Stoïcijns wijst de stugge Navajo Indiaan die achter het loket zit naar zijn horloge. Dan zie ik het pas. Het is nog maar half elf. We hadden geboekt voor de tour van twaalf uur en hier zijn we dan. Keurig een half uur van te voren. Precies zoals de instructie van Ken’s Tours luidde op mijn bevestiging. We hadden er geen rekening mee gehouden dat de Navajo Indianen een eigen tijd hanteren die afwijkt van de rest van Arizona. Dus daar staan we dan, op een stoffige parkeerplaats bij Lower Antelope Canyon. Een uur te vroeg. Misschien maar goed ook, even de vaart uit ons overvolle reisschema. Even tijd voor gewoon niets doen.

Geschatte leestijd: 15 minuten

Laatste update: 19 januari 2022


Indianenmuziek

Vroeg op moesten we vanochtend sowieso, want de zonsopkomst boven Monument Valley, die wil je niet missen. Al reizend zijn we dus inmiddels ongemerkt in een andere tijdzone aanbeland. Maar ja, in de woestijn hangen geen klokken. En het alom afwezige internet aldaar heeft ook onze telefoons niet effies bijgewerkt.

Niet alleen het internet is overal afwezig. Onderweg naar Antelope Canyon vallen ook één voor één de Amerikaanse radiostations op onze autoradio uit. Het enige dat overblijft om naar te luisteren is een Indiaanse radiozender van de Hopi Indianen. We rijden soort van door hun grondgebied. Indianenmuziek is precies zoals je het zou verwachten: een hoop geschreeuw en getrommel. Meer niet. Het beeld van een kampvuur met wild dansende indianen dringt zich dan ook direct bij je op als je naar de muziek luistert.

autohuur USA

Slot canyons

Kort voordat we de plaats Page bereiken vind je links en rechts van de weg enkele grote parkeerplaatsen, schijnbaar midden in het niets van de woestijn. Het is hier dat je op diverse plekken half onder de grond kan verdwijnen om door diepe kloven en spelonken te lopen. Het zijn de meest gefotografeerde slot canyons van dit deel van de Verenigde Staten. Een slot canyon is een diepe kloof die gevormd is door slijtage en erosie door water dat regelmatig in grote hoeveelheden door de kloof wordt geperst.

Tour door Antelope Canyon

We zijn op het grondgebied van de Navajo’s. Zij runnen hier de show. Antelope Canyon kan je alleen bezoeken door middel van een rondleiding door een Navajo Indiaan. En die rondleiding moet je wel tijdig van te voren hebben gereserveerd. Met die reservering sta ik dus te wapperen bij de kassa, waar ik er achter kom dat de klokken anders lopen bij de Navajo’s.

Foto uit National Geographic

Het vele wachten wordt uiteindelijk wel beloond. Met groepen van zo’n dertig mensen tegelijk dalen we via een steile trap vlot af naar de bodem van de kloof. Naar het punt waar het zonlicht zich een weg naar beneden wurmt tussen de oranjerode rotsen. De rotswanden hebben de meest bizarre vormen en vertonen een wervelend lijnenspel. Alsof ze gezandstraald zijn.

lower antelope canyon, waiting in line, entrance
De wachttijden voor Antelope Canyon kunnen in het hoogseizoen behoorlijk oplopen. Ook al heb je een reservering. Reken op één uur wachten en één uur tour.
lower antelope canyon, entrance, stairs,
Aan het begin van de tour moet je een aantal steile trappen af om op de bodem van de spelonk te komen.
lower antelope canyon, stairs
Van grote hoogte dalen we af tot de bodem van Lower Antelope Canyon.

Voetje voor voetje lopen we met de menigte mee door de kloof, waar je op sommige plekken met beide heupen tegelijk de rotswanden raakt. Zo smal dus. Onze gids vertelt routineus over bepaalde vormen die je terug kan zien in de rotsen, zoals een indianenhoofd. En ergens anders wijst hij ons op een opening naar boven toe in vorm van een zeepaardje. En ja hoor, daar heb je de plek waar die beroemde foto uit National Geographic gemaakt is.

lower antelope canyon
Kinderen vinden de nauwe doorgangen in Lower Antelope Canyon prachtig.
lower antelope canyon, sun beams,
Gefilterde zonnestralen zetten de zandsteen van Lower Antelope Canyon in een knaloranje gloed.

Werkelijk elke foto lukt hier. Dat komt door het bijzondere licht. De lens houd ik wel telkens schuin naar boven gericht. Om toch nog de illusie te geven dat je daar in je eentje in de kloof bent. Terwijl je in werkelijkheid wordt omringd door honderden toeristen die óók allemaal dat ene plaatje willen schieten. Maar toch. Zoals op zoveel prachtige plekken in de wereld moet je ook hier accepteren dat je niet de enige bent die erop af komt. Overigens worden er voor veel geld ook exclusieve rondleidingen voor fotografen georganiseerd in kleine groepjes.

lower antelope canyon
Je gids in de Antelope Canyon neemt graag je foto op de mooiste plekken.
lower antelope canyon
De golfachtige vormen van het zandsteen in Lower Antelope Canyon.

