Na twee dagen getempeld te hebben wordt het wel eens tijd om mijn zinnen te gaan verzetten. Want alles wat ik tot nu toe van Bangkok te zien heb gekregen zijn tempels en de gezelligheid van Khao San Road. Bangkok ligt zo midden in Thailand is als een spin in het web. Daardoor kan je naar alle windstreken wel interessante tourtjes maken. Zoals naar de beroemde brug over de Kwai rivier. En daarbij kom je ook nog wel vaker langs Bangkok als je terug komt van een tour. Dus een definitief afscheid van Bangkok zit er nog even niet in.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag 26 en vrijdag 27 juli 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Wat Po: de tempeltour gaat verder

Laatste update: 6 december 2021


Dagindeling staat vast

Tijd dus voor een regeldagje. Om eens rustig te gaan bekijken waar ik in Thailand nog allemaal naar toe wil gaan. Ook ga ik nog één maal naar het General Post Office, want ik verwacht nog één enveloppe met verzamelde post uit Nederland. En dat vermoeden blijkt te kloppen. Altijd weer fijn ook, dat je de reis naar de GPO (heen en weer duurt toch weer 2,5 uur) niet voor niets hebt zitten maken.

De dagindeling van donderdag staat daarmee dus wel redelijk vast: ik installeer me in de tuin van Bonny Guesthouse waar ik af en toe zo’n frisse fruitshake bestel (met veel ijs, dus slecht voor de darmen) en de rest van de dag me verdiep in de Lonely Planet van Thailand, brieven ga lezen en deze ook weer beantwoord.

Koningaap - Thailand

Geen spartaans gedoe

De conclusie is dat ik aan het eind van de dag een busticket naar Kanchanaburi koop bij één van de vele reisbureautjes in Khao San Road en ik kan morgen vroeg al vertrekken. Kanchanaburi is bekend van de brug over de Kwai rivier. In de oorlog is daar behoorlijk gevochten en er is in 1957 een speelfilm over gemaakt. die overigens in Sri Lanka is opgenomen. We zullen het allemaal wel gaan zien.

Waar ik in China nog voor elke busreis helemaal naar het busstation moest gaan (die lang niet altijd dichtbij was) is het hier in Thailand zo geregeld, dat je bij je hotel wordt opgehaald. Met een minibusje, airco erin en lekkere stoelen met beenruimte. Niks geen spartaans gedoe dus. Maar je betaalt er dan ook wel wat meer voor, een rit van iets meer dan twee uur. Om acht uur op vrijdagochtend vertrekken we voor de snelle en comfortabele rit. In Kanchanaburi aangekomen worden we lukraak bij een hotelletje afgezet, met het dringende advies om daar dan maar te verblijven. Veel verder gaat de chauffeur ook niet.

brug over de kwai rivier
Daar ligt ‘ie dan, de spoorbrug over de Kwai rivier, veel kleiner dan ik me had voorgesteld.
kwai rivier
De Kwai rivier bij Kanchanaburi

Een welkome tip voor een guesthouse bij de brug over de Kwai

Het hele gezelschap (vier Canadezen en twee Duitsers) volgt elkaar schaapachtig het hotelletje in maar ik ben geen kuddedier en heb geen zin in hier te gaan verblijven. Het ligt uit het centrum en het ziet er niet uit. Ik pak mijn rugzak, loop een zweterig half uurtje door naar het centrum, waar ik aan de kaden langs de Kwai rivier een colaatje bestel. Het is nog niet eens middag dus waarom haast maken om een slaapplaats te vinden? Ik raak in gesprek met een stel uit Finland en zij raden mij Nita’s Guesthouse aan. Hier vlak bij. Zo kan je dus ook je plekjes uitzoeken.

Koningaap - Thailand
brug over de kwai rivier
Mensen lopen gewoon over de spoorbrug heen en weer, terwijl er echt af en toe nog wel eens een trein passeert.
schoolkinderen bij brug
Thaise schoolkinderen hebben een excursie naar de brug over de Kwai in het lespakket zitten.

Lome restaurantjes bij de brug over de Kwai rivier

Het eerste dat de meeste mensen die Kanchanaburi bezoeken, gaan doen is over de brug lopen. En zeg dan maar gerust ‘bruggetje’. Het ding lijkt niet op het gevaarte uit de film. Maar in de oorlog zal het best een belangrijke brug zijn geweest. Belangrijk genoeg om op te blazen.

Kanchanaburi is een uiterst vriendelijk en relaxt plaatsje, waarvan ik nog het meest geniet van haar ligging aan de traag stromende rivier met allemaal lome restaurantjes langs het water. Een uitstekende plek om de middag hier aan je voorbij te zien trekken en de rest van mijn brieven te beantwoorden. Morgen maar eens verder gaan kijken wat er hier in de omgeving nog verder valt te ontdekken.

kanchanaburi location on map

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

De zeven watervallen van Erawan