Waar ik al bang voor was gebeurde dan ook echt vanochtend vroeg. Om half zeven gebons op de deur van mijn kamer. Of ik binnen een half uur wil uitchecken. Er is namelijk weer een verse buslading backpackers uit Bangkok in aantocht. Die allemaal de zelfde deal als ik hebben geboekt: cheap reisje met de nachtbus, gratis nachtje hotel waar je kan bijkomen maar eerst worden de kersverse arrivals nog even doorgezaagd over een jungle trek in Chiang Mai, net zoals mij gisteren overkwam.

Laatste update: 15 september 2020

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Vrijdag 10 augustus 1990

Hals over de kop vertrek

En omdat ik gisteren niet, zoals veel anderen, toehapte en dus geen trekking bij het hotel boekte, werd ik de rest van mijn verblijf met de nek aangekeken. De hotelmanager ramt mij dan ook met alle soorten van genoegen zo vroeg mogelijk mijn bed uit. Moven moet ik, want beneden in de lobby is het praatje al aan de gang en straks krijgt iemand anders de sleutel van mijn kamer.

Ik pak mijn plunje bij elkaar, steek mijn slaperige hoofd onder de koude kraan en laat deze plek voor wat het is. Ik ga hier ook niet meer ontbijten, dat doe ik wel even verderop, waar je voor een paar Baht een formidabel ontbijtje kan krijgen met veel ei, fruit en koffie. En daar heb ik allemaal erg veel trek in. Bij mij aan tafel schuift een stel uit België aan. Ze vertellen me over de jungle trek die zij hebben gedaan vanuit de jeugdherberg van Chiang Mai. Jawel, er is hier een officiële jeugdherberg. Als je er logeert, krijg je ook nog korting op de trekking. En als in de Lonely Planet ook lovende woorden over de trekkings van de jeugdherberg lees, (maar niet over de kamers…) besluit ik daar maar eens poolshoogte te gaan nemen.

jungle trek in chiang mai
Een jungle trek kan je overal in Chiang Mai regelen, je struikelt over de borden.

Het regelen van een jungle trek in Chiang Mai

Daar aangekomen blader ik wat door de gebruikelijke fotoboeken waarin hun trektochten gepresenteerd worden: allemaal half vergeelde foto’s van enthousiaste mensen op een olifant, op een raft en op de foto met lokale kinderen uit een bergdorp. Wie wil dat nou niet. Nou ik wel. Sinds mijn trekking in China door de Tijgersprongkloof ben ik aardig verslaafd geraakt aan het wandelen door ongerepte streken.

Ik vraag wanneer ik mee kan en dat is morgenochtend. Maar dan wel nu beslissen, want ze zijn alweer bijna volgeboekt. Er zullen twee groepen van tien personen gaan. De jungle trek waar ik mijn oog op heb laten vallen is er eentje van vier dagen vanuit Chiang Mai. Het concept is simpel: je gaat met je gids en de rest van de groep naar een gebied, waar je vier dagen aaneen van het ene dorp naar het andere dorp loopt. Die dorpen worden bewoond door allemaal verschillende stammen. Een groot deel van die bergvolken kom je ook tegen over de grens in Burma en Laos, en zelfs nog noordelijker, in China. Ik zal dan ook wel het een en ander herkennen van wat ik al eerder in Yunnan heb gezien. Dus check ik vandaag in bij de jeugdherberg en boek ik voor de vierdaagse trek van morgen.

Alleen voor toegewijde tempelbezoekers

Ik huur ook gelijk een fiets om later op de dag nog wat andere tempels te bezoeken die wat verder uit het centrum liggen. Bij de Wat Suan Dok parkeer ik als eerste mijn fiets. De tempel heeft een aantal verblindend witte stupa’s, wat een fotogeniek beeld geeft. De andere twee tempels die ik bekijk, de Wat Ku Tao en de Wat Jet Yot behoren tot de categorie “alleen-voor-toegewijde-tempelbezoekers”, maar het fietsen tussen de verschillende tempels is al een belevenis op zich zelf.

chiang mai
De verblindend witte stupa’s in de Wat Suan Dok

Om vijf uur ben ik terug in de jeugdherberg om alvast mijn plunje voor de trektocht die morgen begint, uit te zoeken. Ik stop wat extra kleding in mijn tas, een muskietennet, een setje pleisters (tegen bloedzuigers), een paar rollen koekjes en wat flessen water.

Een half uur later begint de meeting met de tourleaders en de overige groepsleden beneden in de bar. In de groep zitten drie stelletjes: uit Frankrijk en twee uit Engeland. Daarnaast nog twee Duitse zussen en één Australiër. Met mij erbij tien dus. We worden van informatie voorzien en van rugzakken. Je kan ook nog waterdichte wandelschoenen huren maar ik doe deze hele reis al op mijn legerkistjes dus die zullen ook wel bestand zijn tegen de jungle van Thailand.

Als groepsleden kunnen we het nu al goed met elkaar vinden, de tourleaders zijn een paar leuke jonge gasten en aan het eind van deze dag ben ik tevreden over hoe ik het boeken van deze jungle trek in Chiang Mai heb aangepakt. Rondvragen bij mensen die al op tour geweest zijn en niet op het eerste het beste aanbod ingaan is en blijft het beste advies.