Botswana wordt vaak in Ć©Ć©n adem genoemd met NamibiĆ«, twee landen naast elkaar gelegen ten noorden van Zuid-Afrika. Het wordt dan vaak en passant meegenomen door mensen die vanuit NamibiĆ« doortrekken naar de Victoria Falls, nog een land verder, op de grens van Zimbabwe en Zambia. Maar dan doe Botswana wel te kort. Trek je in dit deel van Afrika rond, dan behoor je tot de groep echte natuurliefhebbers en ontdekkingsreizigers, die meer willen zien dan alleen de parken van Zuid-Afrika. Lees snel verder voor veel tips over het organiseren van je eigen Botswana self drive.

Laatste update: 31 december 2022

Estimated reading time: 12 minuten


botswana self drive

Een selfdrive in Botswana doe je met het beste met je eigen 4×4 kampeerwagen. En daarnaast heb je nog wat andere manieren om wild te spotten zoals per boot, per kano, vanuit een ballon of te paard.

Wildparken in Botswana

39 Procent van de totale oppervlakte van Botswana bestaat uit nationale parken, wildreservaten en natuurreservaten. Al deze gebieden hebben dus een beschermde status en er staan geen hekken omheen. Zo heeft het wild vrij baan in het hele land wat betekent dat je ook buiten de parken kans loopt om wild te spotten. Hierna volgt mijn top 5 van wildreservaten:

botswana self drive

1. Chobe National Park

Chobe vind je in de meest noordelijke punt van Botswana, tegen de grens van Zimbabwe en Zambia. Het is het meest bezochte park van het land en valt goed te combineren met een bezoek aan de Victoria Falls over de grens. Nergens anders in Afrika zul je zo’n grote concentratie aan olifanten tegenkomen: er lopen alleen in dit park momenteel zo’n 70.000 van deze zoogdieren vrij rond.

Savuti, in het zuidelijk deel van Chobe, kan je alleen per vliegtuig of 4WD bereiken. Hier vind je uitgestrekte steppen waar grote troepen leeuwen en hyena’s de dienst uitmaken.

river, botswana

2. Okavango Delta

In dit wereldberoemde natuurgebied krioelt het werkelijk van de dieren; het is Ć©Ć©n van ’s werelds laatste ongerepte natuurgebieden. Hier vormt de uit Angola afkomstige Okavango rivier een uitwaaierende inlandige delta met een labyrint van rivieren, stroompjes en kreken. Je vindt er uitgestrekte wetlands met papyrusriet, kristalhelder water en een uitbundig vogelleven. Maar ook olifanten en nijlpaarden. Vanwege het ontbreken van goede wegen in dit park is je accommodatie vaak alleen per vliegtuig bereikbaar. Informeer dan ook altijd of dit vervoer al is inbegrepen in je verblijf.

kanosafari in botswana
Kanosafari in Moremi

3. Moremi Game Reserve

In het oostelijk deel van de Okavango Delta vind je het Moremi Game Reserve met een afwisselend landschap. Er zijn enorme savannen maar ook moerassen en dichte bosgebieden. Kenmerkend zijn de vele acacia’s, waartussen je vooral giraffen, diverse antilopensoorten en buffels kan spotten.

gemsbokken en wildebeest, moremi game reserve

4. Central Kalahari Game Reserve

Botswana wordt voor 84% ingenomen door de Kalahariwoestijn. Het gebied werd traditioneel bewoond door de bosjesmannen. Midden in dit gebied is het Central Kalahari Game Reserve met droge rivierbeddingen en zoutpannen. Qua wild valt hier vooral de gemsbok op, naast vele andere soorten wild.

bosjesman, kalahari

5. Makgadikgadi Pans Game Reserve

Op de plek waar duizenden jaren geleden een meer ter grootte van Zwitserland lag, vind je nu uitgestrekte zoutvlakten, die een keer per jaar veranderen in helderblauwe wateren nadat de regens zijn gevallen. Dit trekt hele zwermen flamingo’s en pelikanen aan. Daarnaast is er ook voldoende groot wild zoals olifanten en buffels.

