In het voorjaar van 2015 bracht ik samen met zoon Luca een bezoek aan IJsland. Het was een kort bezoek, effectief hadden we slechts vijf dagen om de belangrijkste dingen van IJsland te kunnen zien. Vijf dagen dat is niet veel. Dat vergt een gedegen planning. Ik ga je een stukje meenemen op onze reisroute om zo een idee te krijgen wat er mogelijk is als je op een kort bezoek toch zo veel mogelijk mee wil krijgen van het land.

Laatste update: 17 oktober 2020

Veel bezoekers vinden dat wanneer je een waterval, een geiser, een gletsjer en een vulkaan hebt gezien, en je hebt laten onderdompelen in één van de geo-thermale baden, je IJsland wel gezien hebt. Het goede nieuws is dat je dit alles binnen dagtocht-afstand van Reykjavik kunt zien.

Maar pas op: reizen over IJsland is verslavend. Er is altijd de honger naar meer. Altijd doemt er wel een of ander object aan de horizon op dat je naar zich toe zuigt: een vulkaantop, een gletsjer, of een rookpluim uit de aarde. En steeds verandert het landschap mee.

Het is niet moeilijk een route samen te stellen. Er gaat precies één weg het hele eiland rond. Maar wil je deze hele weg het eiland rond volgen, neem dan minimaal twee, maar liever drie weken vrij.  Met de vijf dagen die ons ter beschikking stonden konden we slechts ruiken aan een stukje van deze magnifieke route rond het eiland.

Routevoorbeeld Reykjavik en Zuid-IJsland

Met vijf dagen tot je beschikking zou je globaal het schema kunnen aanhouden dat wij hebben gevolgd:

Dag 1       Reykjavik

De hoofdstad kan je makkelijk in één dag zien. Je vindt er een aantal musea, een kerk, het parlementsgebouw en een winkelstraat. En dan is er nog de Harpa. Sydney heeft z’n Opera House, Reykjavik heeft sinds 2011 z’n eigen concertgebouw aan het water, de Harpa. Plan je dag lekker vol, in het voorjaar en zomer zijn de dagen lekker lang op IJsland.

baai van Reykjavik, IJsland
Uitzicht over de stad Reykjavik vanuit de toren van de Hallgrimskerk.

Dag 2      Blue Lagoon? 

De meeste mensen brengen ook graag een bezoek aan de Blue Lagoon. Deze vind je dicht bij de luchthaven, een kilometer of 40 buiten de stad. Je zou dus ook direct na aankomst op de luchthaven hier een tijd kunnen doorbrengen. Echte die-hard spa fanaten houden het er makkelijk een uur of zes vol, maar ook de doorsnee bezoeker vult hier met gemak een uurtje of twee van zijn tijd. Prima te combineren met een rondrit door het maanlandschap van het zuidwestelijke schiereiland Reykjanes.

bar in blue lagoon
In de rij voor een drankje in de Blue Lagoon. Want zonder een drankje in je hand hoor je er niet blijkbaar niet bij.

Dag 3   De Gouden Cirkel    

Onder de noemer de Gouden Cirkel worden excursies aangeboden die een drietal bezienswaardigheden in één dag aandoen: Þingvellir National Park (Þ spreek je uit als de Engelse ’th’), Geysir (de naamgever aan dit spuitende fenomeen overal elders op de wereld) en de Gullfoss watervallen. Naar keuze ga je terug naar Reykjavik voor de overnachting, of je boekt een B&B in de buurt, zodat je de volgende dag je tocht verder zuidoostwaarts kan voortzetten.

Strokkur geiser, IJsland
Iedere 5 tot 8 minuten barst hij uit, de Strokkur. Het is haast verslavend telkens weer te wachten op de volgende uitbarsting.
Gullfoss watervallen, IJsland
De nog half bevroren Gullfoss watervallen.

Dag 4       Op naar Vik

Dit is de dag van de Ring Road oftewel Route 1. De weg die je in dit geval tegen de wijzers van de klok in volgt naar het zuidoosten. Van ver af lonken achtereenvolgens de Hekla vulkaan en daarna de ijskap van de meest beruchte vulkaan van Europa, de Eyjafjallajökull. Jawel, die van de aswolk in 2010. Een ritje met een sneeuwscooter is mogelijk op de Mýrdalsjökull. In de buurt van Vik zijn een aantal goede B&B’s waar je kan overnachten. Wij verbleven op een boerderij: Guesthouse Steig.

sneeuwscooter, IJsland
Met de sneeuwscooter wanen we ons op de noordpool boven op de Myrdalsjökull.

Dag 5     Kliffen en watervallen  

Op de weg terug naar Reykjavik of de luchthaven kan je nog een bezoek brengen aan het schiereiland Dyrhólaey vlak bij Vik. Voor als je ‘m nog niet eerder gezien had, kan je hier de papegaaiduiker spotten onder aan de enorme kliffen. En was je er gisteren nog niet aan toe gekomen, dan kan je nog even afslaan bij de Skogafoss en de Seljalandsfoss watervallen. Jawel, bekend uit de reisfolders en van National Geographic. Allemaal plekken die je ook met een Zuidkusttour vanuit Reykjavik op een dag aan kan doen, mocht je minder tijd hebben.

