TravelKees

E-visum voor India: een handleiding

Een visum aanvragen voor India was vroeger een behoorlijke klus. Waarbij je ook nog eens persoonlijk langs moest gaan voor je vingerafdruk en allerlei formulieren in te vullen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig het e-visum. In dit artikel vertel ik je hoe je dit e-visum eenvoudig kan verkrijgen. Want het is nog wel een precisie-klus. Maar ook deze klus kan je eenvoudig uitbesteden. 

 

visum voor india, e-visum, india, visum

 

Het E-visum voor India

Laatste update: 9 maart 2019

Het is nu ook mogelijk via een sterk versimpelde procedure een elektronisch visum voor India te bemachtigen. Als je de volgende stappen doorloopt, moet je e-visum voor India binnen 24 uur in orde zijn!

 1. Je verblijf in India is maximaal 60 dagen
 2. Het e-visum voor India is geldig voor maximaal twee inreizen en die moet plaatsvinden via één van de luchthavens of zeehavens die zijn uitgerust met biometrische apparatuur. Je kan met het e-visum dus niet India binnenkomen via een landsgrens (zoals de grens met Pakistan of Nepal). Je kan wél het land verlaten via een landsgrens.
 3. Omdat het e-visum standaard Double Entry is, kan je één keer India verlaten en weer terugkomen via een landgrens. Dus een combinatiereis met Nepal is gewoon mogelijk.
 4. Maximaal twee e-visa voor India per kalenderjaar
 5. Je kan je visum aanvragen tot uiterlijk 4 dagen voor aankomst. Kom je op 5 juli aan, dan moet je je visumaanvraag uiterlijk op 1 juli hebben ingediend.
 6. Het visum is niet te verlengen
 7. Je hebt geen toegang tot specifieke gebieden (de noordoostelijke staten)
 8. Je moet de volgende documenten uploaden:
  1. Scan van je paspoort (moet bij aankomst in India nog 6 maanden geldig te zijn)
  2. Scan van een recente pasfoto met witte achtergrond
  3. Bovenstaande digitale bestanden dienen aan heel specifieke eisen te voldoen.
 9. De netto kosten voor het e-visum bedragen USD 80 plus een bank transaction fee van 2,5%
 10. Je vliegticket met daarop retourdatum of doorreisdatum moet kunnen worden getoond bij aankomst in India
 11. Van je e-visum maak je een print, dat je op reis mee neemt en gelijk met je paspoort kan overhandigen.
 12. Bij aankomst zal op de luchthaven in India een foto van je worden genomen en neemt men vingerafdrukken van al je vingers.

Waar kan ik het visum aanvragen?

Voor de aanvraag van het electronisch visum heeft de Indiase overheid een speciale website in het leven geroepen: Indian Visa Online. Hier moet je wel even rustig en ongestoord voor gaan zitten. Zorg dat je van te voren het volgende klaar hebt liggen:

 • De hierboven genoemde digitale documenten (kopie paspoort en pasfoto) en zorg vooraf dat deze voldoen aan alle technische specificaties
 • Een creditcard voor de betaling  als je geen creditcard hebt, lees dan verder onder Easy Visum

Neem de tijd voor alles en begin er op tijd aan, dus niet op het laatste moment. Het komt regelmatig voor dat de verbinding met de servers uitvalt, dus sla elke fase van de aanvraag op en noteer het aanvraagnummer dat je aan het begin van het proces ontvangt. Daarmee kan je op een later moment de aanvraag weer hervatten mocht de verbinding wegvallen.

Verlopen paspoort? Visum tóch geldig!

Op 6 maart 2019 gaf de Ambassade van India een nieuwe instructie uit, bestemd voor mensen met een geldig e-visum afgegeven op een verlopen paspoort. Ga je dus, om wat voor reden dan ook, een nieuw paspoort aanvragen met nog een geldig visum met daarin de gegevens van je oude paspoort, dan blijft dat visum geldig. De enige voorwaarde is, dat je samen met je nieuwe paspoort ook je (ongeldig gemaakte) oude paspoort mee neemt op reis. En dit kan tonen bij binnenkomst in India.

