We hebben een vermiste persoon in de Transsiberië Express tussen Jekaterinenburg en Novosibirsk . Gisterenavond laat is tijdens het oponthoud op het station van Perm één van de Duitsers, Derk, niet meer in de trein teruggekomen. Het raadsel is groot.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag 12 april 1990    Lees hier waarom.

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Van Moskou naar Perm – Transsiberië Express Dag 1

Het verhaal van Derk

Bij het ontbijt in de restauratiewagen van de Transsiberië Express horen we van Lena, onze gids, dat Derk inderdaad gisterenavond in Perm de trein heeft gemist. Het gebeurde toen hij bij een stalletje op het eerste perron wat eten aan het inslaan was. Tussen hem en onze trein kwam een andere trein te staan. De enige manier om op ons perron te komen was gebruik te maken van de overweg aan het eind van het perron. Maar die was door de lange trein ook geblokkeerd. Intourist had zich inmiddels over hem ontfermd. Voor zover Lena nu weet zit hij in een trein die twee uur na de onze in de zelfde richting rijdt.

transsiberië express tussen jekaterinenburg en novosibirsk, cccp
De locomotief die ons deze dagen naar het oosten toe sjort.

Op de taiga

We rijden vandaag op het stuk tussen Jekaterinenburg* en Novosibirsk. Het landschap bestaat uit een onafzienbare steppe van gras en berkenboompjes bedekt met een laag smeltende sneeuw. Overal zie je poeltjes smeltwater. Dit beeld van het landschap verandert vandaag niet meer. Op een gekke manier fascineert het mij toch, hoe langer ik er naar kijk. Het weer werkt ook wel mee. De zon doet flink z’n best dit monotone landschap in een mooi daglicht te zetten.

*Ten tijde van dit verhaal heette Jekaterinenburg nog Sverdlovsk

Tjoemen treinstation, transsiberië express tussen Jekaterinenburg en Novosibirsk
Even luchten op het perron in Tjoemen.
Ishim treinstation, transsiberië express tussen Jekaterinenburg en Novosibirsk
Het station van Ishim
verkoopster op station, transsiberië express tussen Jekaterinenburg en Novosibirsk
Ter afwisseling van het eten in de trein kan je op de perrons bij dit soort verkoopsters de streekproducten kopen. Dat varieert van gebraden kippetjes tot potten jam.

Oostenrijkse Chinezen

In de coupé wordt druk gekaart en af en toe gegeten. En passant vieren we een feestje in de coupé van Tim want hij viert zijn verjaardag.

Verder ben ik vandaag uitverkorene als praatpaal van twee Chinese meisjes van een jaar of veertien. Zelf spreken ze perfect Duits met Oostenrijks accent want vader en moeder runnen een restaurant in Graz. Ze gaan op familiebezoek naar Beijing en willen graag hun Engels dan weer op mij uitproberen. En ik maak van de gelegenheid gebruik om me te bekwamen in het eten met stokjes, iets waarbij ik hun hulp wel kan gebruiken.

En zo vermaakt een ieder zich uitstekend terwijl de trein alsmaar doordendert over de Siberische taiga.

gangpad van de trein
Van de Chinese meisjes die de coupé naast ons bewonen, leren we met stokjes eten en onze eerste Chinese woordjes.
coupé transsiberië express
De coupé met aan beide zijden twee bedden boven elkaar
dienstregeling treinen, transsiberië express tussen Jekaterinenburg en Novosibirsk
Zoek hier je trein naar de volgende bestemming uit.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder: Transsiberië Express tussen Krasnojarsk en Irkoetsk


Je Transsiberië treinreis zelf regelen

De reis zoals ik die in dit verhaal beschrijf, kon je in die tijd alleen maar in groepsverband maken. Je was onder de hoede van een gids van het staatsreisbureau van de USSR, Intourist. Dit bureau mocht als enige touroperator reizen door de Sovjet-Unie organiseren. Tegenwoordig kan je  prima individueel door Rusland reizen. Mits je een visum voor Rusland hebt. Hieronder geef ik je wat mogelijkheden om je reis met de Transsiberië Express zelf te regelen:

  • Reis naar Moskou: KLM en Aeroflot hebben rechtstreekse vluchten. Of zoek naar spotgoedkope tickets met een langere reisduur. Maar je kan ook net zoals ik, geheel in stijl, ook het eerste stuk met de trein naar Moskou afleggen.
  • Zelf een kaartje kopen voor de Transsiberië Express kan je bij de meeste reisbureaus in Nederland, maar als je een echte doe-het-zelver bent, dan koop je je tickets op de site van de Russische Spoorwegen.
  • Maak je vervolgens de keuze om het hele stuk naar Beijing in één keer af te leggen, of stap je aan het eind van elke dag uit om zo wat Russische steden te ontdekken?
  • Een visum voor Rusland is verplicht. Je regelt dat nog het eenvoudigst bij e-visums.nl waardoor je zelf niet langs de ambassade hoeft. Verder is het belangrijk dat je paspoort nog 6 maanden geldig is na afloop van het visum.
  • Je kan in Jekaterinenburg uitstappen en daar voor een paar dagen blijven. Wat je er kan doen? Ik stelde een hele lijst met tours in Jekaterinenburg en Siberië samen. Er zit van alles tussen, van 3 uur tot 10 dagen.
  • Er zijn ook georganiseerde groepsreizen, ideaal als je niet wekenlang bezig wilt zijn met het vastleggen van elk reisonderdeel:


Verder lezen

Voor alle ins en outs van de Transsiberië Express is een goede reisgids verplichte kost. Het Trans-Siberian Handbook van Bryn Thomas gebruikte ik al in 1990, voor de reis uit dit verhaal. Hapklare informatie en prettig leesbaar. Inmiddels aan zijn negende editie toe. Wat mij betreft onmisbaar als je serieus werk gaat maken van het voorbereiden van je reis.