TravelKees

Egypte: Vakantieonderzoek aan de Rode Zee

rode zee

Van 19 tot 24 september 2015 maakte ik met een groep reisagenten 
en bloggers een oriëntatiereis naar de Egyptische Rode Zeekust.
Op deze plek een verslag van wat wij aantroffen.

Waar is de zeeschildpad?

Port Ghalib – zondag 20 september 2015

Ik weet zeker dat ik iets heb zien bewegen onder water, dat op een zeeschildpad leek. Zo half verscholen onder het rif en het zand. Grote spijt dat ik nu niet dieper kan duiken dan mijn snorkelsetje mij toelaat. Sowieso spijt dat ik me nog steeds niet de moeite heb getroost om te leren duiken. Zodat ik dat beest een meter of vijf onder mij wat van dichter bij kan bekijken.

rode zee egypte

Nee dit is geen aquarium, de foto is vanaf de kade van Port Ghalib genomen.

Darma, de Nederlandse expat die eigenlijk half Egyptenaar is, vermoedt toch dat ik het niet bij het rechte eind heb. “Zeeschildpadden liggen daar niet op die plek, daarvoor had je verderop tussen het zeegras moeten kijken.” Maar het is al te laat. Het nieuws dat ik als enige van de groep van 30 reisagenten de ons in het vooruitzicht gestelde zeeschildpad zou hebben gespot gaat als een lopend vuurtje door de groep. Was het misschien toch een uit de kluiten gewassen rog? Ik zal het nooit weten, het strakke programma laat geen minuut extra toe.

Rif tot op het strand

Nadat we vanmiddag een hotelinspectie hebben gedaan in het El Malikia Abu Dabbab Resort, een ruim opgezet vakantiehotel, worden we getrakteerd op een snorkelsetje en een uur ‘vrije tijd’ op het rif. Het rif dat hier tot aan het strand loopt. En met één blik onder het wateroppervlak wordt het mij volslagen duidelijk waarom er hier, aan het einde van de woestijn, overal vanuit het niets vakantieresorts zijn verrezen. Een groter contrast bestaat er niet tussen de gortdroge Sahara en de uitbundige kleuren en levensvormen onder de oppervlakte van de Rode Zee. En natuurlijk speelt mee dat de temperatuur hier zelfs in januari niet onder de 25 graden zakt.

rode zee egypte duiken

Wat voor wereld er voor je open gaat zodra je het hoofd onder water steekt. Foto: Danielle Bakker

rode zee egypte

In de marina van Port Ghalib

En daarmee is één van de vragen die ik mijzelf voor ik afreisde naar de Rode Zee heb gesteld gelijk beantwoord. Want waarom zou je vijf en een half uur in een vliegtuig willen zitten om vervolgens te eindigen in een resort aan drie kanten omringd door woestijn en aan één kant door zee? Het is me duidelijk geworden. De reden ligt verborgen onder het wateroppervlak.

Waar boom is, is water

Port Ghalibmaandag 21 september 2015

Na de onderwaterwereld van gisteren komt vandaag de woestijn aan de beurt. Onze karavaan bestaat uit vier Toyota Landcruisers en na een korte stop langs de hoofdweg duiken we de dorre droogte in. De strook asfalt wordt steeds smaller en brokkeliger en houdt dan vrij abrupt op.
We vervolgen de tocht door een droge rivierbedding. Als we een oude Acacia zien staan houdt de karavaan even halt voor uitleg van Osama, onze gids. Want een boom in de woestijn, dat is nog eens een bezienswaardigheid. Daar stop je voor. En waar bomen staan, zo legt Osama uit, zit water onder de grond. Dat is handig om te weten voor de mensen die hier wonen. Jawel, er wonen hier echt mensen, bedoeïenen.

egypte woestijn safari

Met Landcruisers trekken we met hoge snelheid door de Eastern Desert.

egypte woestijn kameel

Op het schip van de woestijn in even een heel ander tempo.

egypte woestijn safari

We rusten wat uit tijdens de woestijnexcursie

Bij de bedoeïenen

Een stoffige rit brengt ons in een tentenkamp van de bedoeïenen, waar we met eigen ogen kunnen zien waar men het water vandaan haalt. Er staat een put van zo’n vijftien meter diep waaruit Osama een emmer met fris en helder water naar boven haalt. Dat water is hard nodig voor het vee: een hok vol met geiten en een paar kamelen, die het overigens wel even zonder water uithouden. Al met al een schraal leven voor de mensen hier.

rode zee egypte

Vanaf een bergtop hebben we een mooi uitzicht over het bedoeïenenkamp, maar onze volle aandacht gaat nu even uit naar de zon die weer met veel kleurvertoon achter de bergen in het westen verdwijnt. Een zonsondergang die je alleen gelooft, als je die zelf hebt gezien.

Weer een twijfelpunt weggenomen. De op het oog lege woestijn herbergt tal van geheimen en er leven mensen en dieren.

egypte woestijn

En wat jammer dat op deze breedtegraad de zonsondergang ook elke avond zo snel voorbij is. Wat een voorstelling!

Mohammed legt het uit

Hurghada  – dinsdag 22 september 2015

Vandaag verlaten we de zuidelijke kuststrook van de Rode Zee voor een rit naar het noorden. Een rit van 240 kilometer staat ons te wachten door een vrij desolaat landschap. Op de kaart is te zien dat de Oostelijke Woestijn overal tot aan de Rode Zee reikt. Het landschap waar we doorheen rijden is leeg. En verlaten.

rode zee egypte

Mensen keren terug van een feest in de woestijn ter nagedachtenis van een reeds lang overleden sheikh.