Easy visum

Klinkt allemaal ingewikkeld? Dat is het ook wel. Voor een beetje extra geld kan je via een veel eenvoudiger proces via een Nederlandstalige website je e-visum aanvragen. Ook een uitkomst als je geen creditcard hebt.

Hoe dan? Ik vind Visum India nog het meest transparant als het gaat om uitleg, lay out en betaling. Ze laten je niet alleen zien waar je het visum voor India rechtstreeks kan regelen, maar bieden ook hun eigen diensten aan om tegen een kleine toeslag op de officiële visumkosten, je visum voor India via hun site te organiseren. Je voordeel? Heldere uitleg, eenvoudige lay-out, alle vragen die je moet beantwoorden (en dat zijn er nog best wat) duidelijk in het Nederlands vertaald, én veilig betalen met iDeal (in plaats van met een credit card op een buitenlandse website). Wat mij betreft de makkelijkste manier om je toegang tot het fascinerende India sneller dan ooit voor elkaar te krijgen.

Het handmatige visum voor India

Bovenstaande handleiding is momenteel van toepassing voor iedereen die niet langer dan 60 dagen naar India reist. Ga je langer dan 60 dagen naar India of arriver je over land, lees dan verder hier onder, want dan kan je geen e-visum aanvragen.

ladakh, leh, stupa, shanti stupa

Voor een visum dat langer geldig is dan 60 dagen, geldt nog steeds de volgende procedure:

Stap 1:  Maak een afspraak

Je moet als eerste een afspraak maken bij één van de kantoren van VFS Global in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. VFS Global is de instantie die in opdracht van de Indiase autoriteiten belast is met de visumverwerking. Let op, de afsprakenmodule op de website is nog wel eens out of order. Ik hoor de laatste tijd dat het ook steeds makkelijker is om zonder afspraak aan te komen. De afspraak is nodig om je biometrische gegevens af te kunnen nemen (vingerafdruk en gezichtsscan). Houd er rekening mee, dat de consulaten niet elke dag geopend zijn. Als er in India een feestdag is, dan zijn de visumkantoren in Nederland ook dicht.

Ben je ouder dan 70? Dan lijken de biometrische gegevens weer niet nodig te zijn. Ook kinderen jonger dan 12 jaar zijn van deze regel uitgezonderd.

visum india

Dit doe je online (en ga naar regular visa application). Je komt dan op een serie pagina’s terecht waarop je één van ‘s werelds langste visumformulieren moet gaan invullen. Je wordt de hemd van het lijf gevraagd. Er wordt ondermeer naar je ouders geïnformeerd (ook als die al overleden zijn), je dient de gegevens van je partner op te geven en er worden gedetailleerde gegevens over je beroep en je werkgever of uitkeringsinstantie opgevraagd. Heb je de pech dat je bij de politie, in het leger of bij een beveiligingsbedrijf werkt, dan krijg je wellicht nog een uitnodiging voor een gesprek met de consul. En tenslotte wordt gevraagd naar een opsomming van de landen die je bezocht hebt in de laatste tien jaar. Daarna print je het formulier uit en je moet dan niet vergeten op twee plekken je handtekening te zetten: onder je pasfoto en op de laatste pagina.

En nu komt het: elke aanvraag die niet volledig of niet correct is ingevuld, wordt teruggestuurd, zonder restitutie van de aanvraagkosten.  Je moet dus secuur te werk gaan!

FOX rondreizen door India

Stap 3:  Zoek de bijlagen bij elkaar

Waar bij een normale visumaanvraag je paspoort en eventueel een pasfoto nodig is, heeft India bedacht dat ze nog wel wat meer spullen van je willen ontvangen. De opsomming:

