In september 2015 ging ik met een groep reisagenten en bloggers op vakantieonderzoek naar Hurghada en Marsa Alam aan de Egyptische Rode Zeekust. Op deze plek een verslag van wat wij daar ontdekten.
Geschatte leestijd: 17 minuten
Laatste update: 4 november 2022
Waar is de zeeschildpad?
Port Ghalib – zondag 20 september 2015
Ik weet zeker dat ik iets heb zien bewegen onder water, dat op een zeeschildpad leek. Zo half verscholen onder het rif en het zand. Grote spijt dat ik nu niet dieper kan duiken dan mijn snorkelsetje mij toelaat. Sowieso heb ik spijt dat ik me nog steeds niet de moeite heb getroost om te leren duiken. Zodat ik dat beest een meter of vijf onder mij wat van dichter bij kan bekijken.
Darma, de Nederlandse expat die eigenlijk half Egyptenaar is, vermoedt toch dat ik het niet bij het rechte eind heb. “Zeeschildpadden liggen daar niet op die plek, daarvoor had je verderop tussen het zeegras moeten kijken.” Maar het is al te laat. Het nieuws dat ik als enige van de groep van 30 reisagenten de ons in het vooruitzicht gestelde zeeschildpad zou hebben gespot gaat als een lopend vuurtje door de groep. Was het misschien toch een uit de kluiten gewassen rog? Ik zal het nooit weten, want het strakke programma laat geen minuut extra toe.
Rif tot op het strand
Nadat we vanmiddag vlak bij Marsa Alam een hotelinspectie hebben gedaan in het El Malikia Abu Dabbab Resort, een ruim opgezet vakantiehotel, worden we getrakteerd op een snorkelsetje en een uur ‘vrije tijd’ op het rif. Het rif dat hier tot aan het strand loopt. En dan, met één blik onder het wateroppervlak wordt het mij volslagen duidelijk waarom er hier, aan het einde van de woestijn, overal vanuit het niets vakantieresorts zijn verrezen. Een groter contrast bestaat er niet tussen de gortdroge Sahara en de uitbundige kleuren en levensvormen onder de oppervlakte van de Rode Zee. Maar natuurlijk speelt mee dat de temperatuur hier zelfs in januari niet onder de 25 graden zakt.
En daarmee is één van de vragen die ik mijzelf voor ik afreisde naar Marsa Alam en Hurghada aan de Rode Zee heb gesteld gelijk beantwoord. Want waarom zou je vijf en een half uur in een vliegtuig willen zitten om vervolgens te eindigen in een resort aan drie kanten omringd door woestijn en aan één kant door zee? Het is me duidelijk geworden. De reden ligt verborgen onder het wateroppervlak.
Waar boom is, is water
Port Ghalib – maandag 21 september 2015
Na de onderwaterwereld van Marsa Alam komt vandaag de woestijn aan de beurt. We gaan op woestijnsafari. Onze karavaan bestaat uit vier Toyota Landcruisers en na een korte stop langs de hoofdweg duiken we de dorre droogte in. De strook asfalt wordt steeds smaller en brokkeliger en houdt dan vrij abrupt op.
Daarna vervolgen we onze tocht door een droge rivierbedding. Als we een oude acacia zien staan houdt de karavaan even halt voor uitleg van Osama, onze gids. Want een boom in de woestijn, dat is nog eens een bezienswaardigheid. Daar stop je voor. Want waar bomen staan, zo legt Osama uit, zit water onder de grond. Dat is handig om te weten voor de mensen die hier wonen. Jawel, er wonen hier echt mensen, bedoeïenen.
>
Bij de bedoeïenen
Een stoffige rit brengt ons uiteindelijk in een tentenkamp van de bedoeïenen, waar we met eigen ogen kunnen zien waar men het water vandaan haalt. Er staat een put van zo’n vijftien meter diep waaruit Osama een emmer met fris en helder water naar boven haalt. Dat water is hard nodig voor het vee, dat we even verderop aantreffen. Een hok vol met geiten en een paar kamelen, die het overigens wel even zonder water uithouden. Al met al een schraal leven voor de mensen hier.
Vanaf een bergtop hebben we een mooi uitzicht over het bedoeïenenkamp, maar onze volle aandacht gaat nu even uit naar de zon die weer met veel kleurvertoon achter de bergen in het westen verdwijnt. Een zonsondergang die je alleen gelooft, als je die zelf hebt gezien.
