Een visum aanvragen voor India was vroeger een behoorlijke klus. Waarbij je ook nog eens persoonlijk langs moest gaan voor je vingerafdruk en allerlei formulieren in te vullen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig het e-visum. In dit artikel vertel ik je hoe je dit e-visum eenvoudig kan verkrijgen. Want het is nog wel een precisie-klus. Maar ook deze klus kan je eenvoudig uitbesteden. 

Het E-visum voor India

Laatste update: 9 maart 2019

Het is nu ook mogelijk via een sterk versimpelde procedure een elektronisch visum voor India te bemachtigen. Als je de volgende stappen doorloopt, moet je e-visum voor India binnen 24 uur in orde zijn!

 1. Je verblijf in India is maximaal 60 dagen
 2. Het e-visum voor India is geldig voor maximaal twee inreizen en die moet plaatsvinden via één van de luchthavens of zeehavens die zijn uitgerust met biometrische apparatuur. Je kan met het e-visum dus niet India binnenkomen via een landsgrens (zoals de grens met Pakistan of Nepal). Je kan wél het land verlaten via een landsgrens.
 3. Omdat het e-visum standaard Double Entry is, kan je één keer India verlaten en weer terugkomen via een landgrens. Dus een combinatiereis met Nepal is gewoon mogelijk.
 4. Maximaal twee e-visa voor India per kalenderjaar
 5. Je kan je visum aanvragen tot uiterlijk 4 dagen voor aankomst. Kom je op 5 juli aan, dan moet je je visumaanvraag uiterlijk op 1 juli hebben ingediend.
 6. Het visum is niet te verlengen
 7. Je hebt geen toegang tot specifieke gebieden (de noordoostelijke staten)
 8. Je moet de volgende documenten uploaden:
  1. Scan van je paspoort (moet bij aankomst in India nog 6 maanden geldig te zijn)
  2. Scan van een recente pasfoto met witte achtergrond
  3. Bovenstaande digitale bestanden dienen aan heel specifieke eisen te voldoen.
 9. De netto kosten voor het e-visum bedragen USD 80 plus een bank transaction fee van 2,5%
 10. Je vliegticket met daarop retourdatum of doorreisdatum moet kunnen worden getoond bij aankomst in India
 11. Van je e-visum maak je een print, dat je op reis mee neemt en gelijk met je paspoort kan overhandigen.
 12. Bij aankomst zal op de luchthaven in India een foto van je worden genomen en neemt men vingerafdrukken van al je vingers.
thikse, klooster, monnik, leh, ladakh
Monnikenwerk: het oppoetsen van zilver en koperwerk van het Thikse klooster.

Waar kan ik het visum aanvragen?

Voor de aanvraag van het electronisch visum heeft de Indiase overheid een speciale website in het leven geroepen: Indian Visa Online. Hier moet je wel even rustig en ongestoord voor gaan zitten. Zorg dat je van te voren het volgende klaar hebt liggen:

 • De hierboven genoemde digitale documenten (kopie paspoort en pasfoto) en zorg vooraf dat deze voldoen aan alle technische specificaties
 • Een creditcard voor de betaling  als je geen creditcard hebt, lees dan verder onder Easy Visum

Neem de tijd voor alles en begin er op tijd aan, dus niet op het laatste moment. Het komt regelmatig voor dat de verbinding met de servers uitvalt, dus sla elke fase van de aanvraag op en noteer het aanvraagnummer dat je aan het begin van het proces ontvangt. Daarmee kan je op een later moment de aanvraag weer hervatten mocht de verbinding wegvallen.

Verlopen paspoort? Visum tóch geldig!

Op 6 maart 2019 gaf de Ambassade van India een nieuwe instructie uit, bestemd voor mensen met een geldig e-visum afgegeven op een verlopen paspoort. Ga je dus, om wat voor reden dan ook, een nieuw paspoort aanvragen met nog een geldig visum met daarin de gegevens van je oude paspoort, dan blijft dat visum geldig. De enige voorwaarde is, dat je samen met je nieuwe paspoort ook je (ongeldig gemaakte) oude paspoort mee neemt op reis. En dit kan tonen bij binnenkomst in India.

Easy visum

Klinkt allemaal ingewikkeld? Dat is het ook wel. Voor een beetje extra geld kan je via een veel eenvoudiger proces via een Nederlandstalige website je e-visum aanvragen. Ook een uitkomst als je geen creditcard hebt.

Hoe dan? Ik vind Visum India nog het meest transparant als het gaat om uitleg, lay out en betaling. Ze laten je niet alleen zien waar je het visum voor India rechtstreeks kan regelen, maar bieden ook hun eigen diensten aan om tegen een kleine toeslag op de officiële visumkosten, je visum voor India via hun site te organiseren. Je voordeel? Heldere uitleg, eenvoudige lay-out, alle vragen die je moet beantwoorden (en dat zijn er nog best wat) duidelijk in het Nederlands vertaald, én veilig betalen met iDeal (in plaats van met een credit card op een buitenlandse website). Wat mij betreft de makkelijkste manier om je toegang tot het fascinerende India sneller dan ooit voor elkaar te krijgen.