 • Je paspoort (moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in India)
 • Het volledig ingevulde visumformulier (zie boven)
 • Twee pasfoto’s in Amerikaans formaat (2×2 inch) met witte achtergrond. Niet alle fotografen kennen dit formaat, dus check dit vooraf en geef aan dat het voor een visum voor India is. Eén pasfoto moet op het formulier gelijmd worden op de daartoe aangegeven plaats, de andere met paperclip aan het formulier bevestigd worden.
 • The Undertaking: Met het invullen en ondertekenen van die formulier verklaar je dat je uitsluitend voor toeristische doeleinden naar India komt
 • General Declaration: Een formulier waarin je bij ondertekening ervan verklaart dat je akkoord gaat met de visumprocedure van VFS Global. Dit houdt onder meer in, dat je akkoord gaat met het niet restitueren van visumkosten bij onverhoopte afwijzing van je visumaanvraag, dat je op de hoogte bent van de tijdsduur van de procedure, (in geval je niet tijdig voor vertrek je visum voor India ontvangt), maar ook dat je VFS Global niet aansprakelijk kan stellen bij verlies of zoekraken van je paspoort tijdens de procedure.
 • Bewijs van reisarrangement: dit kan een vluchtschema zijn of e-ticket waaruit de lengte van je bezoek blijkt
 • Bankafschrift: een gedownloade kopie van het meest recente bankafschrift met een positief saldo is vereist waarop de naam van de aanvrager vermeld staat. Hier dient ook een bijschrijving op te staan (bijv. salaris, uitkering) waaruit bewijs van inkomen blijkt.
 • Van ZZP’ers en zelfstandigen wordt nog een aanvullende verklaring gevraagd waarin je verklaart zelfstandige te zijn, samen met een uittreksel van de KvK.

Stap 4:  Ga naar het visumbureau

Dit hele pakketje neem je tenslotte mee naar de visumorganisatie VFS Global; betaling kan ter plaatse contant of met pin. Een week later kan je het paspoort ophalen, voorzien van visum voor India, mits aan alle voorwaarden voldaan. Zo niet, dan begint het hele circus weer van voor af aan. Let op: de geldigheid van je visum gaat in op de dag van afgifte in Nederland, dus niet op de dag van aankomst.

Meer weten?

De website van VFS Global heeft de meest actuele informatie.

Ben je niet helemaal zeker van je zaak, dan kan je de hulp van je reisbureau inroepen om je te begeleiden bij de aanvraag. Zij kunnen ook voor je controleren of de diverse formulieren goed en volledig zijn ingevuld. Hier wordt dan wel een fee voor gevraagd.

Visumprocedures veranderen regelmatig. De informatie hierboven is de situatie per juni 2018. In de tussentijd kan er weer van alles gewijzigd zijn. Heb je updates of verdere vragen? Reageer dan even onderaan deze blog. Dan antwoord ik z.s.m.

visum voor india

Tenzing Travel - India

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met e-visums.nl

visa india visum india visa india visum india visa india aanvragen visum india aanvragen

online visum india online visa india online visum india online visa india

43 gedachtes aan “E-visum voor India: een handleiding

 1. Harry

  “Heb jij, na het lezen van de visumprocedure voor India, nog steeds zin een reis naar dit land te boeken?”

  Zin wel! En ik had plannen te gaan dit jaar, voor de derde keer, want ik vind het een fantastisch land, maar toen zag ik de gewijzigde visa-bepalingen, en de tijd & geld die dat zou gaan kosten, en ik dacht: zoek het lekker uit India! Geen zin meer dus …

  Ik heb een klacht ingediend bij BLS – niet dat ik de illusie heb dat zij er iets mee doen – maar enkel om bezwaar kenbaar te maken; als ‘India’ de bezwaren in deze niet hoort zal er zeker niets veranderen.

  Ik wacht wel tot NL op de lijst met visa-on-arrival voor India komt – ze zijn er mee bezig (i.e. bezig de visa-on-arrival landen-lijst uit te breiden met andere landen waaronder NL) las ik ergens anders, maar het is helaas nog niet zover.

 2. TravelKees Bericht auteur

  Klopt Harry, ook ik heb gehoord dat men aan uitbreiding werkt naar meer landen die het e-visum kunnen gaan gebruiken. Maar die geruchten gaan al zo lang. Wat mij betreft kan de vlag uit als het zo ver is. Zeker als je bedenkt dat al die mensen die nu moeten worden ingehuurd om de visa te verwerken zo veel beter werk kunnen doen, dan dit staaltje 19e eeuwse bureaucratie.

 3. Pingback: India rondreis: 16 dagen voor €1199! - TravelKees

 4. Marcel

  Hallo Kees,

  Ik ben zzp’er maar kan nergens een voorbeeld van een ” aanvullende verklaring waarin je verklaart zelfstandige te zijn” vinden. Weet jij misschien wat er precies in moet staan.

