De laatste dagen heb ik hele tochten gemaakt dwars over het eiland Bali vanuit mijn verblijfplaats Ubud. Maar in Ubud zelf ben ik niet veel verder gekomen dan enkele musea eerder deze week en ‘s avonds eten op de pasar malam. Ubud ligt te midden van de bossen en rijstvelden. In het centrum heb je dan nog een stuk of drie bezienswaardige tempels en een lotusvijver. Tel daarbij op de vele restaurants, café’s en winkels voor het nodige vertier en je hebt een vakantieplaats van topformaat. 

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
vrijdag 16 november &
zaterdag 17 november 1990
Lees hier waarom.

Brutale aapjes en een boze mevrouw

Een populaire toeristenattractie in Ubud is Monkey Forest. Een soort Apenheul, maar dan vrij toegankelijk en met eigenlijk maar één soort apen: de Balinese makaak. Het is een klein stukje jungle even buiten het dorp en voor je het weet ben je er al weer door heen gelopen. Het valt echter niet te missen want zodra je het nadert zijn er ineens allemaal mensen die trossen bananen aan je willen verkopen. Om de aapjes mee te voeren.

Dat zijn we niet van plan. Ik ben vandaag weer met Madita op stap voor een wandeling door de omgeving. Een groepje dames voor ons vindt het wel een goed idee om de apen te gaan verwennen en kopen twee grote trossen bananen. Even later in het bos komen we ze weer tegen en het duurt niet lang of de apen vertonen zich zelf. Eén van de dames trekt één banaan van de tros uit haar tas en strekt haar arm uit naar de apen. Die hebben echter geen zin in die banaan zo lijkt het wel. Totdat twee apen haar van achter belagen, haar tas open trekken en er vandoor gaan met de hele tros bananen. Plus een etui met zonnebril. Gegil en geschreeuw van de dames. En nog geen seconde later is ze ook nog die ene banaan in haar hand kwijt. Die wordt nog even snel door een klein aapje weggegrist. Aangeslagen en boos verlaten de dames het apenbos weer.

ubud
De tempel die bij Monkey Forest hoort ligt aan de rand van het apenbos.

Nasi goreng voor een knaak

Even verderop is een riviertje, waar je in een bocht een mooie plek hebt om te zwemmen. We nemen even snel een verfrissende duik om ons daarna op de rotsen in de zon te laten opdrogen. Bij gebrek aan een handdoek. Een nieuwsgierig aapje houdt ons in de gaten van een afstand.

In de avond regent het onophoudelijk. De pasar malam, waar we tot nu toe zo’n beetje elke avond wel eten, is wat ver lopen met al die nattigheid. Gelukkig is in het straatje waar onze guesthouses staan nog een eenvoudig restaurantje. Er klinkt de hele avond muziek van The Doors. De setting is geweldig, aan de rand van de rijstvelden en uitstekend eten. Wel wat duurder dan op de pasar malam. Maar een knaak voor een mooie nasi goreng lijkt me nog steeds niet te veel betaald.

ubud
De Pura Taman Saraswati ligt in het centrum van Ubud en is bekend om haar schilderachtige lotusvijver

Crematie

Zaterdagochtend is er een processie door het centrum van Ubud, allemaal mensen in prachtige kleding, dames met schalen vol offers (fruit, bloemen, rijst en wierook) op hun hoofd. Het blijkt een crematieplechtigheid te zijn. Mensen in hun mooiste kleren komen overal vandaan en gaan allemaal naar de zelfde tempel, waar alle offers naar toe worden gebracht. Een crematie op Bali is een feest waar door de familie van de overledene vaak jarenlang voor is gespaard. Na het overlijden wordt het lichaam dan eerst zo snel mogelijk, tijdelijk begraven, totdat al het geld bij elkaar is voor een onvergetelijke crematie. Soms is dat jaren na de ‘tijdelijke’ begrafenis.

ubud
Schalen vol met fruit, rijst, bloemen en wierook in processie door Ubud.
Schalen vol met fruit, rijst, bloemen en wierook in processie door Ubud.
ubud
ubud

Ik besluit de zaterdag wederom met een mooie avondwandeling door de rijstvelden rondom Ubud en geniet van de zonsondergang. Op de pasar malam kom ik Madita weer tegen, die morgen vertrekt van Bali. We eten samen met nog wat andere backpackers aan een lange tafel en ik bestel menig portie saté.

ubud
Zoals bijna elke avond weer een betoverende zonsondergang op Bali