TravelKees

Per trein door de DDR en Polen

ddr en polen

Met een massa spierpijn in mijn rug en schouders van een hele nacht pogingen doen tot rechtop slapen ontwaak ik in een tjokvolle coupé van een trein die Berlijn binnenrolt. Iemand trekt de gordijnen open, het is stralend weer, ik ben 25 en de wereld ligt voor mij open. Die wereld begint op de eerste dag met een treinreis door de DDR en Polen.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991    
zondag 8 april 1990

Lees hier waarom.

Over de puinhopen van het communisme richting USSR

 

Gisteren avond was fun. Ik dacht op het verlaten stationnetje van Zetten-Andelst rustig in de boemel via Tiel naar Utrecht te stappen. Maar dan blijkt de trein vol te zitten met lallende vrienden die stiekem al een station eerder waren ingestapt. Een deel van de trein is versierd met slingers en ballonnen en overal is aan gedacht. Want er is bier meegenomen. Zo krijg ik aldus een waanzinnig uitgeleide richting de trein die me naar Moskou zal brengen. Op het station van Utrecht voegt de rest van de groep familie en vrienden zich bij ons voor een korte farewell party op het perron. Daar komt vrij abrupt een einde aan als de internationale trein met bestemming Moskou aankomt.

feestelijk afscheid in de trein

Mijn feestelijke uitgeleide in de Betuweboemel van Zetten naar Utrecht

 

Man met grote pet

Uit zuinigheid heb ik niet geïnvesteerd in een slaapplaats. Dus heb ik de hele nacht knikkebollend doorgebracht in een coupé met vijf steeds wisselende medereizigers.

Op het station van Berlijn verhuis ik naar een andere inmiddels aangekoppelde wagon van Russische makelij. De ingang wordt me versperd door een man in uniform en grote pet. Hij vraagt naar m’n biljetten, bestudeert ze aandachtig en laat mij er tenslotte door. De coupé zal ik het komende etmaal gaan delen met een Fransman, die zich inmiddels al aardig gesetteld heeft. Overal liggen zijn spullen verspreid. Deze hele wagon is overigens afkomstig uit Parijs en ‘s nachts, ergens in donker Duitsland aangekoppeld. We maken enige lange stops op diverse Berlijnse stations, waarna we anderhalf uur op schema door een bosrijk gebied verder oostwaarts gaan. Maar wat maak ik me nog druk over tijdschema’s en dienstregelingen? Die wereld heb ik immers achter me gelaten.

per trein door de ddr en polen

Oost-Berlijn, stad in transitie in 1990

 

 

 

Berlijn 1990Het is zondag en buiten zie je veel mensen bezig in hun volkstuintjes, die je hier rond de grotere plaatsen legio ziet. Met dat stralende weer en de bomen volop in bloesem ziet het ‘voormalige’ oostblok er echt niet zo grauw en troosteloos uit.

 Booking.com

op het station van Rzepin, Polen

Op het station van Rzepin, op Poolse grens, staan we een poos stil.

Polen

Aan de grens met Polen wordt er opnieuw druk gerangeerd met wagons. Even later rijden we door een vlak tot licht glooiend landschap; de voortzetting van de Noord-Duitse laagvlakte maar minder overdadig bebost. En na de hele dag door Polen rijden verandert het landschap niet veel: het is een vrij dichtbevolkt landbouwgebied, hier en daar wat natuurgebieden en meertjes. Hoewel tamelijk armoedig, zien de plaatsjes er vaak nog wel pittoresk uit. Veel minder grauw dan de DDR. Kouder is het wel, ondanks het nog steeds zonnige weer. Tegen de avond arriveren we in Warschau. Van wat ik er van te zien krijg (enkele silhouetten in de verte) lijkt het me een mooie stad. Helaas staat een stop hier niet op mijn programma.

de Wisła bij Warschau

De Wisła bij Warschau, gezien vanuit de trein.

zonsondergang boven Warschau

De ondergaande zon boven Warschau zet de stad in een rode gloed

De manusje-van-alles van onze wagon (man in uniform) brengt thee langs in grote, degelijke bekers. Een flinke slok. Op de achterstand lopen we langzaam iets in. En zo rolt de trein rond 22h00 Terespol binnen, de Poolse grensplaats met de USSR. Daar, in dat volgende land is het echter 2 uur later, dus eindigt deze dag nu ineens vrij abrupt.

 Booking.com

5 gedachtes aan “Per trein door de DDR en Polen

    1. TravelKees Bericht auteur

      Dank je Fem, en op het vervolg hoef je niet lang te wachten. Elke dag een episode is de bedoeling. En anders kan je je abonneren onderaan de pagina.

  1. Pingback: Voor 2,20 dollar van Darwin naar Sydney - TravelKees

  2. Pingback: Een wereldreis anno 1990 - TravelKees

  3. Pingback: Het kölsch, de kastelein en Clinton: Keulse gastvrijheid - TravelKees

Geef een reactie