Uitvalsbasis Page

Dat het buiten (boven onze hoofden) inmiddels is gaan waaien, merken we op momenten dat er ineens aardig wat stof en gruis naar beneden komt zetten. Op de camping in Page aangekomen moeten we het stof uit onze haren spoelen onder de douche. Page is een verder niet zo interessant plaatsje, dat vooral leeft van het toerisme. De attracties liggen verspreid rondom de plaats. Naar het oosten vind je Antelope Canyon, naar het noorden is Lake Powell, een enorm stuwmeer dat wordt afgesloten door de Glen Canyondam. Page is uitvalsbasis voor al deze attracties. Tours worden er te kust en te keur aangeboden.

Page campground
De avond valt over Page-Lake Powell Campground.      Foto: Luca Dijkman

Horseshoe Bend

horseshoe bend

En als je vanuit Page naar het westen gaat, kom je eerst nog langs het bekende panorama op het punt waar de Colorado-rivier een bocht van 180 graden maakt. Horseshoe Bend is een ander mekka voor fotografen vanuit de hele wereld. Vanaf de parkeerplaats langs highway 89 is het nog een klein kwartiertje lopen. Onbeschermd en in de hitte. Er staan borden die je waarschuwen tegen uitdroging.

En daar komen we voor de zoveelste maal deze reis de Colorado-rivier tegen. En voor de tweede keer worden we getrakteerd op een spectaculair uitzicht met de rivier honderden meters beneden ons in een kloof. Er staan geen hekken, geen afrasteringen, helemaal niets ter beveiliging op het punt waar honderden bezoekers zich verdringen voor het uitzicht. Je bent hier dus helemaal verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Chinese toeristen staan op de rand van de afgrond balancerend op één been met de armen wijd te poseren voor een foto.

horseshoe bend, visitors, tourists,
Met je rug naar het uitzicht toe: honderden bezoekers die allemaal voor dat zelfde plaatje komen. Vergeet ook niet om gewoon eens niet alleen door je lens naar het uitzicht te kijken.

In de diepte beneden ons dobberen rafts kalm over de rivier, op weg naar een volgende stroomversnelling. Hele groepen vertrekken vanuit Page voor rafting tours over de Colorado. Dat is een andere manier om kennis te maken met de imposante kloof waar de Colorado-rivier op weg is naar de Grand Canyon, niet zo heel ver hier vandaan. En daar hebben we hier nu al een mooi voorproefje van gehad.

horseshoe bend, colorado river, canyon
De rode draad van onze reis: de Colorado-rivier. Daar stroomt ‘ ie weer, honderden meters onder ons.
horseshoe bend, colorado river, canyon
Het klassieke plaatje: de plek waar de Colorado een hoefijzervormige bocht maakt: Horseshoe Bend.

Travel Movie Page & Antelope Canyon


ANTELOPE CANYON – Reisplanner

Over de Antelope Canyon

Miljoenen jaren geleden was het hele gebied slechts een zandwoestijn. Toen het regende, nam het zand het water op waardoor zandlagen op elkaar geperst werden. Uiteindelijk verhardde de hitte het samengeperste zand tot het Navajo-zandsteen.

Aardbevingen zorgden voor de vorming van scheuren, en tijdens het regenseizoen sleet regenwater dat deze gangen binnendrong de scheuren verder uit, waardoor ze dieper werden en de randen gladder. Zo werden prachtige vormen gecreëerd.

Twee canyons om uit te kiezen

Antelope Canyon bestaat uit twee afzonderlijke canyons: Upper Antelope en Lower Antelope. Je kan ze niet in één tour tegelijk bezoeken, je moet daar aparte tours voor boeken. En hoewel ik absoluut zou aanraden beide te bezoeken, heb je waarschijnlijk te weinig tijd of een beperkt budget. Hieronder noem ik de belangrijkste verschillen tussen Upper Antelope Canyon en Lower Antelope Canyon.

Upper Antelope Canyon (Tsé bighánílíní)

In het Navajo betekent dat: plaats waar het water door de rotsen loopt.

 • De meeste fotografen kiezen ervoor om Upper Canyon te doen, dus de foto’s die je hebt gezien en misschien zelf ook wilt maken, zullen hier vandaan komen.
 • Het heeft de vorm van een chevron (ondersteboven V). Omdat het bovenaan smaller is, heb je meer kans om de beroemde lichtstralen te zien.
 • Het is een kortere kloof, maar ook breder. Mensen die minder makkelijk lopen, zullen makkelijker door Upper Antelope kunnen lopen.

