Om nou te zeggen dat mijn tweede nacht hier zo’n verbetering was ten opzichte van de eerste nacht in Bangkok,  dat gaat me echt te ver. Het P.B. Guesthouse in Khao San Road heeft een benauwde, bedompte slaapzaal, ik word onder de muggenbeten wakker en ik zou toch echt zweren dat ik in alle vroegte iets met pootjes over mijn rug voelde lopen. In het donker heb ik niet exact kunnen ontwaren of het nou een muis of een rat was. Ik ben blij als het ochtend is en ik mijn bed kan verlaten. Ik had bedacht om wat tempels in Bangkok te gaan bekijken vandaag.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Maandag 23 juli 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

De vooroordelen over Bangkok

Horrornacht

Eigenlijk wil ik weg uit dit guesthouse. Maar ja, ik had gisteren al voor twee nachten vooruit betaald. Dus voor de toekomst: boek nooit, maar dan ook nooit voor meer dan één nacht tegelijk. Bovendien had ik ook al een zak wasgoed afgegeven, die zeker niet voor vanavond droog zou zijn.

Bij het ontbijt in één van de vele cafeetjes in Khao San Road voel ik me weer wat opknappen. Ontbijten kan je overigens 24 uur per dag in KSR, net als videofilms kijken of borrelen. Tijdens het ontbijt raak ik aan de praat met Emma uit Engeland, die net als ik nog maar een paar dagen in de stad is.

wat saket, tempels in bangkok
De Wat Saket ligt op een kunstmatig aangelegde heuvel en is overal vandaan goed te zien. Het is de eerste tempel op mijn tempeltour in Bangkok.

Tempel met een view

Er zijn op loopafstand van Banglamphu, de wijk waarin Khao San Road ligt, enkele tempels die wel de moeite waard zijn volgens de Lonely Planet en ik vraag of Emma zin heeft om met mij mee te gaan langs wat tempels in Bangkok. We starten de tempeltour in Bangkok met de Wat Saket, een tempel met een view, want hij staat bovenop een berg. Er moet dus eerst even wat geklommen worden. Van ver is de tempel al te zien, dus het zoeken kost niet al te veel tijd. De gouden tempel trekt aardig wat bezoekers. Zodra je binnen bent kan je in de buurt van een gouden boeddhabeeld komen dat achter tralies staat opgesteld, waardoorheen mensen het beeld aanraken en er bladgoud op leggen.huizen in bangkok
In deze wijk van Bangkok nog vind je nog vrij weinig hoogbouw.

Buiten de tempel hangen bankbiljetten als wasgoed te wapperen aan gespannen draden hoog boven Bangkok. Het uitzicht over de stad is ook wel een eyeopener. Bangkok kent vrij weinig hoogbouw, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hongkong, waar ik net vandaan kom.

Wat Benchamabophit, tempels in bangkok
De Wat Benchamabophit
tempels in bangkok

Nog twee tempels in Bangkok te gaan

We bezoeken ook nog twee andere tempels die op de route van onze tempeltour in Bangkok liggen: Wat Benchamabophit met een overdaad aan marmer en de Wat Intharawihan, met een boeddhabeeld van 32 meter hoog. Donkere wolken pakken zich inmiddels samen en tegen de tijd dat we Khao San Road binnenlopen, gaan de sluizen in één keer helemaal los, zodat we binnen mum van tijd tot aan onze enkels door het regenwater heen waden.

We eten nog wat in één van de cafeetjes en dan maak ik mij op voor nóg een horrornacht in het rattennest dat P.B. Guesthouse heet.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Wat Po: de tempeltour gaat verder

Wat Intharawihan in Bangkok
De Wat Intharawihan met de 32 meter hoge Boeddha.