Aruba, ons naar de tropen afgedreven Waddeneiland, is niet veel groter dan Texel. Dus waar heb je het over? Waarom zou je 10 uur in een vliegtuig zitten voor zulk een klein eilandje? Wat herbergt die bult in de Caraïbische Zee nog meer dan wat mooie stranden?
Geschatte leestijd: 12 minuten
Laatste update: 15 maart 2023
Is Aruba wel iets voor jou?
Dat hangt ervan af waar je voor komt.
De landrotten vinden er verder nog een nationaal park vol met rotsen en cactussen en niet te vergeten die scheve divi-divi-bomen. En kom je in het juiste seizoen, dan kan je je onderdompelen in de Caribische versie van het carnaval.
Maar ben je van het ontdekkende type, dan knal je al snel van het eiland af. Hoewel dat ook wel weer perspectief biedt: eilandhoppen is prima mogelijk in combinatie met Curacao en Bonaire. En ben je echt van het avontuurlijke type, dan ligt Venezuela op nog maar een steenworp afstand. Aruba als tussenstop op een langere reis? Prima!
Hoe kom je op Aruba?
Op dit moment zijn er twee luchtvaartmaatschappijen waarmee je vanaf Schiphol op Aruba kan komen. Van oudsher is dat de KLM en sinds een aantal jaren vliegt ook TUI naar Aruba. Goedkope tickets naar Aruba vind je natuurlijk vooral buiten de schoolvakanties.
TUI fly lijkt op het eerste gezicht goedkopere tickets te hebben. Maar onder de streep zou je nog wel eens bedrogen uit kunnen komen. KLM biedt nl. nog het klassieke concept: alles inclusief: een ruime stoel, maaltijden, drankjes, bagage, etc. Hoewel je tegenwoordig ook voor je stoelreservering moet betalen. TUI heeft goedkopere tickets, maar bij deze luchtvaartmaatschappij gaat de kassa pas echt rinkelen zodra je ook maar iets extra’s wilt: meer beenruimte, een snack, een flesje water (2,50 euro) en ga zo maar door.
Een andere manier om op Aruba terecht te komen is als passagier aan boord van één van de vele cruiseschepen die het eiland aandoen. Je hebt dan doorgaans een dag om het eiland te verkennen. Maar je kan ook je cruise beginnen of eindigen op Aruba. En dat combineren met een heerlijke strandvakantie.
Wat kost een reis naar Aruba
De pakketreis
De voordeligste vakantie op Aruba is nog steeds de ouderwetse pakketreis, bijvoorbeeld via Corendon of TUI. Je geniet binnen zo’n pakket dan vaak korting op zowel de accommodatie als de vliegreis. Bovendien word je vanaf de luchthaven opgehaald en keurig voor je hotel of appartement afgezet. Om echt een goede prijs te scoren gelden wel een paar vuistregels:
1. Boek laat, maar niet té laat. Een week of vier voor vertrek zijn er last-minute aanbiedingen. Houd er dan ook rekening mee dat er gewoon geen aanbod is, dus flexibel zijn met je reisperiode is een must. 600 Euro is de laatste jaren wel zo’n beetje de bodemprijs voor een 9-daagse reis. Laat eventueel je reisbureau voor je zoeken.
2. Wees niet kritisch op je accommodatie. What you see is what you get. Soms zelfs iets minder. Tip: zoek het hotel op in google maps en zoom zo ver mogelijk in. Google is meedogenloos voor al te positieve teksten in reisfolders.
Kosten ter plaatse
Accommodatie: een simpel guesthouse begint bij 55 euro per nacht, een kamer op een resort zit al snel op een bedrag van tussen de 200 en 300 euro per nacht. Zonder maaltijden. All-inclusive is zeldzaam.
Eten en drinken: Prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met Nederland tot behoorlijk duur. Een menuutje inclusief een drankje begint bij 30 euro. Maar als je net als de locals een red snapper of een mahi mahi (goudmakreel) scoort bij een food stall eet je vers en voordelig.
Transport: De Arubus heeft routes voornamelijk langs de westkust van het eiland. Een ticket is ongeveer 2 euro. De oostkust met zijn natuurparken en ruige kust kan je beter per taxi of huurauto bereiken. Taxiritjes starten bij 5 euro.
Zoek je meer vrijheid en wil je de afgelegen strandjes bezoeken, dan moet je voor vertrek alvast een auto huren. Ter plaats zijn auto’s duurder.
Budget tips
1. Hier boven al even genoemd: eet vers en lokaal. Bijvoorbeeld bij de Zeerover. Dit is waar de Arubanen zelf ook hun visje eten. Vers van de haak
2. Drink water uit de kraan. Het smaakt prima en is goed gezuiverd. Dus niet nodig om dure flessen water in de winkel te kopen en je spaart het milieu.
3. Reis in het laagseizoen. Een open deur, maar heus, hotels kosten gewoon 50% minder in de periode tussen april en augustus. En check aanbiedingen voor pakketreizen (zie hier boven)
4. Van of naar het vliegveld? Neem de Airportbus (2 euro) in plaats van een taxi (20 euro).
5. Geld pinnen kost geld: er zijn banken op Aruba die tot $3 per transactie nemen. Vraag dus rond en pin niet te vaak kleine bedragen.
