Voor de laatste keer deze reis staan we oog in oog met Coloradorivier. Onbedoeld zijn we het pad van de Coloradorivier al diverse malen gekruist. Te beginnen bij de bron, in de Kawuneeche Valley, hoog in de Rocky Mountains. Dat was ook het begin van onze reis. Daarna raakten we het spoor even bijster, maar ineens was hij daar weer, langs de US128 bij Moab en even verderop bij Dead Horse Point en natuurlijk bij Page waar je de wereldberoemde bocht van de Colorado kunt fotograferen. Maar het mooiste bewaart de Coloradorivier voor het laatst: zijn triomftocht door de diep uitgesleten kloof van de Grand Canyon.

Laatste update: 1 januari 2022

Eén overnachting in Grand Canyon volstaat niet

Toegegeven: op de tocht die wij inmiddels achter de rug hebben zijn we intens verwend. Lees alle vorige blogs over onze reis door de Verenigde Staten maar eens door. Elke dag een nieuwe hoogtepunt, het lijkt wel of het niet op kan. Tegen de tijd dat je de canyon nadert loop je het gevaar wat blasé te zijn geworden. Dan is het zaak om voor die tijd even een adempauze in te lassen. Maar die tijd hebben wij ons zelf niet gegund. We denderen maar door. Slechts één overnachting hebben we gepland op de camping van de Grand Canyon. Dat volstaat niet. Het is haast nog niet eens genoeg voor een korte glimp over de rand van de kloof. Daarmee doe je de canyon geen recht.

grand canyon, desert view, coloradorivier
Voor het laatst deze reis werpen wij een blik op de Coloradorivier, die zich als een bruin lint door de Grand Canyon heen worstelt.
grand canyon, national park

Bright Angel Trail

Er is volgens mij maar één manier om de Grand Canyon echt te ervaren. En dat is door af te dalen via bijvoorbeeld de Bright Angel Trail. Dan ben je na een paar uur wandelen nog maar halverwege: bij Plateau Point. Daar moet je kiezen: of door naar de bodem van de canyon, daar waar de Coloradorivier stroomt, of terug naar boven. Ga je helemaal naar beneden dan kom je de zelfde dag niet meer boven. Je hebt een back country permit nodig om te kamperen. Of je hebt vooraf een bed gereserveerd in de Phantom Ranch. Dan moet je wel heel vroeg vooraf hebben gereserveerd. Deze zelf geproclameerde oase in een zijdal van de Grand Canyon bereik je na een hele dag wandelen en na het oversteken van de Coloradorivier via een hangbrug. Een spectaculair einde van een indrukwekkende wandeldag.

grand canyon, national park,
De start van de Bright Angel Trail. Vanaf hier kan je helemaal doorlopen naar de bodem van de Grand Canyon.

Rim to Rim

Ga je voor het echte werk, doe dan de Rim to Rim trail. Je steekt dan de Grand Canyon over. Nadat je onderweg hebt overnacht beklim je de noordzijde van de Grand Canyon, om vervolgens boven aan de North Rim te eindigen. Een wandeling van 21 mijl. Maar je komt niet zo makkelijk weer terug. Er zijn twee manieren: het hele pad weer terug afleggen in twee dagen tijd, of via de weg. Dan is de afstand wel tien keer zo ver: 220 mijl! Enige planning is dus wel vereist.

Deze trekking alleen al, inclusief een overnachting in de Phantom Ranch, zou voor mij de enige reden zijn om nog eens terug te keren naar de Gran Canyon, nadat ik bij twee eerdere bezoeken alle viewpoints op de South Rim wel heb gehad.

grand canyon, national park, bright angel trail,
Zodra je van start gaat op de Bright Angel Trail laat je de grote mensenmenigten achter je en krijg je de Grand Canyons steeds meer voor je zelf.

Desert View

Maar goed, dit hebben wij dus allemaal niet gedaan. Verwacht in dit verhaal dus geen levendige beschrijving van de afdaling van de Grand Canyon. Wij bezochten de Grand Canyon zoals de gemiddelde bezoeker dat doet: rijdend lans de South Rim en af en toe uitstappen bij een uitzichtpunt. De beste plaats om bij de Grand Canyon aan te komen is toch wel vanuit oostelijke richting. Direct na de East Entrance kan je van je eerste uitzicht over de canyon genieten bij Desert View Watch tower. En ik raad je aan die gelegenheid wel te pakken. Hier is het nog relatief rustig en kan je na een kort stukje lopen de Grand Canyon helemaal voor je zelf hebben.

grand canyon, desert view, national park
Desert View Watchtower is een mooi punt om je verkenning van het nationale park te beginnen.

Overstappen op de shuttle

De weg door het park volgt de South Rim met diverse aftakkingen naar telkens weer een stukje uitzicht over de Grand Canyon. Soms schampt de weg de canyon, zoals bij Pipe Creek Vista. Daar rijdt alle verkeer langzaam. Maar zodra je de village nadert merk je ook aan de infrastructuur dat je bij een bezienswaardigheid van wereldformaat bent. Auto’s worden in goede banen geleid, naar één van de grote parkeerplaatsen. Wil je verder langs de canyon rijden, dan kan dat vanaf hier alleen met één van de shuttles. Bijvoorbeeld naar Hermit’s Rest, het verste punt dat via de weg bereikbaar is. Halverwege laten wij dat gependel voor wat het is. Het is hoogseizoen en je staat langer in de rij voor een bus dat je van de uitzichten aan het genieten bent.

elk, grand canyon national park,
Omdat ze zo veel tijd besteden aan het zoeken naar water in de buurt van mensen, hebben de muildierherten in het park hun natuurlijke angst voor mensen verloren.
grand canyon, national park, train