Weer een twijfelpunt weggenomen. De op het oog lege woestijn herbergt tal van geheimen en er leven evengoed nog mensen en dieren.
Mohammed legt het uit
Hurghada – dinsdag 22 september 2015
Vandaag verlaten we de zuidelijke kuststrook rondom Marsa Alam voor een rit naar Hurghada, verderop in het noorden. Een rit van 240 kilometer staat ons te wachten door een vrij desolaat landschap. Als ik op de kaart kijk, zie ik dat de Oostelijke Woestijn overal tot aan de Rode Zee reikt. Het landschap waar we doorheen rijden is leeg. En verlaten.
Gelukkig is Mohammed, de buschauffeur een bron van nuttige en onnuttige informatie. Ik zit een poosje naast hem en hij vertelt me de meest uiteenlopende verhalen. Hoe het bijvoorbeeld komt dat we zo veel vrachtwagens op de weg inhalen die afgeladen met mensen zijn in de achterbak en op het dak (ze komen van een groot feest diep in de woestijn ter ere van een reeds lang overleden sheikh). En hoe het zit met de roadblocks met tot de tanden toe bewapende politie. Veel mensen denken dat dit met de actuele situatie in het Midden Oosten te maken heeft. Maar Mohammed legt mij uit dat de scherpe controle van de overheid op alles wat zich door het land beweegt iets van alle tijden is. Op de een of andere manier geeft mij dat een geruststellend gevoel.
Waterglijbanen testen
In Makadi Bay bereiken we de eerste concentratie van hotels en resorts die tot de Noordelijke Rode Zeekust gerekend mogen worden. Hier krijgen we een rondleiding door enkele resorts. Daarmee krijg ik een mooi beeld van wat de vakantieganger hier te wachten staat. En dan is er zelfs nog even tijd om de waterglijbanen in het Sunwing Waterworld Makadi resort te testen. Wat een ieder dan ook met volle overgave doet.
Waterglijbanen zijn hot onder de all-in resorts in Egypte. Het ene na het andere hotel dat zich op gezinnen richt installeert een soort Tikibad op haar terrein. Zonder dat tel je niet meer mee. Al rijdend langs de hotelcomplexen in Hurghada wordt het mij duidelijk dat hier resorts met waterglijbanen big business zijn.
Het Hurghada achter de Rode Zee
Hurghada – woensdag 23 september 2015
Hurghada, dat staat eigenlijk synoniem voor één lange strip van het ene resort na het andere. Maar hoe ziet het échte Hurghada er eigenlijk uit? Waar doen de inwoners hun boodschappen? Zijn er eigenlijk wel moskeeën? En kan je er ook een beetje uitgaan? Vandaag gaan we dat testen. En om ook jou kennis te laten maken met het Hurghada achter de façade van de mega resorts hebben we een Go Pro meegenomen. We laten ons door de zeer vriendelijke bewoners door de stad leiden, we bezoeken de soek (overdekte markt) en we duiken ’s avonds het locale uitgaansleven in. Niks geen all-inclusive, niks geen waterglijbanen. Dit is het echte Hurghada. Kijk en geniet:
Quad excursie: have fun or die
Hurghada – donderdag 24 september
Nog één keer dan: de woestijn in. Ging het de vorige maal veilig achter in de Landcruiser, vandaag moeten we zelf aan de bak op de quad. Er wordt vooraf veel aandacht aan veiligheid besteed. Want de meesten van ons hebben nog nooit op zo’n vierwielige motorfiets gezeten. Er is een traject van 25 kilometer uitgezet dat we in een keurige kolonne afleggen. In het begin nog rustig en bedeesd, maar allengs sneller en meer uit het gelid. Een weg is er niet, alleen die grote brede steenvlakte, eigenlijk gewoon een marslandschap.
Het rijden met een quad is niet voor iedereen een ontspannende bezigheid. Enkele deelnemers laten zich graag met de bezemwagen terugrijden. Vooral de aan de intense warmte (40 graden) is voor enkelen te veel. Dit is dus wel een excursie die je niet zo maar even in een opwelling moet doen. Of, zoals de gids een paar keer tijdens de veiligheidsinstructie uitlegt: “Have fun or die”.
Het advies van de duikinstructeur
Dat laatste laten we graag aan andere waaghalzen over. Van onze groep komt iedereen weer veilig terug in het base camp. Maar nu keert iedereen nog even graag terug naar het hotel aan zee, voor een verfrissende snorkelduik tussen de vissen. Waar ik mijn zoektocht naar de waterschildpad voortzet. Zonder resultaat. De duikinstructeur van het hotel raadt me daarom aan bij hem een duikcursus te gaan volgen. En dát zal ik zeker gaan doen bij mijn terugkomst in Hurghada aan de Rode Zee.
