We hebben een vermiste persoon in de Transsiberië Express tussen Yekaterinburg en Novosibirsk . Gisterenavond laat is tijdens het oponthoud op het station van Perm één van de Duitsers, Derk, niet meer in de trein teruggekomen. Het raadsel is groot.

Dag 2 op de Transsiberië Express

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag 12 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Transsiberië Express van Moskou naar Perm

Geschatte leestijd: 8 minuten

Laatste update: 11 november 2021


Het verhaal van Derk

Bij het ontbijt in de restauratiewagen van de Transsiberië Express horen we van Lena, onze gids, dat Derk inderdaad gisterenavond in Perm de trein heeft gemist. Het gebeurde toen hij bij een stalletje op het eerste perron wat eten aan het inslaan was. Tussen hem en onze trein kwam een andere trein te staan. De enige manier om op ons perron te komen was gebruik te maken van de overweg aan het eind van het perron. Maar die was door de lange trein ook geblokkeerd. Intourist had zich inmiddels over hem ontfermd. Voor zover Lena nu weet zit hij in een trein die twee uur na de onze in de zelfde richting rijdt.

transsiberië express tussen yekaterinburg en novosibirsk, cccp
De locotmotief die ons deze dagen naar het oosten toe sjort.

Op de taiga

We rijden vandaag in de Transsiberië Express tussen Yekaterinburg en Novosibirsk.* Het landschap bestaat uit een onafzienbare steppe van gras en berkenboompjes bedekt met een laag smeltende sneeuw. Overal zie je poeltjes smeltwater. Dit beeld van het landschap verandert vandaag niet meer. Op een gekke manier fascineert het mij toch, hoe langer ik er naar kijk. Het weer werkt ook wel mee. De zon doet flink z’n best dit monotone landschap in een mooi daglicht te zetten.

*Ten tijde van dit verhaal heette Yekaterinburg nog Sverdlovsk

Tjoemen treinstation, transsiberië express
Even luchten op het perron in Tjoemen.
Ishim treinstation, rusland
Het station van Ishim
verkoopster op station van Ishim, rusland
Ter afwisseling van het eten in de trein kan je op de perrons bij dit soort verkoopsters de streekproducten kopen. Dat varieert van gebraden kippetjes tot potten jam.

Oostenrijkse Chinezen

In de coupé wordt druk gekaart en af en toe gegeten. En passant vieren we een feestje in de coupé van Tim want hij viert zijn verjaardag.

Verder ben ik vandaag uitverkorene als praatpaal van twee Chinese meisjes van een jaar of veertien. Zelf spreken ze perfect Duits met Oostenrijks accent want vader en moeder runnen een restaurant in Graz. Ze gaan op familiebezoek naar Beijing en willen graag hun Engels dan weer op mij uitproberen. En ik maak van de gelegenheid gebruik om me te bekwamen in het eten met stokjes, iets waarbij ik hun hulp wel kan gebruiken.

En zo vermaakt een ieder zich uitstekend terwijl de trein alsmaar doordendert over de Siberische taiga.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Transsiberië Express tussen Krasnojarsk en Irkoetsk
treinstation van Nazyvaevskaya, aan de Transsiberische Spoorlijn
Op het station van Nazyvaevskaya, een onbeduidend plaatsje in de buurt van Omsk.
dienstregeling treinen, transsiberië express tussen Jekaterinenburg en Novosibirsk
Zoek hier je trein naar de volgende bestemming uit.
omsk
Het stationsplein van Omsk.

Travel Centre: Regel hier zelf je Transsiberië treinreis

De reis zoals ik die in dit verhaal beschrijf, kon je in die tijd alleen maar in groepsverband maken. Je was onder de hoede van een gids van het staatsreisbureau van de USSR, Intourist. Dit bureau mocht als enige touroperator reizen door de Sovjet-Unie organiseren. Tegenwoordig kan je  prima individueel door Rusland reizen. Mits je een visum voor Rusland hebt. Daarvoor geef ik je hier wat mogelijkheden om je reis met de Transsiberië Express zelf te regelen.

