Eilandhoppen in het land waar het is uitgevonden. Skopelos en Skiathos zijn twee van die Griekse pareltjes, maar liggen niet zo op de route van de meeste eilandhoppers. En heb je meer tijd, dan liggen de andere eilanden van de Sporaden nog op je te wachten. Skopelos is bekend van de film Mamma Mia! en Skiathos bezit het állermooiste zandstrand van heel Griekenland, Koukounaries Beach. Een overzicht van dit eilandenduo.

Geschatte leestijd: 0 minuten

Laatste update: 21 januari 2023


Waar liggen Skopelos en Skiathos?

De eilanden behoren tot de eilandengroep de Sporaden. Deze vind je dicht tegen de oostkust van het schiereiland de Pilion, halverwege Athene en het noordelijke Thessaloniki. 

Wat is de beste reistijd?

Dat hangt er van af waarvoor je gaat: wil je een bruisende vakantie, dan lenen zich de maanden juli en augustus daarvoor het best. Hoge temperaturen en ook het zeewater heeft dan een heerlijke temperatuur bereikt. Zoek je het niet direct op het strand en het uitgaansleven, dan zijn voor -en najaar (april-juni en september) prima maanden. Het is nog niet te heet om activiteiten zoals wandeltochten te ondernemen.

Hoe kom je op Skiathos?

In het hoogseizoen gaan er wekelijks chartervluchten vanaf Schiphol naar Skiathos, dat een eigen luchthaventje heeft. Skopelos en de overige eilanden van de Sporaden kunnen dan verder per veerboot vanuit Skiathos worden bereikt. Ben je aan het roadtrippen door Griekenland, dan zet je in de havenstad Volos of in Agios Konstantinos je auto aan boord van een veerboot naar de eilanden.

Combinatietip: Skiathos en Skopelos in 1 pakket

Wil je beide eilanden van de Sporaden in één reis op een efficiënte manier bezoeken, informeer dan via het reisbureau naar voordelige eilandhop arrangementen. Of bekijk deze reis, die Skiathos, Skopelos én Alonissos aandoet in 15 dagen. Doe je gelijk álle eilanden van de Sporaden in één trip. Maar als je contact op neemt met deze organisatie, kunnen ze ook gewoon een combinatie van twee eilanden in elkaar zetten voor je. Daarbij zijn je vluchten, je accommodatie én alle tussenliggende vervoer vooraf geregeld.

skiathos, sporaden
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays

 

Wat kan je doen op Skiathos en Skopelos?

Skiathos 

Van de twee eilanden is Skiathos wel het meest bekend. En omdat je hier ook de luchthaven vindt, trekt het de meeste bezoekers. Het heeft de mooiste stranden, en de sfeer is er levendig. Het eiland trekt zowel gezinnen als jongeren. Hij werd al even genoemd: het schitterende strand van Koukounaries, dat in een prachtige boog ligt met daarop het fijnste zand dat je in Griekenland vindt. Maar wat te denken van het exotische strand van Lalaria, waar je alleen met een boot kan komen? Skiathos stad is de hoofdstad van het eilandje, waar je ’s avonds de meeste activiteit vindt.

Omcirkel Moni Evangelistria op de kaart als je er een dag op uit trekt met de auto. Dit klooster is de bakermat van de Griekse vlag. Vrijheidsstrijders ontwierpen hier in 1807 de eerste Griekse vlag. Na uitgebreide zegeningen werd de vlag hier gehesen. Sportieve wandelaars opgelet: het klooster ligt onderaan de hoogste bergtop van het eiland.


skiathos en skopelos, sporaden
De bakermat van de Griekse vlag.

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays

Skopelos 

Dit eiland ligt tussen Skiathos en het verderop gelegen Alonissos. Het is eiland ademt rust en ontspanning en ligt duidelijk net even buiten de gebaande paden, misschien wel dankzij het feit dat het eiland geen eigen luchthaven heeft. De relatieve rust werd hier enige tijd wat verstoord nadat de film Mamma Mia hier was opgenomen en film een wereldwijde hit werd. Straks meer hierover. De ergste storm is nu wel gaan liggen en het eiland ligt er weer even kalm bij als vroeger. Veel meer vertel ik niet, maar je kan zelf wel bedenken wat voor soort eiland de makers van de romantische film voor ogen hadden toen ze op zoek waren naar een decor voor deze blockbuster.


Skopelos biedt je een grote keuze uit rustige stranden met kristalhelder water, ideaal voor een lange dag in de zon, maar ook een uitgebreid net aan wandelpaden door het zeer afwisselende binnenland.

Het beroemdste kerkje van Skopelos is Agios Ionnis Kastri en ligt vlak bij het dorp Glossa. De kronkelweg die je hier naar toe brengt is door het grote bord ‘Mamma Mia’s Agios Ioannis’ niet te missen. Het is een hele klim om op de top van de rots te komen, maar eenmaal boven ben je die inspanning direct vergeten. Het uitzicht maakt alles goed. En anders neem je toch een duik in zee als je weer beneden op het strand bent.

Skopelos, Agios Ionnis Kastri, Mamma Mia
Het “Mamma Mia” kerkje op Skopelos

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
azoren eilandhoppen

samos traveldeal