Java heeft veel kust maar praktisch nergens vind je badplaatsen zoals bijvoorbeeld op Bali of in Thailand. Praktisch nergens, maar Pangandaran moet misschien wel het Javaanse antwoord op Kuta worden.

Dan is er nog wel een lange weg te gaan voor het aan de zuidkust van Java gelegen schiereiland, maar het begin is er. Een stuk strand waar het relatief veilig zwemmen is, een stuk ongerepte jungle op loopafstand en een goede mix van budget en comfortabele middenklasse accommodaties.

vissersboten pangandaran
Vissersboten op het strand van Pangandaran

Brokkelige entree

Zoals voor meer plaatsen aan de zuidkust betaal je entreegeld, voor Pangandaran is dat momenteel 3.300 Rp maar voor het busje waar we mee reisden kwam daar nog eens ruim 50.000 Rp bij, geen idee waar dat bedrag ineens vandaan kwam. Voor dat bedrag rollen ze dan wel de loper voor je uit: via een imposant brede weg, met dubbele rijbaan rijd je het dorp binnen. Nou ja, rijden, het is meer hobbelen. De weg zit vol kuilen en gaten. Het is dus te hopen dat ze van dat geld iets aan die brokkelige entree gaan doen binnenkort.

pangandaran
Pangandaran – Een becak wordt als bakfiets gebruikt

Tsunami in Pangandaran

In 2006 werd Pangandaran hard getroffen door een tsunami, welke aan 300 mensen het leven kostte. Inmiddels is de infrastructuur al wel weer op orde. Er is een vrij behoorlijke keuze uit hotels en meer zijn in aanbouw. Wat wel nieuw is, zijn de bordjes met vluchtroutes in geval van een tsunami. Toch jammer dat deze zaken pas worden geregeld na een catastrofale vloedgolf. Eigenlijk zou elke kustplaats een degelijk waarschuwingssysteem moeten hebben. Better safe than sorry.

Pangandaran tsunami
Waarschuwingsbord voor een tsunami.

Jungle van Pangandaran

De jungle van het  Pangandaran National Park is, behalve het strand, wel zo’n beetje de belangrijkste reden om een bezoek aan deze plaats te brengen. Het kleine stukje oerwoud zit boordevol met beesten, zo vol, dat zelfs de herten vanuit het park het dorp in lopen. Ze zijn totaal niet bang aangelegd, dus je moet niet verbaasd staan kijken als er een paar direct op je af komen lopen. Kom je aan de rand van het park, dan zie je ook de eerste apen: makaken en de Javaanse gibbon.


Wil je vervolgens verder, dan staat daar een wachthuisje waar je entree kan betalen. Geen enkel probleem zo op het eerste gezicht; tot voor kort was het tarief voor iedereen 15.000 Rp (ca. € 0,95), maar dat is nu veranderd: ben je toerist, dan mag je precies het veertien-voudige neertellen: 21.0000 Rp (ca. € 13,35). En dat is dan ook de reden dat er sinds de invoering van dit voor Indonesische begrippen krankzinnige tarief, bijna geen toerist meer in het park komt.  Gidsen hangen wat lamlendig werkeloos rond bij de ingang.

zwarte apen in Pangandaran National Park
Javaanse langoeren in het National Park van Pangandaran.

De twee stranden van Pangandaran

Wat maakt Pangandaran dan toch de omweg waard? In ieder geval zijn ligging, in de vorm van een omgekeerde flessenhals, met een strand aan de oost – en aan de westkant, op het smalste punt slechts een paar honderd meter breed. Je kan dus zowel de zon zien opkomen als zien ondergaan in zee zonder van bestemming te veranderen. Bovendien is de laid-back sfeer die er heerst aanstekelijk en je ziet mensen dan ook ter plekke hun verblijf van dag tot dag verlengen. Geen wonder na de verstikkende steden Jakarta en Bandung die de meesten zojuist ontvlucht zijn.

stand pangandaran
Op het strand van Pangandaran

Of Pangandaran echt het Javaanse antwoord op Kuta Beach zal zijn? Mijn tijd zal het nog wel duren, maar een luchthaven is er inmiddels al.

