In alle vroegte stappen we met z’n tienen achter in een gele Isuzu. We zijn klaar voor de rit naar het gebied waarin we de trekking bij Chiang Mai gaan doen. We zitten zij aan zij tegenover elkaar, op de twee banken die in de lengte van het voertuig staan opgesteld. Voldoende gelegenheid om alvast kennis met elkaar te maken, wat we dan ook doen. We checken ook vooral elkaars ervaring met dit soort trektochten. De komende vier dagen zullen we best wel een paar keer op elkaar aangewezen zijn. 

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zaterdag 11 augustus 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Hoe boek je een jungle trek in Chiang Mai?

Laatste update: 17 november 2020

Chiang Mai trekking – dag 1

Na ongeveer een uur verlaten we de hoofdweg en komen uit in een dorpje waar we stoppen om op een markt inkopen te gaan doen. Op een locale markt doet onze gids, Kan, alle inkopen voor de komende dagen. De levensmiddelen worden zorgvuldig in de tas van zijn assistent en drager, Poom, gestopt en wat resteert wordt over onze rugzakken verdeeld. Zo te zien zullen we niet verhongeren.

markt jungle trek
Voor de trekking doen we nog inkopen op een locale markt.
vervoer naar jungle trek
De Nissan waarin we naar het gebied van de trekking rijden.

Na nog een goed half uur over een weg die steeds bochtiger en steiler wordt houden we definitief halt. Het regent inmiddels en de weg is modderig. Onze maagdelijk schone uitrusting, kleding en schoenen moet er nu aan geloven als we achter Kan en Poon aanlopen, een modderig pad omlaag op. De regen zwakt af naar motregen. Maar het pad blijft onveranderd modderig en ja hoor, daar gaat het stelletje uit Frankrijk samen onderuit. Frederique probeert zich nog angstvallig vast te houden aan haar vriend, wat tot de val van beiden leidt. Een hilarisch gezicht.


Vee onder de hutten

Kan en Poon houden er het tempo lekker in, soepel springend van de ene op de andere steen, terwijl ze routineus boomwortels ontwijken. We lopen over de kwetsbare dijkjes die de rijstvelden van elkaar scheiden, door bossen en af en toe komen we langs een dorpje met huizen op palen.

Halverwege de middag, na een wandeling van nog geen drie uur komen we al aan in het dorp waar we zullen overnachten. Het zullen bij elkaar niet meer dan tien hutten bij elkaar zijn, waaronder het kleinvee omheen scharrelt: kippen, varkens en geiten. We krijgen met de hele groep een deel van één van de woningen toegewezen, waar we zullen eten en slapen in de zelfde ruimte.

dorpje tijdens trekking Chiang Mai
In het dorp waar we overnachten staan alle hutten op palen. Het vee scharrelt er onder door.
olifant tijdens jungletrek
Tijdens mijn wandeling rond het dorp kom ik deze vriendelijke olifant tegen.

Songfestival

Er is dus nog wat tijd over om de omgeving te verkennen. Als ik terug kom van een korte wandeling door de directe omgeving van het dorp, kom ik langs een olifant, die zich in de buurt van het dorp ophoudt. De olifant is vooral druk bezig takken uit een boom te rukken en slaat niet al te veel acht op mij.

We hebben best trek gekregen van deze dag en het eten dat Poom en Kan in elkaar geflanst hebben met de weinige middelen die ze hebben, smaakt ons meer dan uitsteken. We eten zittend op de grond in onze slaaphut. Als klap op de vuurpijl krijgen we bezoek van de locale jeugd, die hun erg hun best doen om wat traditionele liedjes ten gehore te brengen. Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en doen onze beste versie van Hey Jude. Het is een compleet songfestival zo aan het einde van deze eerste dag van onze Chiang Mai trekking. Er wordt zelfs gedanst. Het blijft nog lang onrustig in ons dorp.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Bloedzuigers: hoe kom je er vanaf?


diner tijdens trekking Chiang Mai
Aan het einde van de dag bereiden onze gidsen een voortreffelijke maaltijd met weinig middelen.
dorpskinderen trekking Chiang Mai
De bijeengetrommelde jeugd uit het dorp brengt hun beste songs ten gehore.