Laaiend vuur

Er blijft niets anders over dan samen met honderden andere bezoekers te flaneren over het geasfalteerde wandelpad dat in het toeristische epicentrum van de Grand Canyon langs de rand van de Grand Canyon loopt. En dan terug naar de camper om onze plek in te gaan nemen op Mather Campground, waar we al maanden vooraf een plek hebben moeten reserveren. Waar we onze camper parkeren, een heerlijke hamburgermaaltijd bereiden en een laaiend vuur aanleggen. Voor het laatst deze reis. Want vanaf nu volgt er alleen nog maar asfalt. Asfalt en steden. Ik beloof mij zelf plechtig dat áls ik hier nog een keer terugkom, dat alleen maar zal zijn voor een tocht over de Rim to Rim trail. Dát beloof ik.

grand canyon, camp fire, national park, camping,
’s Avonds bij het kampvuur laten we de dag even bezinken.

Travel movie Grand Canyon


GRAND CANYON – Reisplanner

Over de Grand Canyon

Je kan er niet omheen: de Grand Canyon is een natuurfenomeen van wereldformaat. Het is de benchmark waar alle andere kloven en afgronden in de wereld mee worden vergeleken. Vanaf de rand kijk je 1,6 kilometer de diepte in. De Coloradorivier die de bodem van de kloof nog steeds elke 1000 jaar met 16 centimeter verder uitslijt, is lang niet overal vandaan even goed te zien. Met een lengte van 435 kilometer kan je ook alleen maar een globale indruk krijgen vanaf het punt waar de meeste toeristen zich verzamelen: de Grand Canyon Village,

North Rim

De noordzijde van de Grand Canyon wordt nauwelijks bezocht door toeristen. Aan deze kant heb je ook geen weg die die canyon volgt, maar slechts één weg die eindigt bij het visitor center, een camping en de Grand Canyon Lodge North Rim. Je kan hier ook niet het hele jaar komen. De weg ernaar toe is gesloten van half oktober tot half mei. Als je voor het eerst de canyon bezoekt dan zal je hier niet zo snel terecht komen. Voor wie is de North Rim dan een goede optie? Ten eerste voor de wandelaars, die de Rim to Rim trail doen (zie eerder in dit artikel). En voor mensen die niet graag de gebaande paden volgen. De North Rim kent geen massatoerisme. Hier geen beelden van honderden mensen die op shuttles staan te wachten.

Overnachten

Hotels in het park

Er zijn meerdere opties om te overnachten in de Grand Canyon. Of er vlak bij. Het gros aan hotels vind je in Grand Canyon Village aan de South Rim. De meeste daarvan kan je boeken via de site van de Grand Canyon Lodges. De prijzen zijn aan de hoge kant, maar dan zit je wel op een A1 locatie, zeker als je kiest voor het El Tovar Hotel of de Bright Angel Lodge. Reisbureaus hebben in veel gevallen betere deals bij de Grand Canyon Lodges, vooral als je iets in een pakket kan boeken, bijvoorbeeld samen met een vlucht, een huurauto en/of andere hotels.

Kamperen

Aan de South Rim kan je op twee plaatsen kamperen: bij de village vind je de immense Mather Campground. Wij verbleven hier ook. Maar omdat je tussen de bossen kampeert, ervaar je het niet zo erg als een massale camping. En dan heb je nog een camping bij Desert View.

Buiten de Grand Canyon

Het plaatsje Tusayan, net buiten de zuidelijke ingang van het nationale park, is een strip met voornamelijk hotels van de grote ketens zoals Holiday Inn. Prijzen hier variëren behoorlijk en veren mee met de seizoenen en de drukte. Je kan er altijd wel een kamer vinden, maar hoe eerder je boekt, hoe beter de prijs.

Als je echt een goede hoteldeal zoekt, dan kan je hieronder alle hotels in en rond de Grand Canyon terugvinden die aanbiedingen hebben:


Booking.com

Georganiseerde reizen

De Grand Canyon ligt op de route van bijna iedereen die het zuidwesten van de Verenigde Staten bezoekt. Als je dat makkelijk vindt, dan kan je kiezen uit een groot aantal kant en klare routes om te boeken. Voordelen zat: de routes zijn prima uitgebalanceerd en je bent verder een stuk minder tijd kwijt met het plannen van je reis. Bovendien weet je gelijk wat je kwijt bent aan kosten.

Plan je een reis op de bonnefooi en je wilt de Grand Canyon aandoen, dan is het wel verstandig je verblijf vooraf vast te leggen. Een mooi voorbeeld is deze driedaagse bouwsteen die je kan uitbreiden met een rondvlucht boven de Grand Canyon en/of een excursie naar de Antelope Canyon.

Reis je liever in een groep, kijk dan eens tussen het aanbod van Djoser, De Jong Intra of ANWB Vakanties.

Tours in, over en door de Grand Canyon

De Grand Canyon is een schitterend gebied om vanuit alle perspectieven te bekijken. En dat kan ook. Wandelend, met een raft over de Coloradorivier of vanuit de lucht. Ik heb een shortlist van 22 enerverende Grand Canyon ervaringen samengesteld, geschikt voor elke beurs. Je kan zelfs trouwen in de Grand Canyon.

Verder lezen

Verder reizen

  • Niet al te ver van de Grand Canyon maakt de Coloradorivier nog een keer een hele mooie bocht, de Horseshoe Bend. Een prachtige toegift. Je komt er door in de richting van Page te rijden. En plan dan gelijk een bezoek in aan de kleurenpracht van Antelope Canyon.
  • Nog meer wide screen landschappen kom je tegen bij Monument Valley en rond Moab.

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar de Grand Canyon samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.


autohuur USA