Regel zelf je reis naar Hurghada en Marsa Alam
Ook benieuwd naar de wereld die schuil gaat onder het blauwe wateroppervlak van de Rode Zee? Hieronder een stappenplan voor het organiseren van een topreis naar Marsa Alam en Hurghada aan de Egyptische Rode Zeekust.
1. Pakketreizen naar Hurghada en Marsa Alam
Een eenvoudige pakketreis (vlucht, hotel en transfers) is nog steeds de meest voordelige optie om een reis naar Hurghada of Marsa Alam te boeken. Voordelige pakketreizen vind je bij:
Het voordeel van een pakketreis is, dat je in één deal je vlucht, verblijf en locale services (vervoer van en naar de luchthaven, assistentie van reisleiding indien gewenst) regelt. Door de inkoopkracht van grote reisorganisaties zoals hierboven genoemd, profiteer je mee van de kortingen die zij bij de hotels en luchtvaartmaatschappijen bedingen.
2. Regel je visum voor een reis naar Hurghada of Marsa Alam
Een visum voor Egypte is verplicht. Voor het Egyptisch visum heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Het visum kan je op verschillende manieren verkrijgen:
- Op de luchthaven, ter plaatse bij aankomst. De kosten bedragen dan $25, maar als je via een reisorganisatie hebt geboekt betaal je $28 to $30. Het verschil zit ‘m in de service fee die zij berekenen. Hun mensen zorgen dan dat je via een sneller loket je visum in je paspoort geplakt krijgt. Nadeel van deze methode is, dat de rijen bij aankomst erg lang kunnen zijn, zeker als er een paar vliegtuigen tegelijk zijn aangekomen. Het kan dus voor de nodige vertraging zorgen.
- Voor je vertrek vanuit Nederland kan je via de officiële site van de Egyptische overheid je visum voor Egypte aanvragen. Kosten zijn ook $25 (single entry) of $60 (multiple entry). Dat laatste visum zal je in de praktijk niet nodig hebben, tenzij je van plan bent een buurland van Egypte te bezoeken, zoals Israël. Nadeel van deze methode is, dat de site nog niet optimaal werkt en dat je alleen met credit card kan betalen.
3. Goedkope tickets naar Egypte
Je kan ook zelf je vliegticket naar Egypte regelen. Vanuit Nederland zijn er regelmatig directe vluchten naar Cairo, Hurghada, Marsa Alam en Sharm-el-Sheikh. Soms heb je mazzel en vind je last-minute vluchten naar de Rode Zee op de sites van touroperators zoals Corendon of TUI. Kijk deze dus ook altijd even na als je op zoek bent naar een voordelig ticket naar Egypte.
4. Hotels in Hurghada en Marsa Alam
Als je naar de Rode Zee op vakantie gaat, dan struikel je over de all-inclusive resorts. De een nog groter en fraaier dan de andere. In het artikel hierboven beschrijf ik er al een paar die ik persoonlijk heb bezocht. Wil je een compleet overzicht hebben van wat er vrij is, check dan de hoteldeals hieronder.
Booking.comBooking.com
5. Excursies vanuit Hurghada en Marsa Alam
Ben je eenmaal op de bestemming in Hurghada of Marsa Alam, dan kan je uit een uitgebreid aantal excursies kiezen. Ik heb hieronder alvast een selectie gemaakt van een aantal voordelige en originele excursies vanuit deze plaatsen. Zo kan je met een quad de woestijn in, of gaan snorkelen in de Rode Zee. Maar ook de wat verderop gelegen attracties zoals de pyramiden bij Cairo of de Nijl bij Luxor kan je vanuit de Rode Zee in één dag bezoeken.
6. Rondreizen Egypte: óók met kinderen
Meer zien van Egypte? Behalve de resorts aan de Rode Zee vindt je landinwaarts een schat aan indrukwekkende plaatsen om te bezoeken. Langs de Nijl, levensader van Egypte ligt de een na de andere bezienswaardigheid op je te wachten. Over reizen met kinderen naar Cairo en Luxor schreef ik een heel artikel.
Of bekijk dit overzicht van groepsrondreizen naar Egypte.
Verantwoording
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met reisorganisatie Thomas Cook, voor wie ik de bestemming in 2015 heb bezocht.