Vannacht wilden we wat te vieren hebben in de coupé. Al was het alleen maar om eindelijk een bres te slaan in onze voorraad champagne en wodka. Dus grepen we Goede Vrijdag aan als reden voor onze festiviteiten. Paas-zaterdag komt zodoende wat moeizaam op gang. De dag waarop er eindelijk wat variatie gaat komen in het landschap: we zullen met de Transsiberië Express langs het Baikalmeer rijden. En dan afbuigen naar de Mongoolse steppen. Maar eerst wacht ons een verrassing op het station van Irkoetsk.

Dag 4 op de Transsiberië Express

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zaterdag 14 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Transsiberië Express tussen Krasnojarsk en Irkoetsk

Laatste update 1 november 2021


De hereniging in Irkoetsk

Een knaloranje ochtendzon zet Irkoetsk in een schitterend licht. Terwijl ik wakker aan het worden ben, rolt de trein bij het krieken van de ochtend met ingehouden snelheid de stad binnen. Een niet eens zo onprettig week gevoel in mijn hoofd herinnert nog aan gisterenavond. Frisse lucht zal mij in ieder geval goed doen. Met een slaperig hoofd stap ik het ijskoude perron op.

station van Irkoetsk
Drukte op het perron in Irkoetsk

En dan zie ik hem staan. Terwijl ik op het perron wat opnames aan het maken ben. Derk, de Duitse jongen die in Perm tijdens het luchten de trein voor zijn neus weg zag rijden. Hij vertelt dat hij inderdaad in Perm door Intourist op een trein was gezet die twee uur achter onze trein zat tot aan Novosibirsk. Vanuit die stad is hij op het vliegtuig gezet naar Irkoetsk. Daar is hij niet alleen met de groep maar ook weer met zijn bagage herenigd.

Lena, onze gids, is één en al opluchting.

Transsiberië Express langs de oevers van het Baikalmeer

We verlaten Irkoetsk via een nogal bochtig traject door een heuvelachtig landschap vol met naaldwouden. Het heeft iets Scandinavisch. Na zo’n 90 minuten neemt de trein een paar scherpe bochten omlaag en ineens zien we het verschijnen: het Baikalmeer. Het diepste meer ter wereld. Nu nog voorzien van een dikke ijslaag. Met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. Een perfect plaatje met dit heldere weer. Langzaam maar zeker en met veel bochtenwerk dalen we verder af. De trein stopt bij het nogal pittoreske stationnetje van Sljoedjanka.

transsiberië express langs het baikalmeer
Gestaag daalt de trein af naar het Baikalmeer
Sljoedjanka, Transsiberië Express langs het Baikalmeer en Irkoetsk
Het romantisch ogende treinstation van Sljoedjanka. De trein stopt er 15 minuten. Net niet genoeg tijd om even naar het Baikalmeer te lopen.

De rest van de ochtend en een deel van de middag blijft de Transsiberië Express de oevers van het immense Baikalmeer volgen. Met hier en daar vissers op het ijs die aan het wakvissen zijn. Hun auto’s op enkele meters van hen vandaan geparkeerd op het kennelijk nog steeds voldoende sterke ijs.

Langs de Oede naar Oelan-Oede

Als de Transsiberië Express het Baikalmeer definitief achter zich laat verandert het landschap weer en kachelen we door het rivierdal van de Oede. In de trein gaat ondertussen het leven van alledag door. We eten, drinken, kaarten, slapen en kijken uit het raam. Het is een echte way of life geworden.

transsiberië express, baikalmeer, Transsiberië Express langs het Baikalmeer en Irkoetsk
En verder gaat het weer met de trein langs de oevers van het bevroren Baikalmeer.

We bereiken Oelan-Oede, de hoofdstad van de autonome republiek Boerjatië. De naam klinkt net zo ver weg als het ook is. Een grote stad in een brede dalkom op de grens van twee verschillende landschappen. In het noorden de Siberische heuvels vol met dennenwouden en gelijk ten zuiden van de stad een veel kaler landschap van zand en een schaarsere vegetatie. Hoe verder we richting de grens met Mongolië rijden, hoe minder bomen en des te meer steppen en kale heuvels.

stationsplein van oelan-oede
Aftandse bussen wachten op passagiers voor het station van Oelan-Oede

Rond middernacht word ik wakker gepord. Ik kijk recht in de ogen van een Mongoolse douanebeambte. Het nog jonge gezicht zonder plooien en rimpels lijkt verder strak getrokken door de bovenmaatse pet die hij op zijn hoofd draagt. Hij ziet eruit alsof hij van Mars komt. Hij doet zijn best nors te doen en vraagt mij naar mijn reisdocumenten. Paspoort, visum, treinkaartje en valutadeclaratie. Met een slecht gespeelde arrogante blik bladert hij door het paspoort en de andere documenten. Tot zover zijn imitatie van zijn Russische collega’s, die even later volgen om het exit-stempel in mijn visum te zetten.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Transsiberië Express: Door Mongolië – Dag 5

