Ik weet eigenlijk niet meer waarom ik vanochtend zo nodig om zes uur op moest staan om zo vroeg de bus naar Sukhothai te nemen. Ik weet echt niet meer waarom. Want bussen vanuit Phitsanulok naar Sukhothai vertrekken ieder moment van de dag. En de rit is echt niet lang, hooguit een uurtje of zo. Het moet een onderbewuste actie geweest zijn. Want vandaag zou ik ogen en tijd te kort komen om de historische tempels van Sukhothai te bewonderen.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 2 september 1990

Geschatte leestijd: 4 minuten

Laatste update: 16 april 2021


Het Sukhothai Historical Park

De busreis naar Sukhothai voert door een vlak, groen landschap waar de mist nog over de rijstvelden hangt. In Sukhothai aangekomen heb ik eerst zin in ontbijt. Maar ik bedenk me dat ik dan net zo goed gelijk kan inchecken bij het guesthouse dat me is aangeraden en dat ook niet moeilijk is te vinden. Het heet No.4 Guesthouse en als ik er aan kom word ik bijzonder gastvrij ontvangen en kan direct aan het ontbijt aanschuiven.

Sukhothai bezoek je vanwege het Sukhothai Historical Park. Het is een park met een hele verzameling tempelruïnes, afkomstig uit de tijd dat Sukhothai de hoofdstad was van het gelijknamige koninkrijk, een eeuw of acht geleden. Om daar te komen moet je eerst nog een stukje met de bus. Het historische park ligt op 12 kilometer buiten de stad. Tegen een uur of tien spring ik op de eerste de beste bus die daar naar toe rijdt.

boeddhabeeld met geel gewaad
boe
entree van sukhothai historical park

Gele gewaden

Het Sukhothai Historical Park is nogal groot en bevat in totaal 21 ruïnes om te bezichtigen. En dan ben je er nog niet, want in de wijde omgeving heb je dan nog 70 ruïnes in allerlei formaten. Om dat allemaal in één dag te gaan bekijken lijkt me wat overdreven. Maar voor het gemak huur ik een fiets om me zo eenvoudig van tempel naar tempel te bewegen.

Ik begin gelijk maar bij de grootste en de meest in het oog springende tempelruïne van Sukhothai, de Wat Mahathat. Het park ligt er keurig onderhouden bij: perfect bijgehouden grasvelden, bloemenperken, glad geasfalteerde wegen, overal bordjes. Nee je zal niet verdwalen. En kraakheldere vijvers met roze lelies waar je zo tussen zou willen springen. En de Wat Mahathat ligt temidden van al dat fraais. Je ziet enorm veel van kleur verschoten zuilen, niet allemaal even recht meer en verscheidene gave Boeddhabeelden. Alle Boeddhabeelden in dit park zijn voorzien van een gele gewaden, wat erg mooi afsteekt tegen het veelal grijze gesteente waaruit de beelden zijn gemaakt.


En zo hop ik van tempel naar tempel, ik zal je de namen daarvan besparen. En nu ik toch op de fiets ben, gebruik ik deze ook om buiten de hekken van het park op zoek te gaan naar de overige tempels in Sukhothai, die allemaal in een straal van zo’n vijf kilometer rond het park liggen. Een leuke uitdaging om er een aantal te vinden. Deze tempelruïnes zijn lang niet zo groot als die binnen de hekken, maar ze liggen vaak nog verscholen in het landschap. En je komt langs huizen en door dorpjes met allemaal vriendelijke mensen.


wat mahathat, sukhothai

boeddhabeeld, thailand

sukhothai