  Hartelijke groet,

  Marcel

 5. rob

  Hoi travelkees,ik begreep van een aantal sites dat het e ticket voor nederlanders nu ook mogelijk is. 30 dagen ,,oonline visum aanvragen, invullen,kopie paspoort, klaar.je ontvangt een e ticket en je bio gegevens worden in india gemaakt.maarrrrr,klopt dit nou allemaal wel?visum buro Amsterdam weet van niks.ik begin nu ook te twijfelen of het wel een echte site is.indiavisumomline.of ben je msgn je geld kwijt en sta je op schiphol zonder geldig visum.heb jij enig idee?ik kwam je tegen toen ik ging Googlen.vriendelijke groet rob.

 6. TravelKees Bericht auteur

  Nee Rob, het lijkt er op, dat de Indiase overheid inmiddels is gezwicht voor de vele kritiek op de door mij beschreven visumprocedure. De blog dateert dan ook al vanaf februari. Er was destijds al wel sprake van het invoeren van een e-visum, maar dit werd keer op keer uitgesteld om allerlei vage redenen. De site die jij hebt gevonden: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html is nu de juiste weg om je visum aan te vragen. Ik heb het alleen zelf nog niet geprobeerd, dus mocht je er mee aan de slag gaan, dan ben ik nog wel benieuwd naar je ervaringen. Veel succes dus!

 7. Juliette

  Duidelijke lijst voor alle benodigdheden voor het visum India. Wel heb ik nog een vraag voor het invullen. Wat moet ik bij referenties, punt I, invullen en bij punt H, moet ik enkele hotels invullen waar ik zou overnachten?

  1. TravelKees Bericht auteur

   Als je via een reisorganisatie reist, dan geef je daar de gegevens van en anders zou ik gewoon de gegevens van het eerste hotel dat je aandoet doorgeven. Dit soort vragen dienen in de regel allleen maar voor de statistiek…

 8. Melanie

  Hallo ,

  Wij gaan naar India ..Ladakh Leh . Mijn vraag is dat E-Visum ook geldig voor dat gebied?
  Kan het niet echt vinden .En we hebben op Dehli maar 3 uur de tijd voor het visum te regelen,bagage, en naar Domestic airport te gaan.(joepi)

  Groetjes Melanie

  1. TravelKees Bericht auteur

   Voor zover ik kan nagaan is het e-visum geldig voor geheel India. In afgelegen gebieden van Ladakh kan het zijn dat een aanvullende permit nodig is, maar met je e-visum kan je ongestraft naar Ladahk reizen.

 9. Laurien

  Wij komen met een cruiseboot aan in India .Zijn 2 dgn in Mumbai en zelf verantwoordelijk voor visum.
  Komen dus niet via vliegveld binnen Moeten zelf in Nederlan visum halen? Klopt dit?
  2 personen zijn dan 70 jaar. Hoeven geen biometrische gegevens aanleveren. 1 persoon 68 jaar.
  Willen met z’n drieen naar den Haag gaan. Hebben alledrie al een afspraak gemaakt. Is afspraak voor alledrie nodig?
  Is visum dezelfde dag geregeld, of moeten we nog een keer terug gaan?

  1. TravelKees Bericht auteur

   Beste Laurien,
   Indien je niet op een internationale luchthaven aankomt, gelden de ‘oude’ procedures, dus niet die van het e-visum. In jullie geval geldt onverkort het eerste deel van mijn blog. Dus ik zou inderdaad de afspraken laten staan. Het visum zal niet de zelfde dag geregeld zijn. Houd hier dus rekening mee in de planning.

 10. Pingback: Goa wil weer meetellen - TravelKees

 11. Judith

  Hoi Kees, beste India reizigers,

  Ik heb gisteren een e-visum aangevraagd en vandaag goedkeuring ontvangen. Het aanvragen gaat zeer makkelijk. Vragen rustig lezen en vervolgens naar waarheid beantwoorden. Ik heb bij geen enkele vraag gedacht, ‘wat bedoelen ze hier?’ , naar mijn idee dus zeker zelf een e-visum aanvragen en geen extra kosten betalen en het laten doen.

