De Mekhong Whisky heeft zijn werk goed gedaan gisterenavond. Ondertussen staat de brandende zon al uren op mijn raam staat te bonzen. Het is zondag vandaag. En daarmee geloof ik een prima excuus te hebben om mij nog eens een keer om te draaien in mijn bed. Toch zal ik ooit vandaag nog weg moeten komen hier uit Kanchanaburi. Khao San Road in Bangkok wacht weer op mij.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 29 juli 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

De zeven watervallen van Erawan

Laatste update: 26 januari 2021

Washandje in mijn hoofd

In de tuin van het guesthouse zit Barry met een kop koffie over zijn kater heen te komen. Voordat ik mij daaraan laaf neem ik eerst een koude douche. Mijn hoofd voelt alsof er een nat washandje in zit. Maar dat gevoel ebt al snel weg na mijn eerste koffie en als de dames van de guesthouse daar dan ook nog toast met gebakken ei bij serveren, dan sta ik weer met beide benen op de grond, klaar voor een nieuwe dag!

Fiona en Patricia zijn inmiddels ook verschenen aan de ontbijttafel en wij raden ze het zelfde recept aan. En dat helpt. Daarmee nomineren wij het Nita Guesthouse in Kanchanaburi officieel voor het serveren van het beste anti-kater ontbijt van heel Thailand.

Vandaag gaat iedereen weer zijns weegs. Barry doet verwoede pogingen om aan te haken bij de dames. Die willen ergens in de omgeving gaan raften en nog meer dingen die geld kosten. Ik heb daar het budget niet voor en maak plannen om terug te keren naar het toevluchtsoord voor alle backpackers in Thailand, Khao San Road in Bangkok.

masseuses in khao san road
Massage is big business in Khao San Road

Illegale tape

Daar hoef ik allemaal niet zo veel voor te plannen, want bussen vertrekken ieder moment van de dag. Dus geniet ik nog een beetje na in het zonnetje dat overvloedig schijnt in de tuin van Nita’s Guesthouse. Ondertussen wacht ik tot mijn was droog is.

Langs de weg steek ik mijn hand op om één van de oranjegekleurde bussen te laten stoppen die in de richting van Bangkok gaan. Deze bus heeft al helemaal geen raampjes, alleen maar twee tralies voor elk venster om mensen te beletten via de ramen naar binnen te klimmen. Zodra de bus zich in beweging zet, komt de airco aldus op gang. Ik haal een cassettebandje uit mijn tas en luister de hele weg terug naar muziek van de Beach Boys. De tape is één van mijn nieuwe aanwinsten, gescoord in Khao San Road, zo illegaal als maar kan.

Als de bus in de voorsteden van Bangkok een heel andere kant op dreigt te gaan dan waar ik naar toe moet, is een medepassagier zo aardig mij te wijzen op een groene bus die voor ons rijdt en die naar de buurt van Khao San Road gaat. Als beide bussen voor een stoplicht staan zie ik mijn kans. Ik spring de bus uit en ren de straat op. Daar kan ik nog net op de groene bus springen als deze net optrekt. Zo gaat dat hier.

night life in khao san road
Foto: Syed Ahmad on Unsplash

Khao San Road

Ik ben eigenlijk te kort weg geweest uit Bangkok om nu gelijk weer voor een periode daar rond te blijven hangen en de nieuwsgierigheid naar andere delen van Thailand blijft. Dus maak die de zelfde avond nog plannen voor een vakantie naar een tropisch eiland. En waar kan je dat beter regelen dan in Khao San Road, waar een backpacker alles maar dan ook echt alles kan kopen en regelen.

Khao San Road is uitgegroeid tot dé hangplek van zo’n beetje alle backpackers in Thailand, zo niet heel Zuid-Oost Azië. Wat ze hier niet hebben, dat hebben ze waarschijnlijk nergens in de regio. Alles is hier te koop en elke dienst kan geleverd worden. Tickets naar alle uithoeken van Thailand, tours, visa voor elk land en er zijn goedkope hostels en restaurants. Wat ik er ook kocht was een (nep) ISIC studentenkaart, goed voor leuke kortingen in musea en op trips. Als ik het mij goed herinner kon je bij het zelfde mannetje een valse perskaart kopen.

Omdat Bangkok letterlijk centraal in Thailand ligt, kom je hier vaak weer terug. Dan is Khao San Road zo’n fijne plek om te landen en de batterij weer op te laden. Waar je vanachter je fruit shake je volgende trip regelt.


Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Ko Samet: vijf dagen op een tropisch eiland


Booking.com
khao san road, bangkok