Gelukkig is Mohammed, de buschauffeur een bron van nuttige en onnuttige informatie. Ik zit een poosje naast hem en hij vertelt me de meest uiteenlopende verhalen. Hoe het bijvoorbeeld komt dat we zo veel vrachtwagens op de weg  inhalen die afgeladen met mensen zijn in de achterbak en op het dak (ze komen van een groot feest diep in de woestijn ter ere van een reeds lang overleden sheikh). En waarom je af en toe een roadblock tegenkomt met tot de tanden toe bewapende politie. Veel mensen denken dat dit met de actuele situatie in het Midden Oosten te maken heeft. Maar Mohammed legt mij uit dat de scherpe controle van de overheid op alles wat zich door het land beweegt iets van alle tijden is. Op de een of andere manier geeft mij dat een geruststellend gevoel.

rode zee egypte road block

Checkpoints in Egypte: dit is iets van alle tijden. Geeft je toch een veilig gevoel, hoe dan ook.

Waterglijbanen testen

In Makadi Bay bereiken we de eerste concentratie van hotels en resorts die tot de Noordelijke Rode Zeekust gerekend mogen worden. Hier krijgen we een rondleiding door enkele resorts. Daarmee krijg ik een mooi beeld van wat de vakantieganger hier te wachten staat. Er is zelfs nog even tijd om de waterglijbanen in het Sunwing Waterworld Makadi resort te testen. Wat een ieder dan ook met volle overgave doet.

rode zee egypte vakantieonderzoek

We testen ook alle ligbedden van het SUNRISE Select Royal Makadi Resort. Foto: Dafne Lycklema

Waterglijbanen zijn hot onder de all-in resorts in Egypte. Het ene na het andere hotel dat zich op gezinnen richt installeert een soort Tikibad op haar terrein. Zonder tel je niet meer mee. Al rijdend langs de hotelcomplexen in Hurghada wordt het mij duidelijk dat hier resorts met waterglijbanen big business zijn.

rode zee egypte glijbaan

Ook het testen van de glijbanen valt onder het grote vakantieonderzoek. Foto: Marloes Leijgraaf

Het Hurghada achter de Rode Zee

Hurghada – woensdag 23 september 2015

Hurghada, dat staat eigenlijk synoniem voor één lange strip van het ene resort na het andere. Maar hoe ziet het échte Hurghada er eigenlijk uit? Waar doen de inwoners hun boodschappen? Zijn er eigenlijk wel moskeeën? En kan je er ook een beetje uitgaan? Vandaag gaan we dat testen. En om ook jou kennis te laten maken met het Hurghada achter de façade van de mega resorts hebben we een Go Pro meegenomen. We laten ons door de zeer vriendelijke bewoners door de stad leiden. We bezoeken de soek (overdekte markt). We duiken ‘s avonds het locale uitgaansleven in. Niks geen all-inclusive, niks geen waterglijbanen. Dit is het echte Hurghada. Kijk en geniet:

Quad excursie: have fun or die

Hurghada – donderdag 24 september

Nog één keer dan: de woestijn in. Ging het de vorige maal veilig achter in de Landcruiser, vandaag moeten we zelf aan de bak op de quad. Er wordt vooraf veel aandacht aan veiligheid besteed. Want de meesten van ons hebben nog nooit op zo’n vierwielige motorfiets gezeten. Er is een traject van 25 kilometer uitgezet dat we in een keurige kolonne afleggen. In het begin nog rustig en bedeesd, maar allengs sneller en meer uit het gelid. Een weg is er niet, alleen die grote brede steenvlakte, eigenlijk gewoon een marslandschap.

Het rijden met een quad is niet voor iedereen een ontspannende bezigheid. Enkele deelnemers laten zich graag met de bezemwagen terugrijden. Vooral de aan de intense warmte (40 graden) is voor enkelen te veel. Dit is dus wel een excursie die je niet zo maar even in een opwelling moet doen. Of, zoals de gids een paar keer tijdens de veiligheidsinstructie uitroept: “Have fun or die”.

Het advies van de duikinstructeur

Dat laatste laten we graag aan andere waaghalzen over. Van onze groep komt iedereen weer veilig terug in het base camp. Maar nu keert iedereen nog even graag terug naar het hotel aan zee, voor een verfrissende duik tussen de vissen. Waar ik mijn zoektocht naar de waterschildpad voortzet. Zonder resultaat. De duikinstructeur van het hotel raadt me daarom aan bij hem een duikcursus te gaan volgen. En dát zal ik zeker gaan doen bij mijn terugkomst aan de Rode Zee.

rode zee egypte hurghada moskee

Achter het SUNRISE Crystal Bay Resort steekt deze minaret fier omhoog. Het herinnert ons eraan waar we ook al weer zijn.

rode zee egypte hurghada

Elke avond weer een schouwspel, waar je ook bent. De zonsondergang ditmaal vanuit het SUNRISE Crystal Bay Resort

rode zee egypte kameel

Kameel voert carnavalsact op.

rode zee egypte

Het strand bij het centrum van Hurghada

 

Bouwstenen voor je reis naar de Rode Zee

 Booking.com

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.