Botswana self drive: welke reistijd?

Botswana kent twee seizoenen:

Zomer: van oktober tot april. Warm tot zeer warm, met temperaturen die tot boven de 40 graden kunnen stijgen. De zomertijd brengt ook de regens met zich mee, wat weer voor wat verfrissing kan zorgen tijdens de ergste hitte.

Winter: van mei tot september. Warm en droog, maar ’s nachts en vroeg in de morgen kan het erg koud zijn waarbij temperaturen soms tot het vriespunt kunnen dalen.

Botswana self drive: hoe pak je dat aan?

De hoofdstad van Botswana heet Gaborone, maar is door zijn ligging dicht tegen de grens van Zuid-Afrika niet handig om de meest noordelijk gelegen wildparken te bezoeken. Daarvoor vlieg je dan ook het beste door naar Maun. Routes hier naar toe lopen voornamelijk via Johannesburg. Check vliegtickets.nl voor de beste deals naar Botswana of naar Johannesburg. Maar je kan ook bij je reisbureau je ticket boeken.

botswana self drive

Ben je avontuurlijk ingesteld? Huur dan zo’n stoere 4WD met daktent. Je organiseert dan je eigen safari en bepaalt zelf waar en wanneer je hoe lang blijft staan. Houd wel rekening met de entreegelden en kampeergelden voor de parken, die je daar apart moet voldoen. Wil je een camper of een 4WD huren, dan heb je de meeste keuze vanuit Johannesburg. Handig! Hier kan je zelf een quote voor een camper opvragen.

Grenzeloos reizen

zimbabwe

Ik noemde het al in de inleiding: Botswana wordt vaak in Ć©Ć©n adem genoemd met NamibiĆ«. Maar voor Ć©Ć©n van Afrika’s grootste attracties moet je de andere kant op: naar Zimbabwe, waar je de Victoria Falls kan bewonderen. Laat je dan ook zeker niet beperken door de landsgrenzen op je rondreis door Botswana, maar maak die oversteek. Voor Nederlanders is een visum niet nodig en je huurauto mag, mits vooraf geregeld, mee de grens over.

Georganiseerde kampeersafari’s

Kampeersafari’s worden er te kust en te keur aangeboden. Deze georganiseerde safari’s kun je grofweg in drie soorten onderverdelen. EĆ©n ding hebben ze gemeen: er wordt overal gekampeerd en je trekt met een groepje van de ene naar de andere kampeerplaats, waarbij de hele kampement wordt verplaatst terwijl jij overdag op safari bent. Bij terugkomst knappert het vuur en is het eten al bijna klaar.

botswana kampeersafari, botswana self drive,

1. Kampeersafari in eenvoudige tenten

Bij deze safari’s overnacht je in kleine koepelvormige tenten waarbij je slaapt op een stretcher met matras. De luxere variant heeft dan nog een privĆ© douche en wc aan de tent gekoppeld (de wc is een pot boven een gat in de grond en de douche is een waterzak met  douchekop). Sommige operators verwachten een minimale bijdrage bij het opbreken en opzetten van de tenten. Dit zijn uiteraard de goedkoopste reizen.

botswana

2. Kampeersafari in luxe tenten

Inmiddels ook op veel campings in Europa gesignaleerd: de Out of Africa safaritent. Grote tenten, die van binnen luxe zijn ingericht met een bed dat in een vijfsterrenhotel niet zou misstaan, keurige badkamer eraan vast, op je veranda een comfortabel zitje en ’s avonds sfeervol verlicht.

botswana safari

3. PrivĆ© kampeersafari’s

Met je eigen gezin of groep vrienden op een privĆ© safari? Er zijn bedrijven die zich hier helemaal op hebben toegelegd. Je hebt niet alleen het hele voertuig voor je zelf, maar ook de hele kampeerplaats. Het voordeel bij deze safari’s is, dat je vooraf de route, het aantal dagen en de activiteiten helemaal op maat kan inplannen in samenwerking met de operator.

ghoha hills, savuti
Ghoha Hills in Savuti biedt ’s avonds een onvergetelijk uitzicht over de bush.

