Het is niet ver rijden van Yellowstone naar Grand Teton National Park. Anderhalf uur rijden om in een totaal andere wereld terecht te komen. We ruilen het op veel plaatsen weidse landschap van Yellowstone met haar dampende meeroevers en oneindige naaldwouden in voor een panoramarit door een breed dal met uitzichten op indrukwekkende bergtoppen van bijna 4000 meter hoog. Als je dacht dat je klaar was in Yellowstone, dan is het Grand Teton National Park nog een vrij behoorlijke toegift. 

Laatste update: 24 juli 2020

Grand Teton op twee manieren

Nu kan je het Grand Teton National Park op twee manieren ‘doen’. De eerste is het park bekijken vanuit je auto. Wees dan voorbereid op een bijzonder fraaie rit over de US89. Laat het gas wat vieren, kijk om je heen en stop waar je kan. De tweede manier is een langer verblijf waarin je naar believen een aantal wandeltochten inplant. Wij deden de eerste versie.

De pruttelende oevers van Lake Yellowstone hebben we spoedig achter ons gelaten. Het park heeft nog één attractie voor ons in petto langs de weg die hoog boven de Lewis River uitstijgt. Af en toe zien we een glimp van de diepe kloof waarin de rivier zich ook, net als wij, een weg uit het park zoekt. Ter hoogte van het punt waarin de Lewis River zich samenvoegt met de bredere bedding van de Snake River verlaten we Yellowstone en rijden we vrijwel direct Grand Teton in.

grand teton, national park,
Veel wilde bloemen langs de weg fleuren de troosteloze aanblik van de verbrande boomstammen nog op.

Afgefikt

Aan de noordzijde van het park zien we ook weer hele bossen van gitzwarte afgefikte boomstammen. Veel nog overeind, anderen als mikadostokjes kris kras over elkaar heen op de bodem. Daartussen de mooiste kleuren wilde bloemen en vers jong groen. Die vormen een afgetekend contrast tegen de achtergrond van de zwartgeblakerde stammen.

wild flowers, Grand Teton, national park,
Jong groen en kleurrijke bloemen steken fris af tegen het dode zwarte hout dat resteert van de bosbranden van 1988.

Berensporen?

Niet lang daarna rijden we langs het langgerekte Jackson Lake met aan de overkant de eerste toppen van de Teton Range. We zetten de wagen neer bij Lakeview Picnic Area. Dit is verreweg de mooiste plek langs het meer voor een korte of lange pauze. Met een uitzicht over het meer dat oneindig ver lijkt te reiken. Beneden aan het meer vindt Luca iets wat op de pootafdruk van een beer lijkt.

Grand Teton, national park, footprint, bear
Berensporen? Wie het weet, mag het zeggen.
Foto: Luca Dijkman
Lake Jackson, Grand Teton, National Park,
Uitzicht tot aan het oneindige langs Lake Jackson.

Outdoor eldorado

Grand Teton National Park bestaat heel duidelijk uit twee gedeelten: waar we nu zijn is het brede dal van de Snake River, dat hier in de volksmond Jackson Hole heet. En op het andere deel van het park hebben we continue uitzicht: de imposante bergkam van de Teton Range aan de oostzijde van het dal. Het is een steil gebergte met toppen tot meer dan 4000 meter hoog, die het hele jaar door met sneeuw bedekt zijn. En dat is waar je heen gaat als je over de nodige extra dagen beschikt. Je kan er belachelijk mooi wandelen. Er zijn routes van een paar kilometer, maar ook trektochten die dagenlang duren en die de hele bergkam volgen. In de Snake River kan geraft worden en op Lake Jackson zien we mensen in kajaks rond peddelen. Een heus outdoor eldorado.

