Enige tijd geleden presenteerde de bestemming Goa zich in Nederland aan de reiswereld en de toeristische pers. In een paar uur tijd werd ik bijgepraat over alles wat deze kleinste deelstaat van India te bieden heeft voor de bezoeker. En dat is aardig wat voor een, zeg maar, provincie ongeveer ter grootte van anderhalf keer Luxemburg. Goa wil weer meetellen; niet alleen bij de hippies die hier al sinds jaar en dag komen. De bestemming is geschikt voor iedereen die niet alleen voor het strand komt maar daarnaast graag activiteiten onderneemt. Goa wordt nu in rap tempo populairder sinds het meer dan ooit eenvoudiger is om een visum voor India te regelen. 

Estimated reading time: 7 minuten

Laatste update: 1 januari 2023


Waar is Goa?

goa

Goa is de kleinste deelstaat van India, gelegen zo ongeveer halverwege de westkust aan de Arabische Zee. Maar eigenlijk is het een bestemming op zich zelf, net als Bali dat bijvoorbeeld is voor Indonesië. Je kan uitstekend een drieweekse vakantie in Goa houden zonder welke andere bestemming in India te hebben bezocht. Dat komt omdat op dit kleine gebied een enorme diversiteit aan landschappen en bezienswaardigheden te ontdekken valt. Daarnaast kan je Goa niet beschouwen als een gemiddelde Indiase bestemming. De deelstaat is een stuk gemoedelijker en relaxter dan de rest van India. Goa trekt dan ook een aanzienlijk aantal toeristen uit India zelf. En jaarlijks weten steeds meer Nederlanders Goa te vinden.

 

Wat is de beste reistijd voor Goa?

Goa kent drie verschillende seizoenen en het is wel belangrijk hier goed naar te kijken. Het seizoen bepaalt grotendeels de invulling van je vakantie:

  • zomer  van maart tot en met mei; temperaturen tussen de 25 en 39 graden Celsius; geen wonder dat de meeste bezoekers zich dan beperken tot het luie leven aan de stranden (en daar heeft Goa er plenty van)
  • moesson  van juni tot september; 90% van alle regen valt in deze periode. Gemiddelde temperatuur rond de 30 graden Celsius. Je bent zeker één van de weinige bezoekers en als je van watervallen houdt, dan biedt het binnenland een spectaculair aangezicht.
  • winter  van oktober tot maart; wat mij betreft de beste reistijd, met temperaturen van 20 tot 32 graden Celsius. Dit stelt je in staat om naast het strand nog een aantal activiteiten te ondernemen.
goa boat

Hoe kom je er?

Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Goa. De gemiddelde vluchtduur inclusief overstappen ligt tussen de 14 en 18 uur, maar dat hangt ook van de prijs van je ticket af. Tickets naar Goa met lange transfertijden of grote omwegen zijn goedkoper.

goa people

Niet vergeten: het visum voor India

Vroeger was een visum voor India niet zo één twee drie geregeld. Er was een hele waslijst aan documenten (inclusief je bankafschrift met salarisgegevens) nodig die je bij je aanvraag moest voegen.

Maar die blog heb ik regelmatig moeten aanpassen en gelukkig alleen maar omdat visumprocedures al maar versoepeld werden, wat resulteerde in een e-visum voor India dat iedereen thuis vanaf zijn computer kan aanvragen. Je kan daarmee nu voor alle reizen tot een verblijf van maximaal 60 dagen je visum zelf regelen. Daarmee is de kous nog niet helemaal af, want het uploaden van je pasfoto en kopie van het paspoort levert nog wel de nodige problemen op. Ook is het formulier niet overal even duidelijk en een fout is zo gemaakt. Tenslotte kan je het visum alleen met je creditcard betalen.

Wat valt er te zien in Goa?

Heb je dan eindelijk visum voor India en een ticket geregeld, dan gaat er wel een wereld voor je open. Er valt een hele hoop te beleven in Goa voor uiteenlopende doelgroepen: strand, natuur, cultuur & geschiedenis, culinair, op elke gebied is er voldoende te beleven.

Cultuur in Goa

Goa is een oude Portugese kolonie en dat zie je overal terug. Met name in de kerken en oude forten. De forten werden ooit gebouwd om vreemde mogendheden te weren, tegenwoordig worden (buitenlandse) bezoekers verwelkomd voor een bezoek. Herkenbaar Portugees is ook de architectuur van de kerken, die dan weer contrasteren met de hindoeïstische tempels en moskeeën. Er zijn diverse dagtrips langs de culturele hoogtepunten van Goa te boeken.

goa church architecture

Stranden van Goa

Daar zijn er meer dan genoeg van. Ook weer voor verschillende doeleinden geschikt. Zo heb je de party stranden, stranden waar je volop kan watersporten, maar ook de rustige stranden geschikt voor een lange strandwandeling. En dit is India, he, dus kijk niet vreemd op van een paar koeien op het strand. Ben je graag actief op of onder water, boek dan een deze gevarieerde duik -en watersportexcursie.

goa strand

Festivals in Goa

De vele festivals en feesten zijn onlosmakelijk verbonden met Goa en haar inwoners. En ook hier zie je de invloeden van andere culturen terug. De muziek in Goa is een ontmoeting tussen de traditionele Indiase muziek en die vanuit bijvoorbeeld meer westerse culturen. Voor ons dus ook een stuk toegankelijker. Daarnaast is Goa de enige plaats in India waar het carnaval nog volop gevierd wordt.

goa music festival

Natuur in Goa

Wil je vogels observeren of tijgers spotten? Het kan allebei in Goa. Naast de meer dan 400 vogelsoorten die hier rondvliegen vind je vier natuurreservaten waar je op zoek kan gaan naar de tijger, maar er zit daar veel meer wild life: apen, luipaarden, vleermuizen, herten, krokodil en kameleon om er maar een paar te noemen.

goa tiger india

Specerijen

Goa is natuurlijk ooit gekolonialiseerd vanwege de specerijen die hier in groten getale werden weggesleept. Vandaag kan je in het binnenland bezoeken brengen aan de plantages waar ondermeer fruitsoorten, cashewnoten en kruiden zoals peper worden verbouwd. Je kan een Spice Tour waarbij je een aantal van deze plantages en farms achter elkaar bezoekt.

goa fruit

Booking.com