Bij mijn aankomt in Pai vond ik al dat dit plaatsje een soort van wild-west sfeer had; zo iets als de laatste plaats voor de grens. In dat geval is dat de Burmese grens. Maar je kan nog veel dichter bij de grens komen. Daarvoor heb ik het plan opgevat om vandaag verder te trekken van Pai naar Mae Hong Son. Maar totaal nog geen voorbereidingen getroffen. En had ik dat gedaan, dan had ik mij vast verslapen vandaag.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zaterdag 18 augustus 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Dorpen van minderheden bij Pai verkend per motorfiets

Laatste update: 6 juni 2022


Verslapen? Nee úitgeslapen!

Tja, het is gisterenavond toch nog best laat geworden met mijn Amerikaanse en Canadese vrienden in de bar van de Pai River Lodge. Had ik dus inderdaad vervoer geregeld, dan had ik mij nu echt verslapen. Maar, niets van dat alles, ik heb me niet verslapen, maar heb gewoon heerlijk uitgeslapen. En, zo was mij al uitgelegd, je hoeft voor de bus naar Mae Hong Son niet vooraf te boeken. Je moet gewoon op komen dagen bij het vertrekpunt en dan koop je je kaartje bij de bus.

Hoe laat al die bussen dan vertrekken, dat had ik nagelaten uit te zoeken. Vandaar dat ik, als ik mij om half 12 meld op het busstation, verneem dat de bus naar Mae Hong Son zojuist is vertrokken. En dat de eerstvolgende rit weer om half drie vertrekt. Ik ga de tijd doden op een mooi plekje in de schaduw onder een dikke boom, waar ik de komende drie uur achtereenvolgens een bres sla in mijn boek, wat fruit en brood naar binnen werk, een dutje doe en weer verder lees.

Met de Bus van Pai naar Mae Hong Son? Nee, per truck!

De bus van Pai naar Mae Hong Son blijkt een vrachtwagen te zijn met in zijn laadbak twee houten banken tegenover elkaar. Ik baal, want de weg, nr. 1095, die voor ons ligt is -afgaande op verhalen van anderen- één van de mooiste wegen van Thailand. Ga ik achter in die afgesloten bak zitten, dan zie ik hooguit een stuk van de weg achter mij, als je door al het stof al wat kan zien. Want zodra we een stuk buiten Pai zijn, houdt het asfalt op en rijden we over gravel, waardoor de vrachtauto een lichtbruine wolk achter zich laat. Dit belemmert het laatste stukje uitzicht op het landschap dat ik nog heb.

weg van pai naar mae hong son
Vanaf het dak van de truck beleef ik één van de mooiste routes van Thailand heel intens.
Ik krijg alle tinten groen te zien die er maar zijn. Ik wist niet dat het er zo veel waren.

Ik ben de enige backpacker aan boord van de ‘bus’ en tegenover mij zit een jonge vent, die na een half uur al weer uit stapt. Tegelijk met hem klimmen nieuwe passagiers aan boord, maar als er niet voor iedereen meer plaats is, klauteren twee mannen op het dak van de truck. Ik twijfel niet lang en volg hun voorbeeld direct en neem mijn rugzak mee. En zo zit ik vanaf Soppong helemaal eerste klas bovenop de truck met een 360 graden uitzicht over het heerlijke landschap, dat nu door de late middagzon in een toverachtig licht wordt gezet. Met de wind in de haren zit ik zo vrij als een vogeltje in verwondering om me heen te kijken.

langs de weg van pai naar mae hong son
berglandschap in Noord-Thailand
Een regenboog vergezelt ons een klein stukje.

In aanraking met de politie

We rijden door een landschap met de meest uitbundige vegetatie: alle soorten palmbomen, rijstvelden, hele stukken jungle, bamboe, etc. Je ziet alle tinten groen die er maar zijn. Nooit geweten dat het er zo veel waren. Al dit groens wordt op de achtergrond afgekaderd door de donkere en grillige silhouetten van het grensgebergte. Achter die bergen het geheimzinnige en ontoegankelijke Burma.

Vlak voor we Mae Hong Son binnenrijden stopt de chauffeur en maant ons terug de bak in, vanwege de aanwezigheid van verkeerspolitie in de stad. Na aankomst in Mae Hong Son kom ik nog wel in aanraking met de politie. Een behulpzame motoragent neemt mij een stuk achterop als ik aangeef dat ik de Mae Hong Son Guesthouse zoek. Alleen maar relaxte mensen hier!

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Excursies vanuit Mae Hong Son


Powered by 12Go system

Booking.com
mae hong son plaatsnaambord
Aankomst in Mae Hong Son