Travelmovie


Reistips voor Pangadaran

Hoe kom je in Pangandaran?

Ik schreef hierboven al dat de luchthaven er al ligt. Er worden ook daadwerkelijk vluchten uitgevoerd vanuit Jakarta en Bandung door Susi Air.

Een treinstation heeft Pangandaran ook al niet. De spoorweg van Bandung naar Yogyakarta gaat een stuk landinwaarts. Wij stapten uit in Banjar (Sidareja kan ook). Hier vandaan organiseer je ter plekke busvervoer naar Pangandaran, een rit van ca. 1,5 tot 2 uur door een best wel fraai landschap.

Het lokale vervoer in Pangandaran bestaat eigenlijk alleen maar uit becaks (de Indonesische fietstaxi) of gewoon te voet. En beter nog: huur je eigen fiets voor een eurootje of anderhalf per dag.

rondreis indonesië

Wat is er te doen in Pangandaran ?

Veel backpackers die ik tegenkwam waren hier klip en klaar over: niets, het liefst de hele dag niets. De meesten komen naar Pangandaran om even een break te hebben op hun tocht van West naar Oost-Java (of andersom). De meeste “long term travellers” waren dan ook vooral druk bezig met niets doen. En dat doen ze op of rond het strand, bij het Bamboo Café en in de hostels zoals Mini Tiga Homestay, een klassieker.

De wat actievere reiziger zou het volgende to do lijstje willen afvinken:

1 Pangandaran Nationaal Park

Zie hierboven, met overigens ook een prachtig wit strand. Je kan het zonder gids een heel eind redden, maar huur er wel eentje als je de krochten van het oerwoud wilt ontdekken. Er staan waarschuwingen voor apen die het op je zonnebril en fototoestel hebben voorzien. Ik vond de apen (makaken) wel relaxt, totaal niet opdringerig. En ik heb zeker geen apen gezien die met een zonnebril op hun hoofd druk aan het fotograferen waren.

makaak National Park Pangandaran
Makaken in het National Park zijn niet verlegen.

2 Green Canyon

Een excursie naar een prachtig stuk jungle (op het vaste land) met als hoogtepunt het varen door een nauwe kloof (de groene kloof) met ook nog wel wat fun: duiken vanaf een 5 meter hoge rots, etc. Kan erg druk zijn! Tours worden afgelast bij veel regenval.

3 Green Valley

Een voordeliger alternatief voor de Green Canyon. Ook een eco tour met wandelingen naar watervalletjes, door jungle, waar je ook weer kan zwemmen. Een stuk rustiger dan Green Canyon. Ook hier: na dagenlang regen geen tours mogelijk.

4 Fototip: de vissers van Pangandaran

Ga kijken hoe de vissers hun netten ophalen. Dit gebeurt ’s ochtends aan het oostelijke strand (‘pantai timur’). Dit doen ze gewoon vanaf de wal. Altijd weer een mooi gezicht om te zien wat er allemaal in de netten zit. Minder fraai is de enorme vervuiling van aangespoeld plastic op de stranden.

visnetten pangandaran
Pangandaran – Na het vissen worden de netten weer opgeruimd.

5 Neem surflessen in Pangandaran

Voor zo’n 12 tot 15 euro per dag krijg je privé les. Hoef je niet naar te zoeken. De surfjongens vinden jou. Big business.


Booking.com

Eten in Pangandaran

Voldoende keuze uit diverse warungs en restaurants, velen ook gericht op toeristen. Wij hebben uitstekend gegeten bij Chez Mama Cilacap, waar ze van alles wel wat hebben: van nasi goreng tot verse krab en van bananenpannenkoeken tot rijsttafel. Maar het allerlekkerst was toch wel het eten in een goed georganiseerde food market schuin tegenover hotel Sun In Pangandaran. Zeer voordelig, grote porties en zeer goed klaargemaakt.

rondreis indonesië

Meer lezen over Pangandaran

Laat een berichtje onder aan deze pagina achter en ik informeer je uit de eerste hand. In 1990 bracht ik ook al eens een bezoek aan Pangandaran, destijds tijdens mijn wereldreis. Lees meer over Pangandaran en over mijn jungletour uit die tijd.