Mijn tijd in Thailand begint op te raken, aan het einde van deze week verstrijkt mijn visum. Na een bewogen reis vanaf Bangkok bevind ik mij al een heel stuk in het zuiden van Thailand, op het paradijselijke eiland Ko Samui waar ik met de Nederlandse vrienden Erik en Richard een bungalow deel. Ik opper het plan om een tour rond het eiland te gaan maken, maar de mannen blijven liever op het strand hier liggen. Ik heb daar de rust niet voor, dus huur ik een motorfiets en koop een kaart van het eiland voor een dagje touren langs de stranden van Ko Samui.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Dinsdag 11 september 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Reis van Bangkok naar Ko Samui per bus en ferry

Geschatte leestijd: 4 minuten

Laatste update: 4 maart 2022

Beach hoppen op Ko Samui

Het eiland Ko Samui meet grofweg 20 bij 15 kilometer en bestaat uit stranden, palmbomen en ook een beetje jungle. En daarmee heb je ook wel zo’n beetje alle bezienswaardigheden van Ko Samui opgesomd. Dat wordt dus een ongedwongen dagje beach hoppen. Ik neem daarom een kleine tas mee met daarin een fles water, een strandlaken en wat zonnebrand.

De belangrijkste stranden van Ko Samui vind je aan de oostkust. En de kenners zijn het er allemaal over eens dat het Chaweng strand, waar ik verblijf, veruit het mooiste is, met haar fijne goudgele zand ligt het strand in een sierlijke bocht met duizenden palmbomen op de achtergrond. Het Lamai strand, dat daarop volgt, mag er overigens ook wezen.

Waterval

Met de motorfiets rijd ik in langzaam tempo door de dorpjes die onder de palmbomen achter de vele hotels verscholen gaan. Hier en daar neem ik een afslag richting het strand en neem ik een duik in de zee. Even opdrogen op het strand en dan weer terug de weg op.

Bij een beach bar aan de zuidkust bestel ik een sandwich en kan ook een kokos shake niet weerstaan. Terug op de motorfiets volg ik de bordjes het binnenland in, waar zich een nogal bezienswaardige waterval zou moeten bevinden. Ik rijd langs kokosnoten plantages en stukken jungle en kom inderdaad bij een paradijselijk plekje uit, waar zich de waterval zou moeten bevinden, maar alles wat ik zie zijn een paar souvenirstalletjes en een rotwand waar een heel klein beetje water langs sijpelt.

Moesson

En zo zit ik al snel weer op de rondweg en rijd naar de hoofdstad van het eiland, Na Thon. Ik doe daar nog wat inkopen en zie dan ineens dat de lucht in snel tempo aan het betrekken is. Helemaal droog houd ik het niet meer voordat ik terug ben bij de Maew Bungalows en eenmaal binnen barst de moesson los.

Nu zal die bui vanavond wel overdrijven, maar toch besluit ik nu maar alvast dat dit mijn laatste nacht op Ko Samui gaat worden. Ik ga er morgen werk van maken om richting de zuidgrens van Thailand door te reizen, zodat ik voor het verstrijken van mijn visum het land kan verlaten. Maar zo heb ik toch nog even kunnen genieten van de stranden van het bounty eiland Ko Samui.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Zonsondergang in Surat Thanistrand ko samui
Als de regenbui voorbij is, toch nog een mooie zonsondergang boven Chaweng Beach.
Foto: Stefan Kunze on Unsplash

Booking.com