Naxos is misschien wel het meest onderschatte eiland van de Cycladen. Het eiland ligt in het hart van de Egeïsche Zee en was voorheen bekend als Dionysia. Dit vanwege de groene boomgaarden en wijngaarden. (In de Griekse mythologie verblijft de god van de wijnbouw Dionysius op Naxos). Het binnenland van groene bossen en valleien is grotendeels onontdekt en vormt de echte schat van het eiland. Tijdens het eilandhoppen langs verschillende eilanden van de Cycladen deden wij Naxos aan. We waren best verrast door wat dit veelzijdige eiland allemaal te bieden heeft.

TB-JNX01

De hoofdstad Chora

Eyecatcher is de opvallende ruïne van de Apollotempel, die kennelijk nooit is afgemaakt. Je oog valt erop direct bij het binnenvaren van de haven. Het is eigenlijk niet meer dan een simpel rechthoekig frame wat elke avond weer honderden mensen trekt die zich verzamelen tijdens de zonsondergang. Want dat levert toch wel heel fraaie beelden op.

Dan het stadje zelf, Chora, oftewel Naxos town. Direct na aankomst merken we dat het hier drukker en levendiger is dan op de andere eilanden. Een redelijk grote haven, een lange boulevard met een hele rits aan terrassen, reisbureaus en winkels. Vanaf die boulevard zie je telkens kronkelige steegjes omhoog schieten in de richting van het versterkte Venetiaanse Kastro (fort) dat hoog boven de boulevard uittorent. Het kastro was de zetel van de macht waar vanuit de Venetianen sinds de 13e eeuw het eiland bestuurden.

Nu is het oude fort een eldorado voor liefhebbers van kruip-door-sluip-door steegjes en straatjes. Na elke bocht weer een verrassing: een ouzeri, een miniterrasje of een geinig winkeltje. Het oude centrum is groot genoeg om je toch wel een paar uur in te verliezen, maar niet zo groot dat je er gelijk verdwaalt.

Loop je vanaf de haven wat verder door, dan kom je direct al op het eerste strand uit, Agios Georgios Beach. Met daarachter al een mooie keuze aan taverna’s en hotels. Wij hadden kamers geboekt in het Aegeon Hotel dat hier ook ligt en dat hotel kan ik iedereen aanraden. Vriendelijke staf en een heel relaxte sfeer.

Een tour over Naxos

Ik zei het al eerder. Het binnenland van Naxos schreeuwt erom om ontdekt te worden. En daarom huren we voor twee dagen een kleine cabrio. Dit om niet afhankelijk te zijn van vertrektijden van bussen, die toch al vrij spaarzaam over het eiland rijden. Zo gaat er maar twee maal per dag een bus naar het noordelijke plaatsje Apollonas.

Met onze huurauto op Naxos leggen we het bochtige traject dat hoog boven de kust loopt, in een rustig tempo af. Met hier en daar even een stop om de omgeving op ons in te laten werken. Zoals bij de Tower of Ayia, een majestueuze kasteelruïne met spectaculaire uitzichten over de Egeïsche Zee op de achtergrond. Het is helder weer, waardoor het lijkt of Mykonos en Ikaria haast op zwemafstand liggen.

Verder noordwaarts brengt de weg ons uiteindelijk naar het vissersdorp Apollonas. We zetten onze cabrio in de haven neer en strijken neer op een van de vele terrasjes aan het strand. Overal ruikt het naar verse vis. Voor onze ogen maken lokale kinderen allerlei capriolen terwijl ze vanaf de kade in zee springen.

Als we de weg zuidwaarts vervolgen klimt deze al weer snel omhoog, totdat we bovenop een bergkam uitkomen. Eenzaam in de wind staat hier de Stavros Keramotis kerk. Op het kruispunt hier kijk je over een groot deel van Naxos uit, naar zowel de west -als de oostkust.

Lunch in Apiranthos

Een wat langere stop doen we in Apiranthos. Het is een vriendelijk plaatsje, waar we onder een paar schaduwrijke bomen een lekkere lunch naar binnen werken. Er komen stevige hamburgers met gesmolten kaas van het eiland, omelet en voor mij een Griekse salade op tafel. Met de eigenaresse  wisselen we feitjes over onze favoriete voetbalclubs (Olympiakos en Ajax) uit. Waarna we nog een korte wandeling door het dorp met marmer geplaveide straten maken.

Likeur in Chalki

In het hart van Naxos vind je het stadje Chalki. Hier rijden we langs fraaie gevels van oude villa’s en torenhuizen, voordat we de auto parkeren. Het is een traditioneel dorp waar oude mannetjes in de schaduw op de trappen van de kerk posteren. Wandelpaden lopen van Halki door olijfgaarden en bloemrijke weiden. Maar wij lopen al snel tegen de Vallindras destilleerderij aan waar je een idee krijgt hoe hier al sinds 1896 de bekende kitron likeur wordt gemaakt. Er worden drie soorten aangeboden: witte, oranje en groene likeur, die niet alleen in kleur maar ook in sterkte verschillen van elkaar.

Tempel van Demeter

De volgende stop is in de buurt van Ano Sagri, waar in een best wel fraai dal de resten van de Tempel van Demeter liggen. En we waren hoog nodig weer aan een dosis cultuur toe, dus vooruit dan maar. Op het heetst van de dag beklimmen we de lage heuvel met daarop de tempel of wat daarvan over is. De resten zijn gretig aangevuld met nieuw bouwmateriaal om het nog ergens op te laten lijken. Of dat de originaliteit geweld aan doet, valt over te discussiëren. Maar door de pastorale omgeving, de stilte van het dal, vind ik het een heerlijke plek om even een tijdje te vertoeven.


