De contouren van Antwerpen sla je het best gade vanaf de linkeroever van de Schelde. De rivier die hier een brede bocht maakt, fungeert als filter voor de geluiden uit de stad. De klokken van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het verkeer over de kasseien in de smalle straten, hoor je nog wel, maar je hebt er letterlijk afstand van genomen. Eigenlijk is dit de beste plek om Antwerpen voor ’t eerst te benaderen. Enkel, de linkeroever ligt niet zo op de route als je met de auto of de trein arriveert. Maar er is een weg…

Laatste update: 31 oktober 2022

Geschatte leestijd: 9 minuten


Hoe komen we in Antwerpen aan?

In de spoorwegkathedraal

Nog steeds mijn favoriete manier om naar Antwerpen te reizen: gewoon met de trein. Vanaf Amsterdam reis je in 1 uur en 51 minuten naar de Sinjorenstad. Heb je veel haast, dan kan je de Thalys nemen, maar is veel duurder. Vergeet overigens na aankomst niet je te vergapen aan het fraaie, pas verbouwde station (zie even verderop)

stedenroute LF2
Volg de LF2

Met de fiets

Niets is mooier dan een stad als Antwerpen binnen te rijden als einddoel van een (meerdaagse) fietstocht. Bijvoorbeeld de LF2, de Stedenroute  die vertrekt vanuit Amsterdam en vervolgens diverse steden aaneenrijgt om via een fraai stukje natuur door een zijdeur Antwerpen binnen te lopen. En voor je het weet fiets je over de kasseien langs de Schelde.

Je bent er… en dan?

Ik ga er maar van uit dat je met de trein bent aangekomen. Je bevindt je dan in het Centraal Station, door de Antwerpenaren ook wel hun Spoorwegkathedraal genoemd. Tot voor kort was dit nog een kopstation, maar door het graven van een ondergrondse noord-zuidverbinding is het nu een efficiënt internationaal station geworden. Het is een feest om hier nog even rond te lopen en je te vergapen aan het gebouw, de treinen die op 3 verschillende niveaus het station in -en uitrollen en de hele architectuur van traditioneel tot modern. In 2009 zette het Amerikaanse tijdschrift Newsweek het station op de 4e plaats van de beste treinstations ter wereld.


station van Antwerpen
De klassieke hal van het Centraal Station

Vanuit het station strekt zich de brede Keyerslei voor je uit. Iedereen die het centrum zoekt volgt deze weg, die overgaat in de Meir, dé winkelstraat van Antwerpen. Eerst maar eens je verlossen van die veel te grote weekendtas die je met je meezeult, kortom…


Waar slapen we?

Een persoonlijke top 3

Of je nu met een groep vrienden de stad wilt gaan verkennen, met je gezin of gewoon lekker met z’n tweeën, ik geef hieronder voor iedere doelgroep een tip voor passend verblijf:

  1. Kathedraal Logies Drie Koningen heeft één groot pluspunt: de ligging, pal in het uitgaanscentrum, tegenover het bij iedereen bekende Café ’t Elfde Gebod. De receptioniste van de B&B zal je uitleggen dat de herberg daadwerkelijk tegen de buitenmuren van de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal aan is gebouwd. En dat zie je direct in het interieur van je (kleine maar intieme) kamer, met religieuze fresco’s nog op de muren. Helemaal goed voor als je met z’n tweetjes op stap bent.
  2. Pulcinella Youth Hostel: mijn budget tip en in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ook geschikt voor de oudere jongeren. Het ligt in de Modewijk, dat is dus praktisch in het centrum van Antwerpen. Een bed in een schone slaapzaal heb je voor 30 euro of een kamer voor 68 euro (met z’n tweetjes). Daar zit het ontbijt al bij in. Dus ook prima voor jonge stellen die op een klein budget de stad willen bezoeken. En voor de stappers: dit hostel kent geen curfew, zoals je dat vroeger nogal eens had.
  3. Holiday Inn Express: hier vind je als één van de weinige hotels in de stad ook nog familiekamers. De ligging is op loopafstand van het oude centrum, bij de dokken. Sinds de komst van het MAS museum wordt deze wijk met het jaar hipper en aantrekkelijker. Regelmatig voordelige aanbiedingen inclusief ontbijt voor het hele gezin, begroot  op ongeveer 90 tot 100 euro per nacht voor een kamer en kinderen zo goed als gratis. De familiekamer is niet altijd bij het hotel te boeken omdat ze deze kamers met name via de reisbureaus verkopen. Probeer dus ook altijd het reisbureau nog even.

Wat gaan we doen?