Trans Siberian Railway Irkutsk Train Station
Foto: wazari on Foter.com / CC BY-NC

Reis naar Moskou

KLM en Aeroflot hebben rechtstreekse vluchten. Of zoek naar goedkope vliegtickets naar Moskou met een langere reisduur. Maar je kan ook net zoals ik, geheel in stijl, ook het eerste stuk met de trein naar Moskou afleggen. Treinkaartjes naar Moskou kunnen op dit moment niet online geboekt worden. Het makkelijkst regel je dat gewoon bij het reisbureau.

Tickets voor Transsiberië Express

Zelf een kaartje kopen voor de Transsiberië Express kan je bij de meeste reisbureaus in Nederland, maar als je een echte doe-het-zelver bent, dan koop je je tickets op de site van een gespecialiseerd Russisch reisbureau. Hier kan je terecht voor het hele traject van Moskou naar Beijing, maar ook voor deeltrajecten, zoals een stukje Transsiberië Express tussen Yekaterinburg en Novosibirsk.

Maak je vervolgens de keuze om het hele stuk naar Beijing in één keer af te leggen, of stap je aan het eind van elke dag uit om zo wat Russische steden te ontdekken?

Visum voor Rusland

Een visum voor Rusland is verplicht. Het beste laat je je visum door je reisbureau regelen, zij weten exact wat je nodig hebt daarvoor. Verder is het belangrijk dat je paspoort nog 6 maanden geldig is na afloop van het visum.

Stopover in Yekaterinburg

Je kan in Yekaterinburg uitstappen en daar voor een paar dagen blijven, maar wat kan je doen in Yekaterinburg? Ik stelde een hele lijst met dingen om te doen in Yekaterinburg en Siberië samen. Er zit van alles tussen, tourtjes van 3 uur tot 10 dagen.

Booking.com

Georganiseerde reizen met de Transsiberië Express

Er zijn ook georganiseerde groepsreizen, ideaal als je niet wekenlang bezig wilt zijn met het vastleggen van elk reisonderdeel. Bijkomend voordeel is dat je, als je maar beperkte tijd hebt, relatief veel kan zien in korte tijd.

1️⃣ –23-Daagse Transsiberië Reis – van Moskou naar Beijing in combinatie met een tour door Mongolië
2️⃣ –16 Dagen De Transsiberische Tsarengoud Express, dit is niet de echte Transsiberië Express uit de normale dienstregeling, maar een nostalgische luxe trein. Je reist met een internationaal gezelschap.
3️⃣ Selectie Transsiberische reizen met gemengd, internationaal gezelschap. Zoek hier tussen verschillende routes en thema’s naar jouw favoriete reis door Rusland per trein.

Meer lezen over de Transsiberië Express

Voor alle ins en outs van de Transsiberië Express is een goede reisgids verplichte kost. Het Trans-Siberian Handbook van Bryn Thomas gebruikte ik al in 1990, voor de reis uit dit verhaal. Hapklare informatie en prettig leesbaar. Inmiddels aan zijn negende editie toe. Wat mij betreft onmisbaar als je serieus werk gaat maken van het voorbereiden van je reis.

Mijn hele verhaal over de Transsiberië Express naar Beijing kan je lezen in de volgende artikelen:

1️⃣ –Treinreis van Moskou naar Perm
3️⃣ –Transsiberië Express tussen Krasnojarsk en Irkoetsk
4️⃣ –Transsiberië Express lans het Baikalmeer en Irkoetsk
5️⃣ –Transsiberië Express door Mongolië en de Gobi woestijn
6️⃣ –Aankomst in Beijing met de Transsiberië Express


Heb je zelf de Transsiberië Express gedaan? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!