Voor het laatst was ik op Paros in 1982, op mijn eerste reis naar Griekenland. Ik was backpacker en net 18 geworden en afkomstig van het party-eiland Mykonos. Paros leek me een saai eiland. De baai van het hoofdstadje Parikia lag er loom bij en er ging alleen maar een groepje Amerikanen van middelbare leeftijd van boord. Paros en ook Antiparos stonden inderdaad niet bekend om haar uitbundige nachtleven. Dus besloot ik direct na aankomst door te varen met de zelfde boot door naar het losbandige Ios. Vanaf de boot zag ik hoe de Amerikaanse toeristen door een handjevol hoteleigenaren werden opgewacht om ze over te halen bij hen te overnachten.

Laatste update: 2 oktober 2022

Geschatte leestijd: 12 minuten


Weinig is veranderd op Paros

Bijna veertig jaar later is er, op de keper beschouwd, niet eens zo gek veel veranderd op Paros. Behalve dan dat het schommelige veerbootje waar we met slaapzakken op het dek lagen. Die is nu vervangen door een moderne ferry met vliegtuigstoelen en ruimte voor meer dan 400 auto’s. Eilandhoppen is wel veel populairder geworden in de tussentijd.

Het nog steeds intiem aandoende Parikia wordt bij elke aankomst van een ferry overspoeld met honderden passagiers en een hele file aan autoverkeer. Een kwartier later heeft het schip alweer het ruime sop gekozen op weg naar het volgende eiland. De passagiers hebben zich dan alweer verspreid over het stadje en het achterland.

Ik ben blij verrast dat Paros bij aankomst nog steeds dat pittoreske heeft en het eiland in de tussenliggende jaren niet ten prooi is gevallen aan het nietsontziende massatoerisme. En daarom kunnen we ook gewoon, direct vanaf de boot, een plek uitzoeken op een van de vele terrasjes in het gezellige haventje. Hier geen proppers die bezoekers naar hun zaak proberen te lokken.

visser herstelt netten in boot
In het haventje van Parikia herstelt een visser zijn netten.

Octopussen en klotsend zeewater

Het ei-vormige Paros heeft pastorale landschappen. En vanaf Profitis Ilias, het hoogste punt van het eiland, lopen de hellingen geleidelijk aan in alle richtingen naar de zee. Verspreid over het eiland vind je de leukste plaatsjes. Parikia, als ferryhaven de belangrijkste plaats van het eiland, ziet er nog schattig uit. Steegjes slingeren zich langs de witgekalkte dobbelsteenhuisjes door het oude centrum.

Maar de prijs voor het mooiste plaatsje op Paros gaat wat mij betreft naar het net zo kubistische witte vissersstadje Naousa. Dat vind je aan een brede baai in het noorden van het eiland. Daar is het heerlijk zitten op de terrasjes aan de haven. Zeewater klotst tegen de witte huisjes aan, octopussen hangen te drogen in de haven en er is een gemoedelijke sfeer. We bestellen vis: de catch of the day bij Moschonas Restaurant. Geen haute cuisine, maar verse vis smaakt altijd goed op het randje van het water.


Wandelen over eeuwenoude wegen

Het stadje Lefkes is een ander pareltje van Paros. Dit keer niet aan de zee, maar ietwat verscholen in de oostelijke flank van het centrale gebergte. Al wel door het dagtoerisme ontdekt, want we volgen de tourist trail via kruip-door-sluip-door steegjes. Langs boetiekjes en intieme pleintjes vol met terrassen, totdat we bij de kerk uitkomen. Daar heb je een subliem uitzicht terug het dal in langs het kerkhof, dat hier steil naar beneden afloopt. Bij Louki’s Café in Lefkes start ook de Byzantine Road, een 3,5 kilometer lang wandelpad dat Lefkes met het verderop gelegen Prodromos verbindt. Hier loop je over eeuwenoude marmeren stenen op een meer dan 1000 jaar oud pad.