En als je je afvraagt wat die rotsen daar links van de weg, ergens in de zee zijn, dan kijk je tegen de Westman Eilanden aan. Prima voor een volgend bezoek.

seljalandsfoss waterval, IJsland
Achter de Seljalandsfoss loopt een glibberig pad voor het mooiste perspectief.

Die andere vulkaan op IJsland

Hierboven werd hij al even genoemd: de Eyjafjallajökull. De vulkaan die in zijn eentje het vliegverkeer in half Europa en omgeving lam legde. Maar dat was kinderspel vergeleken bij wat z’n grotere buurman kan aanrichten. De Katla is een vulkaan die zich zelf niet bloot geeft, want deze ligt bedekt onder de enorme ijskap van de Mýrdalsjökull. Hij is weliswaar lager dan de Eyjafjallajökull, maar zijn krater is met een diameter van 10 km drie maal zo groot. En zijn ijskap is zes maal zo groot. De Katla is zeer actief; tussen twee grote uitbarstingen heeft maximaal 95 jaar gezeten. Iets minder fijn om te weten: de laatste grote eruptie dateert van 1918…Reisvoorbereiding IJsland

Ga je zelf met de auto rijden over IJsland (en voor mij is er bijna geen alternatief daarvoor als je veel van het land wilt zien), dan is een goede voorbereiding in alle jaargetijden geen overbodige luxe. Hierboven noemde ik ‘m al even, de Route 1, oftewel de rondweg waarmee je het hele eiland rondrijdt. Het is de belangrijkste weg van het land. Maar zelfs deze weg is in de winter lang niet overal goed begaanbaar.

Check daarom altijd voor je op pad gaat niet alleen de weersomstandigheden maar ook de toestand van de weg. En vooral: is een weg wel opengesteld voor het verkeer? Dat doe je op de site road.is. En niet alleen in de winterperiode. Tijdens onze reis in mei kwamen we op nog geen 50 kilometer buiten Reykjavik al voor een versperde weg te staan. Je kan dan wel doorrijden, maar nog 10 kilometer verder zagen we waarom: dikke plakken ijs op een steile helling verhinderden ons de doorgang.binnenland van IJsland
Op weg naar Thingvellir wordt de weg steeds onbegaanbaarder. Kort na dit stuk moesten we rechtsomkeer maken.

IJsland Hoteltips van TravelKees

Bij het zoeken naar overnachtingen zijn een aantal factoren belangrijk voor mij. In een stad is dat locatie en prijs. Vaak vind je de goedkoopste hotels ver buiten het centrum en dat is niet praktisch. Prijs is altijd belangrijk. Ik heb geen enkele behoefte aan luxe, maar een fatsoenlijk ontbijt is toch altijd wel prettig. Verder vind ik dat een hotel iets van locale sfeer moet ademen. Ik denk niet eens dat ik zo heel veel vraag dus. In IJsland verbleven wij op de volgende plekken, die ik op basis van de hierboven genoemde criteria zou aanraden.

Reykjavik

CenterHotel Klopp  ligt prettig centraal op een steenworp afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Je auto kan goedkoop in de buurt geparkeerd worden en het ontbijt in de ochtend smaakt naar meer. Voor zijn locatie zeker geen duur hotel!

Hotel Klopp, Reykjavik
CenterHotel Klopp in het centrum van Reykjavik is een comfortabel en voordelig hotel.

Omgeving van Vik  

Guesthouse Steig  ligt op een kilometer of 15 buiten Vik. Een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de rotsen van Dyrhólaey. De guesthouse is op het terrein van een boerderij aan de voet van de machtige Mýrdalsjökull. Een leuk en gastvrij verblijf, ook erg geschikt voor gezinnen.

Steig Guesthouse, Vik
De zonsondergang bekenen vanuit Steig Guesthouse lijkt wel eeuwig te duren op deze breedtgraad.

Keflavik

Guesthouse 1×6  dit adres vlak bij de luchthaven is ideaal voor wanneer je laat aankomt of de volgende ochtend met een vroege vlucht weg moet. Op ruim een half uur rijden van Reykjavik oogt Keflavik eigenlijk een beetje godverlaten. Maar dat gevoel verdwijnt onmiddellijk wanneer je welkom bent geheten door Yukiyo en Andi, een Japans/Zwitsers kunstenaarspaar, dat hier hun eigen paradijsje heeft gecreëerd. De 100% 5 uit 5 score op Tripadvisor zag ik pas na mijn verblijf daar. En dat verbaasde mij geenszins. Waarschijnlijk de beste slaapplek op heel IJsland.

Guesthouse 1x6, Keflavik
1×6 Guesthouse in Keflavik

Filmpje

Hieronder kan je het filmverslag zien van onze reis. De beelden zijn vrijwel allemaal door Luca geschoten (daardoor hier en daar wat schokkerig).