De beste stranden van Naxos

Voordat we terugkeren naar Chora rijden we nog langs een paar heerlijke stranden. Vooral Plaka Beach is populair. Het lange goudgele strand heeft echter voldoende ruimte om plaats te bieden aan iedereen. Auto’s staan kriskras geparkeerd en even verderop wordt er druk gekitesurft. Na deze enerverende tocht over het eiland is het best prima om met een fles koele wijn hier neer te strijken, zo aan het eind van de dag. Chora is nu niet heel ver meer, maar we zouden de dag hier uitstekend af kunnen sluiten met een diner in een van de vele restaurantjes die zich vlak achter het strand bevinden.

kitesurfers, naxos
Op Orkos Beach wordt druk gekitesurfd. Wil je niet in die drukte terechtkomen, ga dan een baai terug naar Plaka Beach.


Meer Cycladen? Download gratis mijn reportage!

Voor het blad Triptalk maakte ik een reportage van mijn reis langs 4 eilanden van de Cycladen. Lezers van Travelkees mogen dit artikel gratis downloaden:Naxos travel centre

naxos

Op Naxos kan je het prima voor een week of langer uithouden. Maar vanaf Naxos zie kijk je zo tegen Paros aan, waar je een bezoek makkelijk mee kan combineren. Of met een van de omringende eilanden, zoals Naxos of Santorini. Eilandhoppen is een voor de hand liggende optie en zorgt voor de nodige afwisseling tijdens je vakantie. Hieronder geef ik je tips om een geschikte reis naar Naxos te boeken of om deze zelf samen te stellen.

Vervoer naar Naxos 🛫 ⛴

Naxos heeft wel een luchthaven, maar daar gaan alleen binnenlandse vluchten vanuit Athene en Thessaloniki naar toe. Wil je dus per vliegtuig naar Naxos, dan dien je via deze luchthavens te reizen. Een andere mogelijkheid is om een directe vlucht naar Mykonos te boeken. Daar vandaan reis je het laatste stuk met de ferry naar Naxos.

☑️ – Vliegtickets naar Naxos
☑️ – Vliegtickets naar Mykonos van Transavia en TUI.


Overnachten op Naxos 🛏

Wij vonden het Aegeon Hotel, dat midden in Chora (Naxos Town) ligt, een erg fijn hotel om te verblijven. Aan de ene kant op een paar blokken van het strand en aan de andere kant ligt het centrum al. Een heerlijk koel zwembad wacht op je als je verhit thuis komt van een tocht door het binnenland. Als je een kamer op de tweede (en bovenste) verdieping kan regelen, dan heb je gelijk toegang tot het riante dakterras.

Naxos is redelijk groot, maar de meeste hotels vind je in en rond de hoofdstad Chora en de zuidwestkust.

☑️ – Ruim 1000 hotels op Naxos
☑️ – Low Budget hostels en guesthouses op Naxos

Booking.com

Pakketreizen naar Naxos

Met een pakketreis boek je vervoer en verblijf in één. Een pakketreis is altijd inclusief een chartervlucht. En chartervluchten gaan naar Santorini en Mykonos. Er moet dan nog aanvullend vervoer geregeld worden om in je hotel te komen: vervoer naar de ferry, de overtocht naar Naxos en dan weer verder naar je hotel. Het voordeel van een pakketreis is dat al dat tussenliggende vervoer voor je geregeld is. Dit zijn de belangrijkste reisorganisaties die pakketreizen naar Naxos aanbieden:


☑️ – &Olives Travel: mooie, kleinschalige hotels; de transfer is inbegrepen
☑️ – Prijsvrij: een kleine selectie van hotels en appartementen van een prijsvechter
☑️ – TUI: een super overzichtelijke site met een paar mooie hotels op Naxos
☑️ – de Vakantiediscounter heeft een vrij uitgebreid aanbod naar meerdere plaatsen op Naxos
☑️ – alltours: deze Duitse touroperator heeft een mooi aanbod met vluchten vanaf Amsterdam


Giardini Naxos? Dan moet je hier niet wezen!

Denk je een mooie aanbieding te hebben gezien voor Naxos met de aanduiding Giardini Naxos? Denk dan niet dat je op het eiland Naxos terecht komt. Giardini Naxos is een badplaats op het Italiaanse eiland Sicilië. Ook heel mooi. Maar het heeft niets met het Griekse eiland Naxos te maken, dus maak die vergissing niet.


Eilandhoppen Cycladen

Zoals hierboven al genoemd, veel mensen komen op Naxos als onderdeel van een eilandhopvakantie. Veel reisorganisaties hebben hier al kant en klare pakketten voor gemaakt. Dit is mijn top 3:

1️⃣ – Paros, Naxos en Santorini (15 dagen)
2️⃣ – Paros en Santorini (8 dagen)
3️⃣ – Athene, Andros, Tinos, Paros, Amorgos, Naxos, Santorini (22 dagen)


Eilandhoppen dagtrips

Heb je niet genoeg tijd om Naxos te combineren met andere eilanden? Boek dan een excursie of een zeiltocht naar een of meer van de omliggende eilanden, zoals Koufonissia. Of kijk tussen meer dan 80 tours op Naxos zelf, zoals wandeltochten door het ruige binnenland of een duikexcursies.


Autohuur op Naxos: go your own way

Met een huurauto op Naxos ligt het eiland aan je voeten. En een huurauto stelt je in staat om een mooie accommodatie te boeken die net even buiten de drukte ligt. Je kan je auto direct afhalen vanaf de luchthaven als je met het vliegtuig bent aangekomen of anders in de haven van Naxos wanneer je met de boot arriveert.

autohuur Griekenland