Luxe safari’s – overnachting in lodges

Is kamperen niets voor jou? Geen nood, want overal in de parken vind je lodges, resorts en bush retreats, waar je in een luxe omgeving kan overnachten. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Savute Safari Lodge, Lebala Camp of Ghoha Hills. Je reist dan van de ene naar de andere lodge. Sommigen zijn alleen maar per vliegtuig bereikbaar (in de Okavango en Savuti), wat op zich al weer een extra mogelijkheid biedt voor een safari van uit de lucht. Wordt er onderweg wild gezien, dan vliegt de piloot vaak even een stuk lager om je zo in de gelegenheid te stellen de kuddes olifanten of buffels goed te kunnen filmen.

Rondreizen Botswana Van Verre

Botswana Self Drive kampeersafari

Je kan ook niet georganiseerd een trip door Botswana maken. Dit is een ideale route, die vanuit Johannesburg vertrekt (waar je een grote keuze hebt uit kampeerwagens). Het is een enkele reis naar Victoria Falls, waar je de auto achter kan laten. Je kan natuurlijk ook terugrijden naar Johannesburg, als je de tijd hebt, bijvoorbeeld via Zimbabwe.

 • Dag 1  Johannesburg –  ophalen kampeerwagen; overnachting Airport Safari Lodge
 • Dag 2  Mokolodi   Mokolodi Game reserve.
 • Dag 3  Serowe  Khama Rhino sanctuary
 • Dag 4  Makgadikgadi Pans National Park   Khumaga campsite
 • Dag 5  Nxai National Park   Baines Baobabs
 • Dag 6  Maun   Old Bridge campsite
 • Dag 7 en 8  Maun    Island Safari Lodge
 • Dag 9 en 10  Moremi National Park    Third Bridge campsite
 • Dag 11 Moremi National Park    Khwai campsite
 • Dag 12 en 13  Chobe National Park   Savuti campsite
 • Dag 14 en 15   Victoria Falls (Zimbabwe)  Victoria Falls Safari Lodge
 • Dag 16  Vlucht terug naar huis (via Johannesburg)

Nog een tip voor als je deze route gaat doen: boodschappen kan je eigenlijk alleen goed doen in Gaborone en Maun. Daarbuiten is weinig tot niets te krijgen!

Ontwerp zelf je Botswana Self Drive

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er safari’s voor elk budget mogelijk in Botswana. Wil je meer specifiek weten wat voor jou de mogelijkheden zijn? Check bijvoorbeeld de mogelijkheden bij Van Verre, waar je via hun slimme bouwstenen zelf je reis door Botswana in elkaar kan zetten.

Heb je een specifieke vraag over een Botswana self drive, laat dan een bericht onderaan dit artikel achter, dan beantwoord ik die de zelfde dag nog.

Rondreizen Botswana Van Verre

Bouwstenen voor je Botswana self drive

 • Begin met lezen over het land, schaf dus een goede reisgids aan
 • Ook de site van Botswana Tourism heeft een schat aan informatie (wel soms geduld hebben, de site laadt in het begin wat traag).
 • Kijk hier voor tickets naar Botswana of Johannesburg
 • Een duidelijke offerte voor wat je ook wilt gaan doen in Botswana kan je bij TravelHome van de ANWB aanvragen. Ook kan je hier uitvinden welke 4×4 kampeerwagens er zijn en wat ze kosten.
 • Vaak wordt Botswana opgenomen in een georganiseerde reis in combinatie met NamibiĆ« en/of Zimbabwe. Deze familiereis van Djoser is daar een goed voorbeeld van.
olifant, botswana