Het handmatige visum voor India

Bovenstaande handleiding is momenteel van toepassing voor iedereen die niet langer dan 60 dagen naar India reist. Ga je langer dan 60 dagen naar India of arriver je over land, lees dan verder hier onder, want dan kan je geen e-visum aanvragen.

ladakh, leh, stupa, shanti stupa

Voor een visum dat langer geldig is dan 60 dagen, geldt nog steeds de volgende procedure:

Stap 1:  Maak een afspraak

Je moet als eerste een afspraak maken bij één van de kantoren van VFS Global in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. VFS Global is de instantie die in opdracht van de Indiase autoriteiten belast is met de visumverwerking. Let op, de afsprakenmodule op de website is nog wel eens out of order. Ik hoor de laatste tijd dat het ook steeds makkelijker is om zonder afspraak aan te komen. De afspraak is nodig om je biometrische gegevens af te kunnen nemen (vingerafdruk en gezichtsscan). Houd er rekening mee, dat de consulaten niet elke dag geopend zijn. Als er in India een feestdag is, dan zijn de visumkantoren in Nederland ook dicht.

Ben je ouder dan 70? Dan lijken de biometrische gegevens weer niet nodig te zijn. Ook kinderen jonger dan 12 jaar zijn van deze regel uitgezonderd.

visum india

Dit doe je online (en ga naar regular visa application). Je komt dan op een serie pagina’s terecht waarop je één van ‘s werelds langste visumformulieren moet gaan invullen. Je wordt de hemd van het lijf gevraagd. Er wordt ondermeer naar je ouders geïnformeerd (ook als die al overleden zijn), je dient de gegevens van je partner op te geven en er worden gedetailleerde gegevens over je beroep en je werkgever of uitkeringsinstantie opgevraagd. Heb je de pech dat je bij de politie, in het leger of bij een beveiligingsbedrijf werkt, dan krijg je wellicht nog een uitnodiging voor een gesprek met de consul. En tenslotte wordt gevraagd naar een opsomming van de landen die je bezocht hebt in de laatste tien jaar. Daarna print je het formulier uit en je moet dan niet vergeten op twee plekken je handtekening te zetten: onder je pasfoto en op de laatste pagina.

En nu komt het: elke aanvraag die niet volledig of niet correct is ingevuld, wordt teruggestuurd, zonder restitutie van de aanvraagkosten.  Je moet dus secuur te werk gaan!

FOX rondreizen door India

Stap 3:  Zoek de bijlagen bij elkaar

Waar bij een normale visumaanvraag je paspoort en eventueel een pasfoto nodig is, heeft India bedacht dat ze nog wel wat meer spullen van je willen ontvangen. De opsomming:

 • Je paspoort (moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in India)
 • Het volledig ingevulde visumformulier (zie boven)
 • Twee pasfoto’s in Amerikaans formaat (2×2 inch) met witte achtergrond. Niet alle fotografen kennen dit formaat, dus check dit vooraf en geef aan dat het voor een visum voor India is. Eén pasfoto moet op het formulier gelijmd worden op de daartoe aangegeven plaats, de andere met paperclip aan het formulier bevestigd worden.
 • The Undertaking: Met het invullen en ondertekenen van die formulier verklaar je dat je uitsluitend voor toeristische doeleinden naar India komt
 • General Declaration: Een formulier waarin je bij ondertekening ervan verklaart dat je akkoord gaat met de visumprocedure van VFS Global. Dit houdt onder meer in, dat je akkoord gaat met het niet restitueren van visumkosten bij onverhoopte afwijzing van je visumaanvraag, dat je op de hoogte bent van de tijdsduur van de procedure, (in geval je niet tijdig voor vertrek je visum voor India ontvangt), maar ook dat je VFS Global niet aansprakelijk kan stellen bij verlies of zoekraken van je paspoort tijdens de procedure.
 • Bewijs van reisarrangement: dit kan een vluchtschema zijn of e-ticket waaruit de lengte van je bezoek blijkt
 • Bankafschrift: een gedownloade kopie van het meest recente bankafschrift met een positief saldo is vereist waarop de naam van de aanvrager vermeld staat. Hier dient ook een bijschrijving op te staan (bijv. salaris, uitkering) waaruit bewijs van inkomen blijkt.
 • Van ZZP’ers en zelfstandigen wordt nog een aanvullende verklaring gevraagd waarin je verklaart zelfstandige te zijn, samen met een uittreksel van de KvK.

Stap 4:  Ga naar het visumbureau

Dit hele pakketje neem je tenslotte mee naar de visumorganisatie VFS Global; betaling kan ter plaatse contant of met pin. Een week later kan je het paspoort ophalen, voorzien van visum voor India, mits aan alle voorwaarden voldaan. Zo niet, dan begint het hele circus weer van voor af aan. Let op: de geldigheid van je visum gaat in op de dag van afgifte in Nederland, dus niet op de dag van aankomst.

Meer weten?

De website van VFS Global heeft de meest actuele informatie.

Ben je niet helemaal zeker van je zaak, dan kan je de hulp van je reisbureau inroepen om je te begeleiden bij de aanvraag. Zij kunnen ook voor je controleren of de diverse formulieren goed en volledig zijn ingevuld. Hier wordt dan wel een fee voor gevraagd.

Visumprocedures veranderen regelmatig. De informatie hierboven is de situatie per juni 2018. In de tussentijd kan er weer van alles gewijzigd zijn. Heb je updates of verdere vragen? Reageer dan even onderaan deze blog. Dan antwoord ik z.s.m.

visum voor india

Tenzing Travel - India

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met e-visums.nl

visa india visum india visa india visum india visa india aanvragen visum india aanvragen

online visum india online visa india online visum india online visa india