Wandelen is absoluut de beste manier om vooral het binnenland van Paros te leren kennen. Christoforos Korovesis raakt daar niet over uitgepraat. Ik ontmoet hem op een terrasje in het zuidelijke kustplaatsje Aliki. Hij kan het weten, want hij runt Paros Hikes, een reisbureau dat gespecialiseerd is in wandeltochten over het eiland. Hij begeleidt persoonlijk al zijn tours. Deze voeren langs vergeten marmergroeven, maar een sail & hike is ook mogelijk. Wat vooral fijn is in de hete zomermaanden als het wandelen al snel uitputtend kan zijn in de brandende middagzon. In dat geval stap je tijdig aan boord van een zeilboot om met de wind in je haren het eiland vanaf de zee te observeren.

Aliki is ook weer zo’n loom vakantieplaatsje aan zee, met verspreid wat kleinschalige hotelletjes en appartementen. De mini-boulevard is altijd gezellig druk maar ook hier is massatoerisme ver weg.


Met de ferry van Paros naar Antiparos

Vanaf Aliki is het tien minuten met de auto naar het haventje van Pounta, waar je de korte oversteek van nog eens tien minuten naar Antiparos kan maken, slechts door een smalle en ondiepe zeestraat gescheiden van Paros. Vind je Paros een relaxed eiland, dan is Antiparos nog wel de overtreffende trap daarvan. Het hoofdstadje kent één doorlopende straat die uitkomt op een minipleintje vol met terrasjes rondom een stokoude boom.

Al dwalende stuitten wij op een gemarkeerde wandelroute (nr 1), herkenbaar aan de groen-witte bewegwijzering. Dit wandelpad volgt de gehele kustlijn rondom de noordpunt van Antiparos. Het is een onderdeel van een groot netwerk van wandelroutes over het eiland. Op onze korte rondwandeling lopen we over rotsachtige kapen, langs eeuwenoude cederbomen en door een duinlandschap. Vanaf dit deel van Antiparos heb je telkens uitzicht op de bergen van Paros. Door de smalle zeestraat lijkt het alsof je gewoon door het ondiepe water naar de overkant kan lopen.


Liggen Paros en Antiparos er over tien jaar nog net zo bij?

We pakken de auto om Antiparos verder te verkennen via de enige weg zuidwaarts. En die eindigt bij het plaatsje Agios Georgios. De plaats bestaat uit aantal verspreid liggende huizen en villa’s bij een heerlijk strand en bijbehorende taverna’s. Bij Captain Pipinos zitten ze vol, maar ons wachten op een vrij tafeltje wordt beloond met een heerlijke maaltijd met verse vis aan de waterkant.

Hier willen we niet meer weg. Zeker niet als de de laatste zonnestralen van de dag over de baai vallen en het aanwezige publiek collectief even de adem inhoudt. Paros of Antiparos, het maakt eigenlijk niet heel veel uit: Griekser dan dit ga je het nergens vinden. Hoe lang dat nog zo blijft? Ik denk nog even terug aan waar Christoforos mij gisteren nog even voor waarschuwde. Plannen bestaan om de luchthaven van Paros uit te breiden en geschikt te maken voor internationale vliegcharters. Als dat allemaal door gaat, dan zouden wij Paros en Antiparos wellicht over nog eens tien jaar niet meer zo terugvinden als de eilanden er nu bij liggen. Stilte voor de storm dus wellicht.

Paros Travel MovieMeer Cycladen? Download gratis mijn reportage!

Voor het blad Triptalk maakte ik een reportage van mijn reis langs 4 eilanden van de Cycladen. Lezers van Travelkees mogen dit artikel gratis downloaden:Paros travel centre

octopussen drogen in de zon, paros

Paros is prima om een vakantie van een week of langer te plannen. Maar veel bezoekers combineren Paros en Antiparos met een van de omringende eilanden, zoals Naxos of Santorini. Eilandhoppen is een voor de hand liggende optie en zorgt voor de nodige afwisseling tijdens je vakantie. Hieronder geef ik je tips om een geschikte reis naar Paros te boeken of om deze zelf samen te stellen.