  Het aanvragen van het e-visum doe je op deze website: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html
  De kosten waren 49 dollar, dus ongeveer 40 euro. (op 27-12-2015)

  Zorg dat je een pasfoto hebt die aan de eisen voldoet. Ik zelf een foto bij goed daglicht gemaakt (geen schaduw op gezicht) en vervolgens via http://www.maakjepasfoto.nl de achtergrond kleur aangepast en gezorgd dat de verhoudingen van gezicht/schouders op de juiste plek in de foto zitten. Dit hoef je niet zelf te doen, het programma op de website neemt je stap voor stap door dit proces heen (kies voor Amerikaans formaat). De kosten hiervoor waren 2,50 euro.
  Vervolgens moet je zorgen dat het bestand niet te groot is, dit wordt duidelijk aangegeven wanneer je je pasfoto (en ook kopie van eerste pagina van je paspoort) upload.

  Voordat ik het visum ging aanvragen, was ik enigszins ontmoedigd gezien de geringe informatie op het internet om het zelf te doen en veel websites raden dit ook af. Naar mijn idee niet correct, daarom heb ik dit stukje hier geplaatst. Hopelijk is er op deze manier wat meer positive bekendheid over het aanvragen van een e-visum voor India. Daarnaast vond ik deze website overigens het handigst, dank je Kees!

  Vriendelijke groeten,
  Judith

  P.S. Kees, m.b.t. punt 6 bij het stukje over het e-visum (over retour datum), hier wordt niks over gevraagd. Je moet alleen je aankomst datum doorgeven. (mocht je je informatie willen aanpassen). Betalingen met creditkaart zijn over het algemeen net zo veilig als met iDeal, zorg dat je checkt of het een beveiligde site is.

 12. TravelKees Bericht auteur

  Dag Judith, dank voor je bijdrage met jouw eigen ervaring. De kern van mijn blog dateert alweer van bijna een jaar geleden, dus nog voordat het e-visum voor Nederlanders een feit was. Voor 15 augustus 2015 was dit dus vooral het beeld bij een visumaanvraag. Gelukkig is het e-visum nu dus mogelijk, vandaar mijn update hierover. Wat niet wegneemt dat voor iedereen die langer dan een maand naar India wil reizen, nog steeds onverkort de bureaucratische procedure geldt uit het begin van mijn blog.
  Ik wens jou een hele mooie reis naar het fantastische India!

 13. Rieki

  Beste Kees en andere ervaringsdeskundigen,
  Wij gaan begin februari via een cruise in drie steden van India aan land. Daarvoor moeten we de omslachtige procedure volgen omdat we double-entry-visum nodig hebben.
  Begrijp ik nu goed dat onze werkgevers dan een Engelstalige verklaring/brief moeten sturen of meegeven?
  En moeten we ook in Nederland twee referenties opgeven? En wat moeten dat voor soort referenties zijn?
  We hebben gelukkig al wel een afspraak in Rotterdam gemaakt voor de scans e.d.
  Alvast bedankt voor jullie reacties.

  1. TravelKees Bericht auteur

   Het is heel goed mogelijk dat de ambassade van India bij een aantal visumaanvragen vraagt om werkgeversverklaringen. De reden waarom is mij ook een raadsel. Wat de referenties betreft weet ik niet helemaal zeker wat ze bedoelen, waarschijnlijk gewoon een familielid.

 14. Gijs

  Beste Kees en andere ervaringsdeskundigen,
  Ik ben nu ook met het E-Visa bezig, dit lijkt inderdaad een stuk makkelijker te dan andere jaren. Ik ben al meerdere keren in India geweest, en nu kom ik bij de vraag aan of ik al eerder in India ben geweest ja of nee, ik heb naar alle eerlijkheid natuurlijk Ja in gevuld. Alleen maakt dit het niet makkelijker, nu wordt er gevraagd wat mijn oude visum nr is en wanneer ik het precies heb aangevraagd destijds “Previous Visa/Currently valid Visa Details”. Mijn laatste keer was in 2013 ik weet nog wel wanneer precies, maar visum nr en wanneer ik het exact heb aangevraagt kan ik niet meer terug vinden helaas. Mijn visum van dat jaar zit in mijn oude paspoort wat ik niet meer heb en niet meer geldig is uiteraard.

