Om de reis naar Ko Samui te maken had ik een gecombineerd bus-boot kaartje gekocht in Bangkok. En nou is het de bedoeling, dat de buschauffeur ons dan ook bij de boot afzet. En die boot vertrekt vanuit de zuidelijke stad Surat Thani. Maar als ik langzaam wakker aan het worden ben in de bus na een rit door de nacht en ik kijk uit het raam, zie ik nu al voor de derde keer het zelfde kruispunt voorbij komen. Hier klopt duidelijk iets niet…

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag en maandag 9 en 10 september 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Het verhaal van de Erawan Shrine in Bangkok

Geschatte leestijd: 5 minuten

Laatste update: 11 januari 2022


Hoe we van Bangkok op Ko Samui komen

Gelukkig stopt de chauffeur nu en gaat hij aan een groepje mannen vragen hoe hij moet rijden. Eén van de mannen springt nu in de bus. Hij zegt dat de passagiers uit Bangkok voor Ko Samui met hem mee kunnen. We stappen over op een songthaew terwijl onze bagage wordt overgeladen. Een songthaew dat is zo’n typisch Thaise groepstaxi in de vorm van een pick-up met een overdekte achterbak, waarin een stuk of twaalf passagiers passen. We rijden niet lang, als de chauffeur bij een benzinestation stopt en geld wil zien van ons voor de benzine.

Gelukkig is er niemand van ons die van plan is hem te betalen. Dat wordt hem ook op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt. Iedereen heeft namelijk betaalde tickets van Bangkok tot aan Ko Samui en niemand zit te wachten op extra kosten. De man kiest dan maar eieren voor zijn geld en zet ons af bij een kantoortje waar nog veel meer mensen met rugzakken op staan te wachten. En het duurt niet lang of er stopt weer een andere bus voor ons met als bestemming de haven van Surat Thani, op zo’n zes kilometer buiten de stad.

Powered by 12Go system

Bungalow, bungalow

Ik trek op met Erik en Richard, twee jongens uit Brabant. Zij willen weten welke muziek ik zoal bij me heb. En als we een plekje op het dek van de boot hebben veroverd, wisselen we wat tapes uit, maar ik vind hun tapes met alleen maar hiphop muziek maar matig. En zij vinden mijn tapes met oude hippie-muziek ook niet al te cool. Maar verder hebben we het wel gezellig. Daarom besluiten we om na aankomst op Ko Samui gezamenlijk op zoek te gaan naar een bungalowtjes op één van de vele stranden.

We arriveren op Ko Samui na een rustige overtocht van ongeveer twee uur. Op de pier worden we haast overlopen door mannetjes die allemaal “bungalow, bungalow” roepen. De ene nog mooier dan de andere maar ook met zeer uiteenlopende prijzen. En omdat je niet al te veel af moet gaan op de praatjes van deze mannetjes, maken we een ander plan. We bedenken dat we later vandaag ons eigen onderzoek op het niet al te grote eiland te gaan doen. Voor nu boeken we één nacht een goedkope bungalow aan deze kant van het eiland.

palmbomen en stranden op ko samui
Ko Samui heeft alles wat je op een tropisch eiland kan verwachten: de mooiste baaien met de fijnste stranden, een strakblauwe lucht en ontelbare palmbomen.

De keuze valt op de Lolita Bungalows, waar we voor weinig een bungalow direct op het strand huren. En zoals afgesproken gaan we later op de dag met een songthaew naar het Chaweng strand. Dit strand lig de oostkant van het eiland, waar we op zoek gaan naar leuke accommodatie. En dat blijkt een goede beslissing, want we kunnen gelijk een bungalow boeken op een heel leuk complexje aan het eind van het Chaweng strand. De Maew Bungalows hebben rieten huisjes en een gezellige bar.


Vallende kokosnoten

Maandagochtend keren we er terug met onze bagage. En vanaf de veranda van onze bungalow kijk je zo uit over de tuin en het goudgele strand met daarachter de zee. Ko Samui is het tropische eiland dat je kent uit de reisfolders. Je hebt gouden zandstranden, met daarachter glooiende bergen, overal palmbomen en een diepblauwe zee. Nu vind je op Ko Samui zo veel palmbomen dat deze een serieuze bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Namelijk door vallende kokosnoten. En ook hier in de tuin van onze bungalows hangen een paar bordjes met de waarschuwing niet in de verticale baan van een kokosnoot te gaan liggen.

maew bungalows, ko samui
Vanaf de veranda van onze bungalow kijken we zo uit over de tuin met daarachter het strand.

Het leven hier is goed: alles is lekker dicht bij de hand, strand, een fraai onderkomen, een barretje en je kan zelfs eenvoudige maaltijden bestellen. Maar toch besluiten we ’s avonds voor het eten te kiezen voor een restaurant in het plaatsje Chaweng, waar je een redelijk levendig uitgaansleven hebt. Dat blijkt een minder goede keus. Het restaurant waar we neerstrijken heeft last van mismanagement en het eten dat we besteld hebben arriveert nooit.

We eindigen de avond in de Reggae Pub, waar er lekkere drankjes zijn en je op je blote voeten kan dansen in het zand tot diep in de nacht. Wat we dan ook doen.


Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Verkenningstocht over Ko Samui