijn er twee manieren om de stad te bereiken. Mijn voorkeur is om dat dan maar gelijk helemaal in stijl te doen, met één van de boten van Alilaguna, waarmee je direct vanaf de luchthaven in het centrum van de stad komt. De goedkoopste manier is om de ATVO bus te nemen, die voor de terminal stopt. Die brengt je in een klein half uurtje tot op de Piazzale Roma, het plein tegenover het treinstation. Ben je ook al behoorlijk in het centrum van de stad.

carnaval in venetië

Hoteltip voor Venetië

Tijdens ons laatste verblijf zaten wij in Hotel Ai Mori d’Oriente. Dit leuke intieme hotelletje ligt in de wijk Cannaregio, een niet zo heel toeristisch deel van de stad waar ook de universiteit is. Bijkomend voordeel is dat je hier veel leuke en niet al te dure restaurantjes treft, want ook in Venetië hebben de studenten geen ruim budget. Aan de receptie van het hotel werken zeer behulpzame mensen, die je kunnen assisteren bij alles wat je in de stad wilt doen.

carnaval in venetië
Dromen kan je in Hotel Ai Mori d’ Oriente in de wat rustigere wijk Cannaregio.
carnaval in venetië

Meer lezen over Venetië

Meer carnaval in Venetië?  Check de blog “Travel Around with Me” van Henriëtte Bokslag voor nog meer achtergrondinfo over het carnaval in Venetië, en hoe je terecht komt op een echt bal in één van de palazzo’s.

Eilandhoppen in Venetië? Lifelicious bezocht de eilanden Murano en Burano in de lagune. Daar ervaar je een heel ander Venetië.


carnaval in venetië

Ben je ooit tijdens carnaval in Venetië geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!


Booking.com


carnaval in venetië