Eens ga je er aan geloven. Dan ontsnap je niet meer aan de toverkracht die Disney heet. En als het dan zo ver is, áls je dan hebt besloten om met z’n allen Disneyland Paris te bezoeken, waar moet je aan denken bij het uitzoeken waar je logeert en waar moet je op letten als je er bent? Er zijn nogal wat keuzes.

Laatste update: 22 december 2020

Waar logeren we?

De hotels bij Disneyland Paris

disneyland hotel
Het Disneyland Hotel is tevens de grand entree tot het Magic Kingdom.

In een Disneyhotel of ergens in de omgeving? Het wordt al snel duidelijk: de Disneyhotels bij het park zijn niet voordelig, maar daar tegenover staat toch wel de tijdswinst die je hebt. De voordeligste hotels zijn Hotel Santa Fe en Hotel Cheyenne, allebei op zo’n 20 minuten lopen (en lopen dat doe je veel deze dagen…) vanaf de hoofdingang.

De Newport Bay Club en de Sequoia Lodge zitten op zo’n 15 minuten van de ingang en vanaf Hotel New York is het 10 minuten lopen. Maar het beste en mooiste en meest indrukwekkende hotel, daar loop je onderdoor als je het park inloopt: het Disneyland Hotel direct bij de ingang.

davy crockett ranch
In Davy Crockett Ranch logeer je in comfortabele stacaravans op nog geen 10 minuten rijden van Disneyland Paris.

Prijzen van deze hotels worden lager naarmate de afstand verder van het park is. Tip: maak gebruik van de gratis shuttles die op en neer rijden tussen de hotels en het park. De laatste optie is een verblijf in de Davy Crockett Ranch, direct langs de snelweg waar je overigens bar weinig van hoort. Het is een park met alleen maar mobilhomes, zeer geschikt voor kinderen. Je kunt er alleen met de auto komen, waarmee je zelf naar het park rijdt. Parkeren bij het park is gratis en bij Davy Crockett mag je de auto gewoon voor je stacaravan parkeren. Dit is de beste optie als je met 5 of meer personen bent. De hotels hebben allemaal wel kamers waar je tot 4 personen op kunt verblijven.

Hotels buiten het park

Net even verder, op ca. 10 minuten rijden vind je nog behoorlijk wat andere hotels zoals het Radisson Blu, Vienna House Dream Castle en het Campanile Val de France. De prijzen van deze hotels liggen net even wat lager dan een gemiddeld hotel op het park. Je boekt er een arrangement inclusief toegang tot Disneyland Paris en maakt gebruik van een shuttle naar de parken.

Vanuit Parijs en een camping vlakbij

Over het algemeen geldt: hoe verder weg, hoe meer kostbare tijd je kwijt bent voor het heen en weer reizen. Vanuit Parijs al snel een uur alles bij elkaar. Zoek hier de eerstvolgende metro op.

Op een half uur met de auto van Disneyland Paris vind je Camping Les Etang Fleuris in het landelijke Touquin, gelegen in de Brie-streek.

camping le chene gris
Op Camping Le Chêne Gris kun je ondermeer tenten huren.

Dit is echt een budgettip, want je kan hier voordelig een tent of stacaravan huren of je eigen tent opzetten. Entreekaarten zijn gewoon bij de receptie te verkrijgen, maar wel de wekker zetten: je bent zo een paar uur kwijt met douchen, ontbijten en afwassen… Wil je naar Parijs, het station is direct bij de ingang; binnen 40 minuten sta je op Gare de l’ Est.

Accommodatietips voor Parijs zijn er legio, maar dat is een heel ander hoofdstuk.

De attracties van Disneyland Paris

Hoe skip je de rijen?

Alles in Disney draait om de grote attracties: de ‘big rides’. Dit zijn de attracties met de langste wachttijden. Wachten in de rij, dat is iets waar je mee om moet leren gaan. Je leert al snel dat 45 minuten wachten al heel acceptabel is. En tijdens piekuren en op drukke dagen kan dat oplopen tot het dubbele. Dat is niet leuk meer en daar heeft Disney iets op gevonden: de FastPass. Het principe is heel simpel: je trekt bij de attractie een FastPass uit de automaat en daarop staat een tijdstip waar je op kan terug komen, je de rij kan skippen en direct toegang krijgt tot de attractie.

Waarom werkt de Fastpass niet?

Het principe is aardig, toch is het ons in 4 dagen niet gelukt om er eentje te bemachtigen. Waarom?

1. De meeste FastPasses zijn binnen een paar uur na opening van de attractie al ‘uitverkocht’.

2. De wachttijden voor de FastPass automaat aan het begin van de dag zijn soms net zo lang als die voor de attractie zelf

3. Heb je wel direct toegang tot de FastPass automaat dan zijn er alleen nog tijdstippen beschikbaar die zeer ongunstig zijn, zoals half 8 ‘s avonds.