Grand Teton National Park, Jackson Hole,
Het brede dal van Jackson Hole

Historische boerderijen

Maar ook voor fotografen heeft heeft het park veel te bieden. Wij volgen de US89 naar het zuiden en pakken een afslag naar Antelope Flats Road. We komen aan bij een groepje historische boerderijen, die je in elke publicatie over het park tegen komt. De pittoreske oude schuren met op de achtergrond de spectaculaire pieken van het Teton massief vormen inderdaad een dankbaar foto-object. 

Mormon Row, Grand Teton, Moulton Barns, national park,
Fotografen van over de hele wereld komen naar het Grand Teton National Park om deze oude schuur op de foto te zetten.
Grand Teton, national park, Mormon Row, Antelope Flats,

De boerderijen dateren van het einde van de 19e eeuw. Ze zijn neergezet door mormoonse pioniers afkomstig uit Idaho. Die probeerden hier onder barre omstandigheden een leven op te bouwen. Wat overigens mislukte. Wat er over is van de boerderijen en schuren is opgekocht door de National Park Service en zo vormen de gebouwen nu onderdeel van het nationale park. Het land rondom de gebouwen is verwilderd en wordt niet meer bebouwd. Wel zijn de oude irrigatiekanalen nog altijd zichtbaar.

Bij de plaats Jackson, de zuidelijke toegangspoort tot het Grand Teton National Park, verlaten wij het park. En elk nadeel heb zijn voordeel. Want we snakken naar winkels. Onze voorraden zijn op én het is etenstijd.


Travel Movie Grand Teton


GRAND TETON Reisplanner

Tijdsplanning voor Grand Teton

Grand Teton National Park staat een beetje in de schaduw van het nog veel beroemdere Yellowstone National Park, waar het bijna aan grenst. Veel reizigers doen beide parken aan als onderdeel van een rondreis door de Verenigde Staten. Als het park een stop is op je grand tour dan kom je vaak niet aan veel meer toe dan een aantal fotostops en wat korte wandelingen.

Als Grand Teton een bestemming op zich zelf is, en je deinst niet terug voor wat fikse wandelingen of trekkings, dan kan je verblijf net zo lang of kort maken als je zelf wilt.

Grand Teton, National Park, wild flower,

Reizen naar Grand Teton National Park

De dichtstbijzijnde luchthaven is Jackson en is met één overstap te bereiken. Je kan ook naar Salt Lake City vliegen en van daar uit in een uur of vijf naar Jackson rijden. Met KLM kan je nonstop naar Salt Lake City vliegen.

Reis je langs nationale parken, dan is het verblijf of de (altijd zeer eenvoudige) campings de voordeligste optie. Wij huurden vooraf een camper via Travelhome. Ga je met een huurauto op pad, regel dan vooraf je overnachting, want tussen juni en oktober is het volle bak in de hotels rondom het park.


autohuur USA

Overnachten in Grand Teton National Park

Je kan op meerdere plaatsen in het park kamperen, of je dat nou met een tent of een camper wilt doen. Hotels kan je in zowel Grand Teton zelf vinden als in Jackson. Ik vond deze plaats best aantrekkelijk. Je vindt er alle faciliteiten en als je op zoek bent naar excursies of activiteiten, dan kan dat allemaal vanuit deze plaats georganiseerd worden.

Voor voordelige aanbiedingen kan je ook onderstaande deals checken:


Booking.com

ESTA niet vergeten

Vergeet niet, voor je reis naar de Verenigde Staten, je ESTA te regelen. ESTA is een electronische reistoestemming voor het land. Heb je dat voor vertrek niet geregeld, dan kan je niet inchecken.

Verder lezen


Verder reizen

  • Yellowstone National Park zit in het noorden bijna vast aan Grand Teton. Vandaar dat deze parken vaak met elkaar gecombineerd worden.
  • Als je Grand Teton via Jackson naar het zuidwesten toe verlaat, kom je in de staat Idaho met weer hele nieuwe horizonten en plekken om te ontdekken. Verder naar het zuiden toe bereik je de staat Utah en haar hoofdstad Salt Lake City.

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar Grand Teton samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.