Met zijn vieren checken we vanochtend uit bij het No. 1 Guesthouse in Dali. Mark en Martin gaan samen verder op hun reis door China. Noel en ik treffen voorbereidingen voor een meerdaagse trek richting een klooster op Chickenfoot Mountain. Waar het exact ligt weten we niet en een kaart waar het klooster op te vinden is, ontberen we evenmin.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Maandag 11 juni 1990

Overnachten in kloosters

We gaan af op de informatie van Jim, van Jim’s Peace Cafe in Dali. Hij vertelde ons over de ferry die een keer per dag het grote Erhai-meer oversteekt naar de plaats Wase aan de oostelijke oever. Daar vandaan zouden we een eenvoudig pad moeten kunnen volgen en onderweg kunnen overnachten in kloosters totdat we op dag twee bij het klooster op de top van Chickenfoot Mountain zouden moeten aankomen. Klinkt vrij eenvoudig allemaal. En voor gedetailleerde landkaarten moet je niet in dit deel van China zijn, dat nog niet zo heel lang geleden compleet gesloten was voor buitenlandse reizigers, zoals nu nog steeds wel een aantal gebieden tussen hier en Tibet.

Onze bagage bestaat niet eens uit zo heel veel spullen: een paar warme kleren voor in de bergen, voldoende eten om het een paar dagen mee uit te houden, een kompas en een slaapzak. Plus wat notities over de route.

Geestverruimend

Na een laatste lunch in Jim’s Peace Cafe vertrek ik samen met Noel voor de wandeling in de richting van de ferry. Bij de pier is een spontane markt van Bai vrouwen die staan te wachten op de boot. Ze hebben grote zakken bij zich met voor mij onbekende inhoud, maar verschillende daarvan veranderen van eigenaar na een soort handjeklap op de kade bij het meer. Als de boot aan komt varen volgt er een snel en nerveus aan boord gaan, alsof er geen plaats voor iedereen zou zijn. Dat valt wel mee.

Dali, minorities
Bai vrouwen aan de oevers van het Erhai-meer
Dali, Erhai-meer
Dali
Op de oevers van het meer wordt nog druk gehandeld voordat de boot komt.

Na drie kwartier varen komen we aan in Wase. Het is half vier. In het plaatsje zelf valt weinig te zien en we zijn voldoende bevoorraad, dus we lopen er direct doorheen in de richting waarvan we denken dat we moeten lopen. Na wat vragen (met handen en voeten) houden we een noordoostelijke koers aan, rechtstreeks een smal en steil dal in. Volgens de beschrijving die we hebben zouden er dan een aantal boerderijen zijn, waar we onderdak zouden kunnen vinden voor de nacht. Het dal stijgt gestaag en de wandeling er doorheen is van een ongerepte schoonheid. Haast geestverruimend. Maar: de zon is al vroeg in de avond gezakt achter de westelijke bergketen aan de overkant van het meer en er is nergens een boerderij, klooster of wat dan ook in zicht waar we kunnen aankloppen voor onderdak.

Dali, ferry
Het bootje dat ons het meer gaat overzetten.
ferry, Erhai-meer, Dali
Ik zit redelijk comfortabel op de zakken met rijst aan boord van de ferry over het Erhai-meer.

Boos

Er zit dus niets anders op dan in de open lucht te overnachten. Gelukkig laat het weer dat wel toe: het is licht bewolkt en er lijkt geen regen op handen te zijn. Hoewel je dat laatste maar nooit weet in de bergen. De temperatuur gaat wel vrij snel onderuit. We vinden een geschikte plek waar we ons in het hoge gras kunnen nestelen voor de nacht. Op mijn brandertje maak ik voor allebei een flinke kop noodles klaar. Wat we weg werken met ieder een halve rol biscuitjes, chocolade en water.

Maar dan ziet Noel het ineens niet meer zitten en zegt dat hij morgen vroeg met de eerste boot weer terug naar de overkant wil. Terug naar de comfortabele bedden, de restaurantjes met steaks en de cafeetjes met gezelligheid. Hier laat hij zich aardig kennen, want deze hele trek komt uit zijn koker. Hij is de bedenker van het plan en ik sloot me aan vanwege het feit dat hij liever niet in zijn uppie een dergelijk avontuur zou beginnen. Wat ik zelf ook niet zou doen. Maar nu is hij de gene, die er maar gelijk mee wil stoppen, enkel en alleen omdat hij een nachtje buiten moet slapen.

Ik ben boos, kruip in mijn slaapzak en trek die helemaal over mijn hoofd vanwege een paar muggen die het op mijn bloed hebben voorzien.

wandeling Dali
Terugblik op onze wandeling naar het Erhai-meer en aan de overkant de bergen bij Dali.