Lower Antelope Canyon  (Hazdistazí)

In het Navajo betekent dat: spiraalvormige rotsbogen

 • Op dit moment is de Lower Antelope Canyon goedkoper om te bezoeken.
 • Lower Antelope Canyon wordt iets minder druk bezocht (maar in het hoogseizoen zal je het verschil waarschijnlijk niet eens merken).
 • Je kan in Lower Antelope Canyon nog steeds lichtbundels zien, maar er zijn er veel minder van.
 • Voor kinderen is het leuker, want het vergt meer klimmen en klauteren op ladders en trappen en de kloof is veel nauwer.
 • Lower Antelope Canyon staat bekend om helderdere en levendiger kleuren, de kloof heeft de vorm van een V, breder aan de bovenkant en smaller aan de onderkant, dus het brengt veel meer licht binnen.
 • Lower Antelope Canyon ligt direct naast de parkeerplaats, terwijl je bij Upper Antelope Canyon nog een korte rit moet maken in een truck

In het verhaal hierboven brachten wij een bezoek aan Lower Antelope Canyon.

lower antelope canyon

Wat is de beste tijd voor je bezoek?

Je beleving van Antelope Canyon draait helemaal om het licht. Niet alleen voor de lichtbundels, maar ook voor de gloed langs de muren. De lichtbundels zie je het best tijdens de zomermaanden, omdat dan de zon hoog aan de hemel staat. Reken vanaf half maart tot begin oktober. Tijdens de wintermaanden zijn de kleuren in de kloof wat doffer.

De lichtbundels verschijnen meestal tussen 10.00 en 12.00 uur.

Hoe vroeg moet je boeken?

Antelope Canyon valt onder de Navajo Parks and Recreation en kan de canyons alleen met een gids bezoeken. Bij de entree betaalt iedereen van 8 jaar of ouder een vergoeding van $ 8. De kosten van een tour variëren van $ 32 tot $ 200, afhankelijk van het reisgezelschap en welke tour je boekt.

Tours worden het hele jaar door aangeboden, maar het hoogseizoen loopt van eind maart tot oktober. In deze periode moet je zo vroeg mogelijk tickets en rondleidingen reserveren. Als je gokt om mee te kunnen zonder reservering, zullen hoogstwaarschijnlijk geen kaarten beschikbaar zijn, tenzij je extreem veel geluk hebt.

Verschillende tours

Er worden twee verschillende tours aangeboden. Beide tours brengen je naar dezelfde plaats, maar de normale duurt ongeveer 60 minuten terwijl de fotografie tour ongeveer 120 minuten duurt.

Alleen bij de fotografie tour kan je een statief meenemen en men verwacht ook dat je een spiegelreflexcamera of een mooiere systeemcamera hebt. Je hoeft in ieder geval niet met je iPhone aan te komen zetten. De fotografie tour kost aanzienlijk meer, maar als fotografie belangrijk voor je is, is het de extra kosten zeker waard. Hieronder een overzicht van alle touroperators die ik kon vinden:

Upper Antelope Canyon

Lower Antelope Canyon

lower antelope canyon, exit
Als beesten kruipen bezoekers uit de spelonken bij de uitgang van de Lower Antelope Canyon.

Overnachten in Page

Als je met een camper onderweg bent, dan is een logische plek om te overnachten de de Page-Lake Powell Campground. Reserveer hier wel je plek in het hoogseizoen, want het is de enige camping van zijn soort in de wijde omgeving. Langs Lake Powell vind je dan nog wel een aantal kampeerplaatsen zonder hook up.

campground, Page
De Page Lake Powell Campground is de meest logische overnachtingsplaats als je met een camper reist.

Voor als je nog een mooi hotel zoekt, check dan het Lake Powell Resort. Het ligt direct aan het meer en je kan er prima zwemmen vanaf hun eigen strand. Andere hotels in Page vind je hieronder:


Booking.com

Tours vanuit Page

Ik zei het al in het artikel hierboven, in Page zelf valt niet veel te beleven. Maar des te meer kan je doen in de omgeving. De lijst is haast oneindig. Zoals kanoën over Lake Powell of een helicoptertour naar plekken waar anders geen ziel komt. Ik heb vanuit Page wat prachtige tours geselecteerd die je kan boeken.


Verder lezen

 • Een lijstje met reisgidsen die van pas kunnen komen bij het voorbereiden van je reis in dit deel van de Verenigde Staten.
 • Een tweedaagse bouwsteen van Riksja Travel waarbij je in Page overnacht en de tweed dag een bezoek brengt aan Antelope Canyon.

Verder reizen

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar de Verenigde Staten samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.

Ben je ooit in Antelope Canyon en Page geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!