TravelKees

Goa wil weer meetellen

goa

 

Enige tijd geleden presenteerde de bestemming Goa zich in Nederland aan de reiswereld en de toeristische pers. In een paar uur tijd werd ik bijgepraat over alles wat deze kleinste deelstaat van India te bieden heeft voor de bezoeker. En dat is aardig wat voor een, zeg maar, provincie ongeveer ter grootte van anderhalf keer Luxemburg. Goa wil weer meetellen en komt graag terug op de toeristische kaart van de Nederlanders: de delegatie uit India werd aangevoerd door de Indiase ambassadeur in Nederland. Kwam ik gelijk in de gelegenheid om en brandende vraag te stellen aan deze hoogwaardigheidsbekleder…

 

goa

Waar is Goa?

Goa is, zoals gezegd de kleinste deelstaat van India, gelegen zo ongeveer halverwege de westkust aan de Arabische Zee. Maar eigenlijk is het een bestemming op zich zelf, net als Bali dat bijvoorbeeld is voor Indonesië. Je kan uitstekend een drieweekse vakantie in Goa houden zonder welke andere bestemming in India te hebben bezocht. Dat komt omdat op dit kleine gebied een enorme diversiteit aan landschappen en bezienswaardigheden te ontdekken valt. Daarnaast kan je Goa niet beschouwen als een gemiddelde Indiase bestemming. De deelstaat is een stuk gemoedelijker en relaxter dan de rest van India. Goa trekt dan ook een aanzienlijk aantal toeristen uit India zelf. En jaarlijks weten zo’n 40.000 Nederlanders Goa te vinden.

Wat is de beste reistijd?

Goa kent drie verschillende seizoenen en het is wel belangrijk hier goed naar te kijken. Het seizoen bepaalt grotendeels de invulling van je vakantie:

  • zomer  van maart tot en met mei; temperaturen tussen de 25 en 39 (!) graden Celsius; geen wonder dat de meeste bezoekers zich dan beperken tot het luie leven aan de stranden (en daar heeft Goa er plenty van)
  • moesson  van juni tot september; 90% van alle regen valt in deze periode. Gemiddelde temperatuur rond de 30 graden Celsius. Je bent zeker één van de weinige bezoekers en als je van watervallen houdt, dan biedt het binnenland een spectaculair aangezicht.
  • winter  van oktober tot maart; wat mij betreft de beste reistijd, met temperaturen van 20 tot 32 graden Celsius. Dit stelt je in staat om naast het strand nog een aantal activiteiten te ondernemen.

goa

Hoe kom je er?

Met het vliegtuig, zo veel is duidelijk. Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Goa. De gemiddelde vluchtduur inclusief overstappen ligt tussen de 14 en 18 uur, maar dat hangt ook van de prijs van je ticket af. Tickets met lange transfertijden of grote omwegen zijn goedkoper. Luchtvaartmaatschappijen die de route bedienen zijn ondermeer Etihad, Jet Airways, Qatar Airways en Lufthansa.

goa

Ho even, niet zo snel: het visum!

Tsja, dat visum voor India. Dat is niet zo één twee drie geregeld. Er is een hele waslijst aan documenten (inclusief je bankafschrift met salarisgegevens) nodig die je bij je aanvraag moet voegen. Daarnaast is een standaard pasfoto niet goed, maar deze moet aan aanvullende voorwaarden voldoen. De hele procedure is te veel om op te noemen. Ik heb daar een aparte blog over geschreven.

Tijdens de persbijeenkomst met de officials van Goa Tourism en de ambassadeur van India, Mr. Rajesh Nandan Prasad, stelde ik deze laatste de vraag waarom toch zo’n haast onneembare visumprocedure voor toeristen die Goa dan ook wel hard nodig heeft. Helaas was zijn antwoord even wollig als diplomatiek: hij zag de visumprocedure als een heel normaal verschijnsel die landen onderling met elkaar afspreken en zag niet zo snel de noodzaak om de procedure op korte termijn te versoepelen. Jammer, Goa!

 

Wat valt er te zien?

Heb je dan eindelijk je visum en een ticket geregeld, dan gaat er wel een wereld voor je open. Er valt een hele hoop te beleven in Goa voor uiteenlopende doelgroepen: strand, natuur, cultuur & geschiedenis, culinair, op elke gebied is er voldoende te beleven.

Cultuur

Goa is een oude Portugese kolonie en dat zie je overal terug. Met name in de kerken en oude forten. De forten werden ooit gebouwd om vreemde mogendheden te weren, tegenwoordig worden (buitenlandse) bezoekers verwelkomd voor een bezoek. Herkenbaar Portugees is ook de architectuur van de kerken, die dan weer contrasteren met de aanwezige hindoeïstische tempels en moskeeën.

goa

Basilica of Bom Jesus

Stranden

Daar zijn er meer dan genoeg van. Ook weer voor verschillende doeleinden geschikt. Zo heb je de party stranden, stranden waar je volop kan watersporten, maar ook de rustige stranden geschikt voor een lange strandwandeling.

goa

Een beach shack in Goa

Festivals

De vele festivals en feesten zijn onlosmakelijk verbonden met Goa en haar inwoners. En ook hier zie je de invloeden van andere culturen terug. De muziek in Goa is een ontmoeting tussen de traditionele Indiase muziek en die vanuit bijvoorbeeld meer westerse culturen. Voor ons dus ook een stuk toegankelijker. Daarnaast is Goa de enige plaats in India waar het carnaval nog volop gevierd wordt.

goa

Carnaval in Goa 

Natuur

Wil je vogels observeren of tijgers spotten? Het kan allebei in Goa. Naast de meer dan 400 vogelsoorten die hier rondvliegen vind je vier natuurreservaten waar je op zoek kan gaan naar de tijger, maar er zit daar veel meer wild life: apen, luipaarden, vleermuizen, herten, krokodil en kameleon om er maar een paar te noemen.

goaSpecerijen

Goa is natuurlijk ooit gekolonialiseerd vanwege de specerijen die hier in groten getale werden weggesleept. Vandaag kan je in het binnenland bezoeken brengen aan de plantages waar ondermeer fruitsoorten, cashew noten en kruiden zoals peper worden verbouwd. Je kan excursies boeken die een aantal van deze plantages en farms achter elkaar bezoekt.

Heb je tenslotte nog vragen?  Stuur me een berichtje, ook voor alleen info.

En tot slot nog even een filmpje waarin je nu ook zelf kan zien hoe veelzijdig Goa wel niet is.

 Booking.com

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.