Wat gaan we eigenlijk niet doen? Je hebt veel verschillende manieren waarop je de stad kan gaan bezoeken. Wordt het winkelen? Of ga je proberen in 48 uur alle musea te bezoeken met de Antwerp City Card? Ga je wijk voor wijk de stad te voet verkennen? Gebruik dan dit handige gidsje over Antwerpen om beproefde routes na te lopen van locale experts.

Hieronder 5 thema’s waaraan je je bezoek aan Antwerpen kan ophangen.

1. Winkelen in Antwerpen

De eerste grote winkelzone noemde ik hiervoor al: onderweg van het station naar het oude centrum: de Meir. Als je van herkenbaarheid houdt en grote warenhuizen, dan ben je hier aan het goede adres.

Antwerpen
In Antwerpen rijgen de winkelstraatjes zich aaneen.

Persoonlijk snap ik het nut er niet van om naar Antwerpen af te reizen om daar de C&A te bezoeken. Nee, dan de straatjes in Het Zuid, de wijk met een mix van winkelen, uitgaan, wonen en cultuur. Geen echte winkelstraten, maar om de 2 à 3 panden is het toch weer raak. Zoek je iets wat IKEA niet heeft, dan vind je het hier. En dan nog iets: sinds kort voert Antwerpen ook de koopzondag in; nog niet op alle zondagen, dus check vooraf even of de winkels open zijn.

2. Mode in Antwerpen

Niet veel mensen weten dat Antwerpen bepaald geen gek figuur slaat in de internationale modewereld. De “Antwerp Six” zijn zes designers die in het begin van de jaren 80 afstudeerden aan de Antwerpse modeacademie en inmiddels tot de wereldtop behoren. Ga kijken in het Modemuseum en bezoek de winkels van bijvoorbeeld Ann Demeulemeester en Dries van Noten daar niet ver vandaan.

3. Te voet door Antwerpen

Ik vind het altijd nog het leukst om gewoon zonder stadsplan te verdwalen in de stad. Zo kom je op de leukste pleintjes en vind je de meest verrassende kroegjes en winkeltjes. Maar zoek je het liever niet zelf allemaal uit, laat je dan eens rondleiden door een locale gids, die je zal entertainen met feitjes en bijzonderheden, waardoor de stad nog meer gaat leven voor je.

terras aan de Schelde, Antwerpen
Borreltijd langs de Schelde

4. Antwerpen Culinair

Wat zou ik ze allemaal graag persoonlijk voor je getest hebben om hier de reviews te kunnen geven, de Antwerpse restaurants. Het is natuurlijk algemeen bekend dat je bij onze zuiderburen uitstekend terecht kunt voor een goede hap eten. En in je reisgids zullen ook best wel wat tips staan voor goede gelegenheden, maar als je nu echt wilt weten waar Antwerpenaren zelf vinden waar je heen moet gaan, ga dan mee op een historische foodtour waarbij je van de ene smaakverrassing in de andere valt.

lunch in Antwerpen met bier
Lunch met een ‘bolleke’ de Koninck.

5. Musea en cultuur in Antwerpen

Het aantal musea in Antwerpen is op zijn minst omvangrijk te noemen en ook zeer afwisselend. Hét museum dat de laatste jaren veel bezoekers trekt is het MAS (Museum Aan ’t Stroom). En kom je er niet voor de collectie en exposities, dan is het “blokkendoosgebouw” zelf ook nog wel de moeite waard. En ja, je mag gratis via de roltrappen naar het dakterras. Meer musea? Meer dan je aan kan: het Fotomuseum, Rubenshuis, Middelheimmuseum (beeldenpark!), het Plantin Moretus, Museum voor Hedendaagse Kunst, Diamantenmuseum, alles is er. Eén bezienswaardigheid, maar niet echt een museum, wil ik niet achterwege laten: een bezoek aan Brouwerij de Koninck – niet alleen voor dorstige dagen.

uitzicht over Antwerpen vanuit het MAS
Panorama vanuit het MAS over de stad en de Schelde

Verder lezen over Antwerpen

Deze literatuurlijst van Antwerpen helpt je wellicht vast en zeker aan goede reisgenoot tijdens je ontdekking van Antwerpen.

En de volgende websites helpen je verder goed op weg om je reis naar en je verblijf in Antwerpen goed voor te bereiden:

  • Visit Antwerpen te bezoeken om op de hoogte te komen over de actuele evenementen
  • Stedenreizen met een handvol prima hotels tegen scherpe prijzen. Handig: ze hebben pakketjes inclusief je treinkaartje.


Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar Antwerpen samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.