Wat kan je doen
Aruba’s 3 beste stranden
1. Eagle Beach komt regelmatig voor in top 10 lijstjes van ’s werelds beste stranden. De reden? Het poederachtige, witte zand trekt toeristen van over de hele wereld. Je vindt er veel activiteiten zoals banana rides en jet skiing. Maar ook palapa’s voor een koel drankje.
2. Baby Beach is de plek waar je heen gaat als je wilt gaan snorkelen. Maar de ondiepe blauwe lagune is ook een ideale plek om te zwemmen met kleine kinderen. Vandaar die naam dus.
3. Arashi Beach is het beste alternatief voor als je Eagle Beach te druk vindt. Ook hier zacht zand, turquoise water maar zonder de menigten. Het snorkelen is ook hier subliem! Je drankje haal bij je favoriete palapa.
Arikok Nationaal Park
In het enige nationale park van Aruba is nog behoorlijk wat te zien. Op het eerste gezicht is het een nogal woestijnachtig gebied met hier en daar wat cactussen, bosjes en divi-divi bomen. Je kan via een gravelweg door het park rijden, maar er is ook een 4WD route. Die gaat naar de ruige noordkust toe waar je uitkomt bij de Natural Pool.
De wandelaars krijgen de kans om nog veel meer te zien van de natuur, zoals ratelslangen, vleermuizen, leguanen en parkieten. Er is een verlaten goudmijn en er zijn grotten waarin je kan verdwalen.
Duiken
Aruba is een wereldberoemde duiklocatie. Het unieke is dat ook voor de beginnende duiker diverse scheeps -en vliegtuigwrakken bereikbaar zijn. Het scheepswrak van de Pedernales ligt op slechts 9 meter diep. Dat maakt het ook een goede spot om te gaan snorkelen. Heb je dus geen duikbrevet, dan is er onder water ook met je snorkelset voldoende te zien.
Heerlijk eten
Aruba is op de allereerste plaats een vakantie-eiland. En wat is er dan beter dan te genieten van al het lekkers dat van het eiland komt? En in dat opzicht scoort Aruba een dikke voldoende, want de variatie aan eetadresjes is haast oneindig. Als je binnenkort echt naar Aruba vertrekt dan moet je het lijstje van Puur! uit eten even checken. Dat geeft een mooi beeld van de diversiteit aan restaurants en bars.
Meer inspiratie?
Van wellness tot een bezoek aan een ezelopvang. Nog meer ideeën voor een vakantie in de relax modus vind je op puuruiteten.nl.
Waar slapen? Vier Tips
1. All inclusive
Als je een all-inclusive resort wilt, dan moet je toch wel naar het Tamarijn gaan. Maar kies dan wel voor de Deluxe kamers direct op het strand. Zo je bed uit, voetjes in het zand en plons!
2. Low budget
Zit je op een budget en zoek je een aanbieding dan is de kans groot dat je in Hotel Perle d’Or terecht komt. Geen franje, maar alles wat je nodig hebt en onlangs nog gerenoveerd. Een typische reissom voor een pakketreis ligt tussen de 600 en 700 euro. Echt meer iets voor de ondernemende bezoeker, want het hotel ligt niet aan zee. Een andere low budget accommodatie zijn de Appartementen Camacuri. Besteed het geld dat je bespaart aan een huurauto en maak zelf een keuze uit één van de fijne strandjes.
3. Locale sfeer
En dan, een beetje verscholen tussen het high-rise geweld langs Palm Beach, iets op de achtergrond, vind je het intieme Boardwalk Boutique Hotel. Nee, niet direct op het strand, maar wel op kruipafstand en onlangs nog geheel gerenoveerd. Zoek je een hotel dat duurzaamheid serieus aanpakt, dan is dit je keuze.
4. Luxe hotels
Aruba heeft natuurlijk ook een aantal luxe hotels met vier of vijf sterren op de gevel. Als het in je vakantie aan niets mag ontbreken, moet je zeker deze collectie van luxe hotels bij Silverjet even checken.
Travel updates
25 oktober 2019 Duurzaam Aruba – collega blogger Iris beschrijft de inspanningen van Aruba om het eiland groener en duurzamer te maken. Lees haar blog over duurzaam Aruba en waarom de bestemming in 2020 in de Top 10 van Lonely Planet prijkte. Er valt ook nog wel wat te winnen want hoezo is een fiets huren net zo duur als een auto?
Verder lezen over Aruba
Deze literatuurlijst van Aruba helpt je wellicht vast en zeker aan goede reisgenoot tijdens je ontdekking van Antwerpen.
En de volgende websites helpen je goed op weg om je reis verder voor te bereiden:
- nl.aruba.com – de officiële site van het Verkeersbureau van Aruba
- vliegtickets.nl – hier vind je alle losse ticketprijzen, voor het geval je al een onderkomen hebt
- zelf je hotel uitzoeken op Aruba en eventueel op één van de andere Antillen wanneer je wilt gaan eiland-hoppen.
Booking.com
En nu jouw tips
Tot zover mijn Aruba tips. Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen? Werd jouw favoriete hotel, B&B of eetadresje niet genoemd? Of zit ik er ergens helemaal naast? Zet je reactie hieronder, eventueel met link naar je blog of naar een website.
Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar Aruba samen te stellen. Klikken op de links en boeken via deze sites kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.