Dagenlang reden we door het onafzienbare Siberië met uitzicht op niets dan berkenbossen. Gisteren werden we dan eindelijk getrakteerd op een spectaculair traject van de Transsiberië Express langs het Baikalmeer. Maar dat wisselen we vandaag weer in voor opnieuw eindeloze vergezichten. Vannacht zijn we de grens met Mongolië gepasseerd. Een land van steppen en de gortdroge Gobi woestijn. Lees hier het verdere verhaal over mijn reis met de Transsiberië Express door Mongolië.

Dag 5 op de Transsiberië Express

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 15 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Transsiberië Express langs het Baikalmeer en Irkoetsk

Laatste update 2 januari 2022


Vijftien minuten in Ulaanbaatar

Ik word wakker van druk gestommel en geroezemoes in het gangpad van de trein als we het station van Ulaanbaatar binnenrijden. Het gangpad is afgeladen met dozen en koffers van zojuist ingestapte Mongolen die op zoek zijn naar een plek in de trein. Het duurt dus even voordat ik me een weg heb gebaand naar de uitgang. Maar even later snuif ik dan toch eindelijk de knisperige Mongoolse ochtendlucht op. Op het perron zie ik veel mensen met een brede oranje band om hun middel lopen. Herken je de Mongolen niet aan hun gezicht dan toch zeker aan de hun kleding.

ulaanbaatar station, transsiberië express door mongolië
Het station van Ulaan Baatar.

Meerdere malen word ik aangeklampt door mensen die hun tugriks (de Mongoolse munteenheid) wilden ruilen tegen mijn dollars. Maar ja, ik heb natuurlijk geen idee van de waarde van die munt. En waar zou ik die tugriks hier in godsnaam aan kunnen besteden? Bovendien zijn we binnen een dag het land al weer uit met de Transmongolië Express. Vannacht nog.

stationsplein van ulaanbaatar
Ik neem snel even een kijkje in de stad als we in Ulaanbaatar voor een kwartiertje stoppen.

Gedoe met geld

Zodra ik terug ben in de trein heb ik bijna gelijk spijt dat ik die tugriks niet gekocht heb. Het is namelijk zo dat bij het verlaten van de Sovjet-Unie ook de Russische restauratiewagen is achtergebleven. Daarvoor in de plaats hebben we nu een Mongoolse variant daarvan. Twee nadelen. Op het hele Russische traject was het eten bij het treinkaartje inbegrepen, maar voor Mongolië is dat niet het geval. Bovendien is het eten in de Mongoolse restauratiewagen zo mogelijk nóg smeriger dan we op onze hele reis door de Sovjet-Unie kregen. En wisselgeld daar doen ze niet aan. Als je geen tugriks hebt, betaal je in dollars en je ‘wisselgeld’ bestaat uit postzegels of kauwgum. Als ik iets vies vindt, dan is dat kauwgum.

treinstation Tsjojr, Mongolië, Gobi woestijn
We stoppen bij het station van Tsjojr waar niets en niemand is…
Tsjojr, station aan de Transsiberië Express door Mongolië, Transmongolië express
…alleen een kaarsrechte lange weg de Gobi in…
meisje bij huis in Tsjojr, Mongolië
… of is daar toch nog iemand?

Door de Gobi woestijn met de Transmongolië Express

Wat het landschap in Mongolië betreft, dat wordt steeds kaler en desolater. Langzaam maar zeker vorderen we door de Gobi woestijn. In  het begin nog heuvelachtig, later alleen nog maar grassteppen. We stoppen twee maal gedurende de dag in geïsoleerde woestijnstadjes. Onderweg zien we overal we de voor Mongolië zo typerende yurts: ronde tenten van de als nomaden levende bevolking. Nog verder zuidelijk veranderen de grassteppen in zandvlaktes. En in die eenzame en dorre woestijn heb je dan af en toe een teken van leven. Dan zie je een paar kamelen of een eenzame ruiter.

En wij… wij installeren ons voor de laatste nacht in de trein: China wacht op ons.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Aankomst in Beijing met de Transsiberië Express – Dag 6





dorp in de gobi woestijn
Heel soms passeren we een nederzetting in de Gobi woestijn
gobi woestijn vanuit de transsiberië express door mongolië
De zandvlakten van de Gobi vanuit de trein doen denken aan een Marslandschap.