  Kortom wat moet ik hier invullen?, en kan ik zo wel een E-Visa aanvragen?.

  1. TravelKees Bericht auteur

   Dag Gijs,
   Oei, deze ga ik even op mijn botte gevoel beantwoorden, gestoeld op vele visa-aanvragen waarvoor ik in de loop der tijden voor mijn klanten heb bemiddeld. Soms moet je een beetje ‘stout’ zijn en niet alle vragen even serieus nemen. Probeer het eens met een ‘nee’. Ik geloof er niets van dat dit antwoord wordt nagetrokken. Antwoord je ‘ja’, dan is er kennelijk reden te gaan graven in jouw activiteiten in India in het verleden, bijvoorbeeld of je je visum hebt overschreden, etc. Maar ook al heb je een wellicht een schoon geweten wat dat betreft, het is voor jou nu helemaal niet praktisch om die vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Te veel gedoe met weer extra gegevens die je niet voorhanden hebt. Dus mijn advies is om het eens met een ‘nee’ te proberen. Een andere mogelijkheid (als het formulier dat accepteert) is zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven en bij de gegevens die je niet weet “UNKNOWN” in te vullen.

 15. Laurien

  Kees hier wat info voor jou, nav bezoek BLS den Haag. Misschien heb je er iets aan.
  Heb veel aan jouw info gehad.
  Ook heeft Djoser een handige up to date lijst op de site staan, met vertaling, die
  ik heb uitgeprint, en gebruikt naast het invullen van het grote veselijke formulier.
  Er kon haast niets meer fout gaan, met jouw info en die lijst van Djoser.
  Als oudjes hebben wij het zonder adviesbureautje voorelkaar gekregen.
  Wij hadden een gewoon tourist visum nodig.
  Er werd een retired echtpaar naar de bank gestuurd omdat ze 1 uitdraai van hun gezamelijke rekening hadden meegenomen. Ieder moet er 1 hebben. Ze keken trouwens alleen naar het positief saldo bij ons. Het andere deel van afschriften werd terug gegeven.
  Ook een dame die haar meisjesnaam niet had ingevuld maar de naam van echtgenoot, werd weg gestuurd, dit na een lange wachttijd, zonder afspraak.
  We hebben geen beroep meer, dus undertakingform was niet van belang. Uiteraard wel alles meenemen, laat niets aan het toeval over. Je kunt naar het kantoortje bij de buren, om tegen betaling dezelfde dag de boel alsnog in orde te maken, als er iets fout is.
  BLS kantoor is hele dag open. Er zaten wel 40 mensen zonder afspraak. Lange zit. Mensen met afspraak werden op tijd opgeroepen.Tip maak op tijd een afspraak, als er dan wat fout is kun je het dezelfde dag rond maken.als het goed is ben zo klaar.
  Ze bieden ook voor €12,50 aan het paspoort aangetekend te verzenden.Scheelt een retourtje NS en voor velen een snipperdag. Kijk wel naar de dagen dat zij feestdagen hebben en dicht zijn.

 16. Gijs

  Bedankt voor jou reactie Kees!. Het maakt het formulier er niet makkelijker op zo met deze vragen, maar misschien kan ik inderdaad gewoon UNKNOWN invullen of in ieder geval alleen het jaartal. Nog meer mensen ervaring met dit probleem?

 17. Rieki

  Wij hebben onze visa inmiddels binnen. Het viel bij BLS in Rotterdam uiteindelijk nog best wel mee. Ik had wel eerst nog telefonisch bij het consulaat precies gevraagd wat voor visum wij moesten hebben voor de cruise waarbij we drie maal in een haven in India aanmeren. Het is een visum voor 6 maanden, multiple entry.
  Enkele formulieren (bewijsstukken) werden gehouden en naar enkele andere werd alleen maar even gekeken.
  We hadden onze pasfoto’s bij een lokale fotograaf laten maken. Hij heeft ze mooi op maat geknipt en het was akkoord.
  In Rotterdam kun je overigens alleen met pinpas betalen; niet met creditkaart of contant. De kosten voor twee visa bedroegen € 145,42.
  En kom op tijd want anders word je gewoon weggestuurd.
  Een week na ons bezoek in Rotterdam hebben we beide paspoorten met visum thuisbezorgd gekregen via FedEx. Er is ons niet gevraagd of we het thuisgestuurd wilden hebben of zelf ophalen.
  Zorg dus dat er voldoende tijd zit tussen je bezoek aan een BLS en je vertrekdatum, zeker enkele weken.