Transsiberië Express lang het Baikalmeer – Travel Centre

De reis zoals ik die in dit verhaal beschrijf, in 1990, kon je in die tijd alleen maar in groepsverband maken. Je was onder de hoede van een gids van het staatsreisbureau van de USSR, Intourist. Dit bureau mocht als enige touroperator reizen door de Sovjet-Unie organiseren. Tegenwoordig kan je prima individueel door Rusland reizen. Mits je een visum voor Rusland hebt. Hieronder geef ik je wat mogelijkheden om je reis met de Transsiberië Express zelf te regelen.

lake baikal from train
Foto: Patrick Schneider on Unsplash

Reis naar Moskou

Alleen Aeroflot en KLM hebben rechtstreekse vluchten. Of zoek vliegtickets naar Moskou met een langere reisduur. Maar je kan ook net zoals ik, geheel in stijl, ook het eerste stuk met de trein naar Moskou afleggen. Treinkaartjes naar Moskou kunnen op dit moment niet online geboekt worden. Het makkelijkst regel je dat gewoon bij het reisbureau.

Tickets voor Transsiberië Express

Zelf een kaartje kopen voor de Transsiberië Express kan je bij de meeste reisbureaus in Nederland, maar als je een echte doe-het-zelver bent, dan koop je je tickets op de site van een gespecialiseerd Russisch reisbureau. Daar kan je ook terecht voor deeltrajecten, dus bijvoorbeeld een stuk met de Transsiberië Express langs het Baikalmeer van Irkoetsk naar Oelan-Oede.

Vliegreis naar Irkoetsk

Niet het hele stuk in de trein afleggen? Kijk dan voor een vliegticket naar Irkoetsk. Pik vanaf daar een stuk van de Transsiberië Express langs het Baikalmeer op en reis door naar China of Vladivostok. En combineer handig met een retourticket terug naar Nederland vanuit bijvoorbeeld Beijing.

Visum voor Rusland

Een visum voor Rusland is verplicht. Het beste regel je dat nog via je reisbureau, waardoor je zelf niet langs de ambassade hoeft. Verder is het belangrijk dat je paspoort nog 6 maanden geldig is na afloop van het visum. Deze site wandelt je stap voor stap door het hele proces heen.

Stopover in Irkoetsk

Irkoetsk is verreweg de meest populaire stad om een langere stop te maken langs de Transsiberië Express. Niet alleen de stad zelf, maar ook de omgeving en het Baikalmeer zijn het waard om verder te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld met een van deze tours vanuit Irkoetsk.

Booking.com

Georganiseerde reizen met de Transsiberië Express

Er zijn ook georganiseerde groepsreizen. Ideaal als je niet wekenlang bezig wilt zijn met het vastleggen van elk reisonderdeel. Bijkomend voordeel is dat je, als je maar beperkte tijd hebt, relatief veel kan zien in korte tijd.

1️⃣ –23-Daagse reis Transsiberië Express – een reis van Moskou naar Beijing gecombineerd met een tour door Mongolië
2️⃣ –16-Daagse reis Transsiberische Tsarengoud Express, – dit is niet de echte Transsiberië Express uit de normale dienstregeling, maar een nostalgische luxe trein. Je reis in een internationaal gezelschap.
3️⃣ 11-Daagse TransSib Fun + Baikal Ice Adventure – voor de echte liefhebbers: midden in de winter met de trein van Moskou naar Irkoetsk waar een winters programma rond het Baikalmeer volgt.

Meer lezen over de Transsiberië Express

Voor alle ins en outs van de Transsiberië Express is een goede reisgids verplichte kost. Het Trans-Siberian Handbook van Bryn Thomas gebruikte ik al in 1990, voor de reis uit dit verhaal. Hapklare informatie en prettig leesbaar. Inmiddels aan zijn negende editie toe. Wat mij betreft onmisbaar als je serieus werk gaat maken van het voorbereiden van je reis.

Mijn hele verhaal over de Transsiberië Express naar Beijing kan je lezen in de volgende artikelen:

1️⃣ –Treinreis van Moskou naar Perm
2️⃣ –Tussen Yekaterinburg en Novosibirsk per Transsiberië Express
3️⃣ –Transsiberië Express tussen Krasnojarsk en Irkoetsk
5️⃣ –Transsiberië Express door Mongolië en de Gobi woestijn
6️⃣ –Aankomst in Beijing met de Transsiberië Express


Heb jij ook de Transsiberië Express gedaan? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!