In het holst van de nacht ben ik na mijn Hongkongse smokkelavontuur door de Thaise compagnon van Mr. Li uit Hongkong bij een nogal obscuur hotelletje in een of andere wijk van Bangkok gedropt. Ik heb geen flauw idee waar ik mij ergens in deze immense stad bevind. En al helemaal niet hoe ik morgen waar naar toe moet. Ik heb een korte nacht voor de boeg en als ik wakker word kan ik beginnen aan mijn eerste dag in Bangkok.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 22 juli 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Beladen vertrek uit Hongkong

Laatste update: 26 januari 2021

Estimated reading time: 5 minuten


De nacht die vooraf gaat aan mijn eerste dag in Bangkok

De kamersleutel die ik heb gekregen blijkt de sleutel van een bijgeleverd hangslot te zijn. Als ik de trap op ga kom ik uit in een kort gangetje, met aan weerszijden houten frames met deuren er in. Tussen de frames is een soort kippengaas gespannen, waarvoor aan beide zijden wollen dekens en doeken zijn opgehangen, hier en daar vastgeslagen met spijkers in het hout. Maar op veel plekken hangen de doeken ook los. Ik mag een willekeurige kamer uitzoeken, alle deuren staan open dus ik lijk de enige gast te zijn.

Nog maar een paar uur in Bangkok en ik zie direct al een vooroordeel over Bangkok bevestigd

De kamer heeft verder geen raam aan de buitenkant, ik kijk tegen een betonnen muur aan met aan de andere drie zijden wanden van dekens en kippengaas. In het midden een groot tweepersoonsbed dat ik zelf moet opmaken. In ieder geval liggen de lakens opgevouwen op het bed klaar. Het is er heet, vochtig en muf, dus ik zal de lakens alleen gebruiken om óp te gaan liggen en niet eronder. Met het hangslot doe ik mijn kamer van binnen op slot. Tegen gespuis dat ook zonder dat slotje gemakkelijk binnen zal kunnen komen.

bangkok night traffic, bangkok avondspits,
In een donker Bangkok word ik in een obscuur hotelletje gedropt.

Walkman

Als ik al half slaap, wordt het drukker op de etage. De kamer links en rechts van mij wordt zo te horen bevolkt door andere gasten. Het duurt daarna niet lang voordat ik, aan de geluiden te horen, mij ineens realiseer dat je de kamers hier ook per uur kan huren. Nog maar een paar uur in Bangkok en ik zie direct al één van de vooroordelen over Bangkok bevestigd: de stad die bol staat van de betaalde seks. Er is maar één remedie: walkman op mijn hoofd en met de muziek aan in slaap proberen te komen. Wat ook uiteindelijk lukt.


Omdat het daglicht niet echt doordringt in een hotelkamer zonder raam, heb ik geen flauw idee wanneer het ochtend is, sinds mijn horloge in Hongkong kapot is gegaan en ik besloot om zonder verder te gaan. Maar als ik wakker word zijn in ieder geval de geluiden in de aangrenzende kamers verstomd en zijn de batterijen van mijn walkman leeg. Een ontbijtje zit er in dit hotelletje ook echt niet in, dat snap ik ook wel, dus ga ik met een lege maag en een vage plattegrond van Bangkok in mijn hand op zoek naar Khao San Road. Want dat is de straat waar je de leuke guesthouses vindt, waar backpackers verblijven.

chao phraya express boat, rivierboot bangkok, bangkok
Een relaxte manier om je snel te verplaatsen in Bangkok: met de rivierexpress.

Op zoek naar Khao San Road

Ik heb mazzel, want op mijn looproute kom ik langs het General Post Office. Daar liggen, als het goed is, één of meerdere brieven bij de Poste Restante voor me klaar. En ja hoor: twee enveloppen. Eentje met de verzamelde post van de afgelopen weken en eentje met de Lonely Planet van Thailand erin, die broer Bart zelf ooit gebruikt had en heel attent heeft opgestuurd. Die komt nog eens van pas op je eerste dag in Bangkok.

Nu kan ik ook veel beter mijn weg vinden en loop nog een korte afstand naar de Chao Phraya rivier. Daarvandaan kan je met een rivierboot de laatste kilometers naar de buurt van Khao San Road afleggen. Ik hoef alleen maar de andere backpackers te volgen om in KSR te komen, waar ik lukraak in het eerste het beste guesthouse een kamer neem. Voor 30 Baht heb ik een bed in een slaapzaaltje.

eetstalletjes khao san road in bangkok
Eetstalletjes bij Khao San Road.

De straat is een ware verzameling van hostels, winkels, café’s en restaurants voor backpackers. In de café’s worden overal de laatste bioscoopfilms op video vertoond en de illegale VHS banden daarvan kan je overal op straat kopen, net als dito cassettebandjes of kopies van Lonely Planet gidsen. En ik doe voor me zelf nog een goede aankoop, want voor 50 Baht heb ik een kersvers exemplaar van een ISIC card, de officiële internationale studentenkaart, die overal ter wereld recht geeft op korting. Ik ben weer student!

Alles wat een backpacker nodig heeft, is te vinden in Khao San Road. Ik heb het al lang gezien: hier ben ik nog wel een paar dagen te vinden. Geen verkeerde plek voor je eerste dag in Bangkok.

➡️
Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Op een tour langs de tempels in BangkokBooking.com