 18. Jochem

  Hoi Kees,

  Fijn en duidelijk overzicht van de aanvraagprocedure. Ik heb zelf nog een vraag: Aankomende woensdag ga ik met mijn reismaatje een visumaanvraag doen voor 6 maanden in Den Haag (zonder afspraak). Ik heb echter geen baan, is een undertaking dan alsnog verplicht om in te leveren? En voldoet een samengesteld overzicht van de af- en bijschrijvingen van de laatste weken via internetbankieren aan de eisen van het visumbureau? (Mijn meest recente bankafschrift dateert van 22 december en bevat te weinig saldo (€1200,-) en voor zover ik heb begrepen moet je €500,- per maand dat je in India verblijft op je rekening hebben staan.

  Alvast bedankt!

  1. TravelKees Bericht auteur

   Hi Jochem,
   De undertaking is een formulier waarop je bevestigt dat je je uitsluitend met ‘toeristische activiteiten’ bezig gaat houden. Bij employer vul je dan in ‘unemployed’. En qua geld: misschien heb je nog een credit card met een bepaalde bestedingsruimte? Succes!

 19. jan

  Dag TravelKees (leuke naam trouwens). Al googelend kwam ik op je site en ik sluit mij aan bij velen in dit blog, het is bijzonder helder ! Dank daarvoor. Toch een vraag nog, vooral omdat ik twijfel en niet in India een probleem wil hebben. Ik heb gisteren het e-visum aangevraagd en het zat vandaag al in de mail. (40 dollar met visa). In het visum is aangegeven dat biometrische gegevens in India bij immigratie worden opgenomen. Echter, mijn reisorganisatie geeft mij aan dat ik daarvoor toch echt bij de ambassade in Nederland moet zijn. Ik wil niet een probleem hebben als ik in India sta. Weten jullie zeker dat dit e-visum in orde is en toegang biedt tot het land ? En hebben jullie enig idee hoeveel tijd hety opnemen van de biometrische gegevens kost in India, en vooral of ze dat ook bij aankomst midden in de nacht doen. Lijken misschien overbodige vragen, maar better safe than sorry. Alvast dank

  1. TravelKees Bericht auteur

   Dag Jan, dank voor je compliment. Als je met een reisorganisatie op pad gaat, dan zullen ze je ook correct moeten voorlichten over dit soort zaken. Het e-visum is uitgevonden om juist niet de gang naar de ambassade nog eens te hoeven maken. Ik heb ook nog niet van problemen gehoord ter plaatse. Ze zullen (net als bijv. in de USA) een foto van je maken en een vingerafdruk nemen. En zo lang de immigratiepoortjes open zijn op de luchthaven, zullen deze faciliteiten ook werken. Misschien nog eens een second opinie bij de reisorganisatie opvragen? Ik werk zelf in het toerisme en merk regelmatig dat lang niet alle mensen bij reisorganisaties op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken.

 20. Rogier Wormmeester

  Hoi TravelKees, ook ik kom via google op jou zeer uitgebreide website terecht. Allen heel duidelijk omschreven waar veel mensen wel mee uit de voeten kunnen lijkt mij zo. Toch een vraag 😉 Ik ga voor mijn werk naar India. Nu ben ik ZZP’er is echt aileen een KVK uitreksel genoeg of moet ik ook nog een eigen werkgeversverklaring in elkaar zetten? Overige documenten heb ik bij elkaar weten te krijgen. Wat een werk toch nog…… Groet Rogier

  1. TravelKees Bericht auteur

   Dag Rogier, een uittreksel KvK lijkt mij echt voldoende. Ik heb meerdere aanvragen van zzp’ers behandeld maar een verzoek om een werkgeversverklaring heb ik nog nooit gehad. Dat zou wel het toppunt van bureaucratie zijn. Veel succes!