Welke attracties moet je gedaan hebben?

Dat is natuurlijk een hele persoonlijke keuze, maar onze top 3 zag er als volgt uit:

1. BIG THUNDER MOUNTAIN RAILROAD (Frontierland): een mijnwerkerstreintje waarmee je een dollemansrit maakt door een verlaten goudmijn in het wilde westen. Geschikt voor de hele familie, kinderen vanaf 1m02. Zelfs de grootste angsthaas kan dit nog wel aan.

2. SPACE MOUNTAIN (Discoveryland): nadat je plaats hebt genomen in de ‘raket’ begint al snel het aftellen, waarna je toch nog vrij plotseling wordt gelanceerd. Kijk nog maar even snel om je heen, want je wordt een grote donkere ruimte ingeschoten waarna de g-krachten vat krijgen op je en je in het duister alle klanten op wordt geslingerd. Ondertussen schiet je langs planeten en kometen. Kort maar krachtig!

3. THE TWILIGHT ZONE TOWER OF TERROR (Walt Disney Studios): Je komt via de lobby van een hotel in het eind van de jaren 30 waarna je al snel via de keldervertrekken in een servicelift wordt geleid. De vrije val die je maakt komt de eerste keer vrij onverwacht. Meer zeg ik niet, maar deze attractie is net als Space Mountain helaas niet voor ‘tout la famille’.

Waar eten en drinken?

disneyland paris menukaart
Prijslijst bij een restaurant in Disneyland Paris

Voor je maaltijden, snacks en drinken kan je gebruik maken van diverse opties in het park. Boek je vooraf je verblijf in één van de Disneyhotels, dan kan je gebruik maken van een vooruitbetaald halfpension -of volpensionarrangement. Voordeel is dat je voor je lunch en/of diner niet perse terug hoeft naar je hotel. Je kan je voucher ook gebruiken in één van de vele restaurants of snackbars in de parken. Hier vind je een compleet overzicht van de restaurants in het park.

Heb je gewoon lekkere trek en wil je iets kopen in de parken, weet dan dat een zakje popcorn of een zakje chips € 5,45 kost, een simpele fish & chips met cola € 10,99, frisdrank € 3,19 en een heel klein biertje € 4,29. Houd hier van te voren met je zakgeld rekening mee of smeer je boterhammetjes voor je het park in gaat.

uitgang disneyland paris
Au revoir, Disneyland!

Expert Review

Disneyland Paris is een bestemming voor jong en oud. Hierna volgt een review door de ogen van een  jonge Disney expert:

goofy in disneyland paris
Luca met zijn vriend Goofy

Disneyland Paris Van zondag 27 april 2014 t/m woensdag 30 april 2014 naar Disneyland Paris. Het was echt SUUUUPER LEUK!!! Dat was echt een van de leukste dingen in mijn hele leven, echt waar.Er waren alleen drie nadelen: alles was super duur. Zes pennen waren al €10,- en een helium ballon €7,50. Nog een nadeel was dat er enorm lange rijen stonden soms wel van 90 minuten. De gemiddelde rijen waren wel 30-40 minuten. En het laatste nadeel was dat er heel vaak storingen zijn bij de attracties. We stonden een keer een half uur te wachten en je raad het al net toen was er een storing. Wij kwamen echt vloekend uit de rij.

Maar nu gaan we het over de attracties hebben. De heftigste attractie was de space mountain. Dat is een achtbaan in het donker en dan heb je het gevoel dat je in de ruimte zit want er zijn allemaal kometen die op je af vliegen enzo. Hij gaat ook echt heel hard je word gelanceerd en dan word je helemaal naar achter geblazen. En het heftigste was dat een kurkentrekker en een looping in zat. Er is alleen een ding: je moet er niet in gaan als je zwanger of wagenziek bent.

Er is ook een andere attractie die heel leuk is en daar kan iedereen in. Het is namelijk de buzz lightyear laser blast. Dat klinkt misschien heel saai maar dat is het niet. Je zit met z’n tweeën in een karretje met een pistooltje.En dan moet je zoveel mogelijke dingen zien te raken waar een Z op staat. En je kan je score zien. Ook kan je je karretje zelf besturen.En er is nog meer om te vertellen.

Er zijn twee parken een Disneyland park waar we het net over hadden en er is een studio park. En in beide parken zijn niet alleen attracties maar ook heel veel shows. Zo was er in studio park een auto show gebaseerd op een echte film. En aan het eind werden alle trucs vertelt. Wat echt heel cool was is dat er echt vuur is en ze staken ook echt iemand in de fik. En je voelde echt de warmte van het vuur naar je toe komen. Echt heel cool er waren ook veel mascottes in het park waar je of een handtekening aan kon vragen of dat je op de foto kan.

Luca (10 jaar)