TravelKees

Transsiberië dag 4: langs het Baikalmeer

Baikalmeer

Vannacht wilden we wat te vieren hebben in de coupé. Al was het alleen maar om nu eens een bres te slaan in onze voorraad champagne en wodka. Dus grepen we Goede Vrijdag aan als reden voor onze festiviteiten. Paas-zaterdag komt daarom wat moeizaam op gang…

 

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991     
zaterdag 14 april 1990 

Lees hier waarom

De hereniging

station van Irkutsk

Het drukke perron van het station in Irkutsk

Een stralende ochtendzon zet Irkoetsk in een prachtig licht. Terwijl ik wakker aan het worden ben, rolt de trein bij het krieken van de ochtend met ingehouden snelheid de stad binnen. Een niet eens zo onprettig week gevoel in mijn hoofd herinnert nog aan gisterenavond. Frisse lucht zal mij in ieder geval goed doen. Met een slaperig hoofd stap ik het ijskoude perron op.

En dan zie ik hem staan. Terwijl ik op het perron wat opnames aan het maken ben. Derk, de Duitse jongen die in Perm tijdens het luchten de trein voor zijn neus weg zag rijden. Hij vertelt dat hij inderdaad in Perm door Intourist op een trein was gezet die twee uur achter onze trein zat tot aan Novosibirsk. En vanuit die stad is hij op het vliegtuig gezet naar Irkutsk. Daar is hij niet alleen met de groep maar ook weer met zijn bagage herenigd.

Lena, onze gids, is één en al opluchting.

 

Langs de oevers van het Baikalmeer

We verlaten Irkoetsk via een nogal bochtig traject door een heuvelachtig landschap vol met naaldwouden. Het heeft iets Scandinavisch. Na zo’n 90 minuten neemt de trein een paar scherpe bochten omlaag en ineens ligt het daar onder ons: het Baikalmeer. Het diepste meer ter wereld. Het is nog voorzien van een dikke ijslaag. En we zien op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. Een perfect plaatje met dit heldere weer. Langzaam maar zeker en met veel bochtenwerk dalen we verder af. De trein stopt bij het nogal pittoreske stationnetje van Sljoedjanka.

Sljoedjanka, Baikalmeer

Het romantisch ogende treinstation van Sljoedjanka. De trein stopt er 15 minuten. Net niet genoeg tijd om even naar het Baikalmeer te lopen.

 

De rest van de ochtend en een deel van de middag blijven we de oevers van het immense meer volgen. Met hier en daar vissers op het ijs die aan het wakvissen zijn. Hun auto’s op enkele meters van hen vandaan geparkeerd op het kennelijk nog steeds voldoende sterke ijs.

Langs de Oede naar Oelan-Oede

Als we het meer definitief achter ons laten volgt er een eveneens attractief traject door het rivierdal van de Oede. In de trein gaat ondertussen het leven van alledag door. We eten, drinken, kaarten, slapen en kijken uit het raam. Het is een echte way of life geworden.

transsiberië express, baikalmeer

En verder gaat het weer met de trein langs de oevers van het bevroren Baikalmeer.

 

 

We bereiken Oelan-Oede, de hoofdstad van de autonome republiek Boerjatië. Een grote stad in een brede dalkom op de grens van twee verschillende landschappen. In het noorden de Siberische heuvels met dennenwouden en gelijk ten zuiden van de stad een veel kaler landschap met veel zand en een schaarsere vegetatie. En hoe verder we richting de grens met Mongolië rijden, hoe minder bomen en des te meer steppen en kale heuvels.

oelan-oede

Aftandse bussen wachten op passagiers voor het station van Oelan-Oede

Rond middernacht word ik wakker gepord. Ik kijk recht in de ogen van een Mongoolse douanebeambte. Het lijkt wel of hij ineens van Mars hier neergestreken was. Het nog jonge gezicht zonder plooien en rimpels lijkt verder strak getrokken door de bovenmaatse pet die hij op zijn hoofd draagt. Hij doet zijn best nors te doen en vraagt mij de benodigde reisdocumenten. Paspoort, visum, treinkaartje en valutadeclaratie. Met een slecht gespeelde arrogante blik bladert hij door het paspoort en de andere documenten. Tot zover zijn imitatie van zijn Russische collega’s, die even later volgen om het exit-stempel in mijn visum te zetten.


 

Hier vind je de andere verslagen van de treinreis van Moskou naar Beijing:

Transsiberië Express dag 1

Transsiberië Express dag 2

Transsiberië Express dag 3

Transsiberië Express dag 5

Transsiberië Express dag 6

 

 Booking.com

6 gedachtes aan “Transsiberië dag 4: langs het Baikalmeer

  1. Pingback: Transsiberië dag 2: Sverdlovsk - Novosibirsk - TravelKees

  2. Pingback: Transsiberië dag 5: door Mongolië - TravelKees

  3. Pingback: Transsiberië dag 3: Novosibirsk - Irkutsk - TravelKees

  4. Pingback: Transsiberië dag 6: Aankomst in China - TravelKees

  5. Pingback: Transsiberië Express dag 1: Moskou - Perm - TravelKees

  6. Pingback: Transsiberië dag 5: door Mongolië - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.