 21. Iris

  Hoi Kees! In januari ga ik voor twee weken naar India. Omdat ik van tevoren nog naar een aantal andere landen in Azië ga en al vertrek in oktober, ben ik nu al bezig met het regelen van mijn visum. Je site heeft me al een heel stuk verder geholpen, maar toch kom ik er nog steeds niet helemaal uit. Zo’n e-visum kan ik nu niet aanvragen omdat dat pas vanaf 34 dagen voor aankomst in India kan. Zou ik die aan kunnen vragen als ik al in Azië ben? Voor India ga ik nog naar Nepal, dus wellicht dat het daar kan? Of moet ik alles al rond hebben als ik in oktober vertrek? Zo ja; ik heb het online formulier volledig ingevuld, maar ik kan op de website voor het maken van een afspraak alleen een afspraak maken in Amsterdam en niet in Rotterdam of Den Haag. Gaat het in Rotterdam en Den Haag dan niet op afspraak? Op het formulier moest ik ook invullen waar ik het zou regelen en daar kon ik dan weer alleen Den Haag kiezen. Kortom, drama! Ik kom er niet uit.. Hoop dat jij hier meer van weet! Groetjes Iris

  1. TravelKees Bericht auteur

   Dag Iris,

   Het e-visum kan je uitstekend online vanuit Nepal of welk ander land dan ook regelen. Probeer wel even het hele traject zo ver mogelijk op proef voor je vertrekt door te lopen om te checken of je alle bijlagen vooraf opgeladen hebt.

   Het is dus niet nodig om daarvoor het duurdere normale visum te kopen.

 22. yvonne

  Beste kees,
  wij komen vanuit Singapore en landen dan eerst op dehli om vervolgens 2 uur later door te vliegen naar Udaipur.
  Voor zover ik zie is E-visa niet mogelijk in udaipur, maar ik neem aan dat we in Delhi als eerste door de immigratie gaan en dus dan wel mogelijk is ?? (met single entry)
  weet je of we dit wat tijd betreft ook kunnen gaan redden ?

  dank je
  yvonne

  1. TravelKees Bericht auteur

   Dag Yvonne, ik heb niet exact de details van he vluchtschema, maar weet bijna zeker dat je in Delhi door de immigratie gaat en dat dus je port of entry zal zijn.

 23. Marlon

  Ha Travelkees, ontzettend bedankt voor de heldere uitleg over het visum. Ik ga voor het eerst naar India en vroeg mij af of je advies kan geven of ik het beste zelf alle gegevens kan invullen en hiermee naar een VF’s Global kantoor kan gaan of toch een tussenbureau inschakelen.
  Heb jij niet heel toevallig een voorbeeldbrief zodat ik een richtlijn heb?

  Bedankt alvast voor alle moeite

 24. Pingback: De Khardung La Pas: duizelingwekkend hoog - TravelKees

 25. Keijer Alexander

  Beste TravelKees, als 1ste even een compliment voor je site en duidelijke uitleg.

  Ik zit op dit moment in Nepal en vlieg 6 februari weer terug naar Nederland. Het probleem is dat mijn e visum tot 3 februari duurt, dit zou dan betekenen dat ik 3 dgn illegaal in India verblijf. Wat is de goedkoopste of beste manier om niet in de problemen te komen.

  Namaste,

  Alexander.

  1. TravelKees Bericht auteur

   Hi Alexander, dat is wel een lastig probleem. Voor zover ik weet geven ze geen verlengingen op e-visa. Er zijn, kort door de bocht, twee methodes:
   1. De pragmatische methode: bij het verlaten van het land hopen dat het niet wordt opgemerkt. Maar als het wel ontdekt wordt, kan je alleen maar hopen dat je de douanier kan omkopen. In het slechtste geval sturen ze je terug naar de immigratiedienst, ga je een hoge boete betalen en mis je je vlucht. Bovendien loop je het risico dat een toekomstig visum wordt geweigerd.
   2. Je ‘probleem’ voorleggen aan het consulaat van India in Kathmandu. Voor zover ik weet geven ze geen verlengingen op een e-visum dus zal het er wel op uitdraaien dat je een normaal visum aan moet vragen. Kost je tijd en geld, maar volgens mij onder de streep minder tijd en geld dan de eerste methode en in ieder geval minder stress.
   Succes!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.