Transsiberië Express door Mongolië – Travel Centre

In 1990 zaten er nog wel wat haken en ogen aan het organiseren van een reis door Mongolië. Om die reden heb ik het land dan ook in 24 uur tijd doorkruist. Langer blijven onderweg was toen wel mogelijk, maar net als in de Sovjet-Unie, vrij duur en aan allerlei voorwaarden onderhevig. Tegenwoordig geldt: the is sky the limit! Wil je zelf met de Transsiberië Express naar Mongolië, lees dan onderstaande tips, ook als je in bent voor een langer verblijf in Mongolië.

kamelen in gobi woestijn
Foto: Herbert Bieser (Pixabay)

Boek je reis naar Mongolië

Vliegtickets naar Oelaanbaatar: Rechtstreeks vliegen gaat niet. Aeroflot heeft nog de makkelijkste verbinding. Zoek naar vliegtickets naar Mongolië met een langere reisduur. Maar je kan ook net zoals ik, geheel in stijl, ook het eerste stuk met de trein naar Moskou afleggen.

Zelf een kaartje kopen voor de Transsiberië Express kan je bij de meeste reisbureaus in Nederland, maar als je een echte doe-het-zelver bent, dan koop je je tickets bij dit Russische reisbureau.

Om per trein in Mongolië aan te komen heb je allereerst een visum voor Rusland nodig. En voor Mongolië zelf is een visum tevens noodzakelijk. Bovendien moet je een paspoort hebben dat nog minimaal 6 maanden geldig is.

Georganiseerde groepsreizen

Er zijn ook georganiseerde groepsreizen die Mongolië aandoen onderweg met de Transsiberië Express. Dat is ideaal als je niet wekenlang bezig wilt zijn met het vastleggen van elk reisonderdeel. Mijn top 3 ziet er als volgt uit:

1️⃣ –Reis met de Transsiberië Express van 23 dagen met een onderbreking in Mongolië, waar je zeker tien dagen rondreist.
2️⃣ -Tijdens de 16-daagse groepstreinreis Transsiberische Tsarengoud Express kom je in Ulaanbaatar en in het Terelj Nationaal Park.
3️⃣ -Een 21-daagse groepsrondreis Transsiberië Expres waarbij je vijf dagen in Mongolië bent.

☑️ -Zoek je een nog wat meer avontuurlijke reis door Mongolië check dan het aanbod van avontuurlijke en kleinschalige groepsreizen door Mongolië. Voertaal is bijna altijd Engels en het gezelschap is internationaal. Je hebt toegang tot een compleet aanbod van gerenommeerde reisorganisaties uit verschillende landen en reizen duren van 3 dagen tot 3 weken.


Booking.com

25 Tours in Mongolië, te combineren met de Transsiberië Express

tours mongolië

Je kan in Mongolië meer doen dan je zo op het eerste gezicht zou verwachten. Vanuit Ulaanbaatar kan je trips maken naar de Gobi woestijn, paardrijden in het Terelj Nationaal Park, je kan een stadsrondrit door Ulaanbaatar organiseren, kennis maken met het sjamanisme, een 4×4 tour met gids doen, raften, bij een nomadenfamilie op bezoek gaan of zelfs een campervan huren om je eigen trip te maken. Check snel mijn hele lijst van 25 tours in Mongolië. Die varieert van een fiets huren in Oelanbaatar voor een dagje tot een complete driedaagse kennismakingstour door Centraal Mongolië.



Meer lezen over Transsiberië Express

Mijn hele verhaal over de Transsiberië Express naar Beijing kan je lezen in de volgende artikelen:

1️⃣ –Treinreis van Moskou naar Perm
2️⃣ –Tussen Yekaterinburg en Novosibirsk per Transsiberië Express
3️⃣ –Transsiberië Express tussen Krasnojarsk en Irkoetsk
4️⃣ –Langs het Baikalmeer en Irkoetsk per Transsiberië Express
6️⃣ –Aankomst in Beijing met de Transsiberië Express



Ben je ooit in Mongolië geweest met de Transsiberië Express? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!