Vervoer naar Paros 🛫 ⛴

Paros heeft wel een luchthaven, maar daar gaan alleen binnenlandse vluchten vanuit Athene en Thessaloniki naar toe. Wil je dus per vliegtuig naar Paros, dan dien je via deze luchthavens te reizen. Een andere mogelijkheid is om een directe vlucht naar Mykonos te boeken. Daar vandaan reis je het laatste stuk met de ferry naar Paros.

☑️ – Vliegtickets naar Paros
☑️ – Vliegtickets naar Mykonos van Transavia en TUI.


Overnachten in Paros 🛏

Wij verbleven in de Anixis Studios in Aliki. De appartementen liggen in een tuin die overschaduwd is door druivenranken en wordt gerund door een supervriendelijke familie. Een auto heb je wel nodig om er te komen, want het openbaar vervoer is beperkt tot enkele bussen per dag.

Probeer voordat je een hotel gaat boeken voor je zelf te bepalen in welke plaats op Paros je het liefst verblijft: Parikia (handig want dichtbij de ferryhaven en goede uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen), Naousa (schilderachtig en sfeervol, het Griekenland dat je kent van de posters en kalenders), Aliki (relaxte familiebadplaats in het zuiden) of nog een eiland verder, op Antiparos (waar niemand je kan vinden).

☑️ – Ruim 900 hotels op Paros
☑️ – Ruim 100 hotels op Antiparos
☑️ – Low budget hostels en guesthouses op Paros


Pakketreizen naar Paros

Met een pakketreis boek je vervoer en verblijf in één. Je vlucht zal landen op Mykonos of Santorini. Er moet dan nog wel het een en ander georganiseerd worden om in je hotel te komen: vervoer naar de ferry, de overtocht naar Paros en vervolgens weer vervoer naar je hotel. Het voordeel van een pakketreis is dat al dat aanvullende vervoer voor je geregeld is. De belangrijkste organisaties die pakketreizen aanbieden heb ik hier voor je op een rijtje gezet.

☑️ – &Olives Travel: mooie, kleinschalige hotels; de transfer is inbegrepen
☑️ – Prijsvrij: een kleine selectie van hotels en appartementen
☑️ – TUI: een super overzichtelijke site met een paar mooie hotels op Paros
☑️ – de Vakantiediscounter heeft een vrij uitgebreid aanbod naar meerdere plaatsen op Paros
☑️ – alltours: deze Duitse touroperator heeft een mooi aanbod met vluchten vanaf Amsterdam

Eilandhoppen Cycladen

Zoals hierboven al genoemd, eilandhoppen is een serieuze optie als je Paros gaat bezoeken. Veel reisorganisaties hebben hier al kant en klare pakketten voor gemaakt. Dit is mijn top 3:

1️⃣ – Paros, Naxos en Santorini (15 dagen)
2️⃣ – Paros en Santorini (8 dagen)
3️⃣ – Athene, Andros, Tinos, Paros, Amorgos, Naxos, Santorini (22 dagen)


Eilandhoppen dagtrips

Is je vakantie te kort om je bezoek aan Paros te combineren met andere eilanden? Boek dan een excursie op Paros of een zeiltocht naar een of meer van de omliggende eilanden, zoals Amorgos, Naxos of Iraklia. Of kijk tussen de vele tours op Paros zelf, zoals wandeltochten door het ruige binnenland of een duikexcursies.


Autohuur op Paros: go your own way

Met een huurauto op Paros ligt het eiland aan je voeten. En een huurauto stelt je in staat om een mooie accommodatie te boeken die net even buiten de drukte ligt. Je kan je auto direct afhalen vanaf de luchthaven als je met het vliegtuig bent aangekomen of anders in Parikia wanneer je met de boot arriveert.

autohuur Griekenland