Na een paar dagen in de Coromandel is het tijd om verder te reizen. En reizen gaat voor mij in Nieuw-Zeeland bijna altijd met de duim omhoog. Het liften gaat redelijk snel, het is goedkoop en je doet hele leuke ontmoetingen. De kiwi’s zijn een opgeruimd volk, altijd zeer behulpzaam en vertellen je vol trots over hun land en de streek waar je door heen rijdt. Dus in veel gevallen heb je ook nog eens een gratis gids.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
maandag 11 maart en dinsdag 12 maart 1991

Lees hier waarom.

Op naar Taupo

Mijn doel voor vandaag is om een flink stuk naar het zuiden te reizen, naar Taupo. Of anders in ieder geval een flink stuk in die richting. Eerst twee korte liften naar de plaatsjes Puriri en Hikutaia, allebei in oldtimers uit de jaren vijftig. Helaas wat te kort om uitvoerige gesprekken met mijn liftgevers aan te gaan, qua leeftijd ook wel in de categorie old-timer.

De eerstvolgende grotere plaats is Hamilton, waar ik na vijf liften in het centrum ben afgezet. Tijd voor een lekkere lunch en dan loop ik weer met volle maag naar de uitvalsweg van de plaats. Daar, op Highway 1, word ik opgepikt door een man in een busje. Hij vertelt mij over zijn ervaringen als missionaris in Ivoorkust, waar hij acht jaar lang het woord van God heeft verkondigd. Nu is hij voor een maand terug in Nieuw-Zeeland, maar zal snel weer terug keren naar het Afrikaanse land, onder andere om er een kerk te bouwen.

Het einde van de beschaving

En mijn volgende liftgever is zo mogelijk nog meer verlicht. Hij weet vrij nauwkeurig het einde van de beschaving zoals wij die kennen te voorspellen. Dit zal gebeuren door een nieuwe opbloei van het Romeinse Rijk vanuit tien, waarschijnlijk, EU-landen. Dit proces zal zijn beslag krijgen zeven jaar nadat er een permanent vredesverdrag is getekend tussen Israël en alle Arabische landen in het Midden-Oosten. De jaartallen geeft hij me er helaas niet bij. Maar ook uit deze auto stap ik weer een stukje wijzer uit als ik er in ging.

Later in de middag krijg ik nog een lift van een man met een pick up, die alleen nog plek heeft in zijn bak. Een geweldige lift in de open lucht door het hart van het Noordereiland van Tirau naar Tokoroa. Het laatste stuk tot in Taupo lift ik mee met een vrouw die erg veel weet over de streek waar we doorheen rijden. Onder andere over de thermische activiteit. En niet ver voor Taupo zie ik ook zelf de rookpluimen uit de bossen omhoog komen. Dit is een gebied waar de aarde pruttelt. Ze zet me af vlak voor de Rainbow Lodge, een backpackers hostel, ook een tip van haar. Het einde van een mooie lifttocht, die in totaal acht uur duurde en waarin ik 268 kilometer aflegde. We zitten nu op 176 graden oosterlengte op de aardbol. Een blik op de kaart leert me dat dit het meest oostelijke punt tot nu toe is van mijn wereldreis en gezien de plannen voor de komende weken zal ik ook wel niet veel oostelijker geraken. Een mijlpaal dus.

taupo
Het weidse Taupomeer, met aan de overkant de rokende vulkanen van het Tongariro National Park.

Voorbereidingen voor de trek

Op dinsdagochtend loop ik wat door het centrum van het toch wel toeristische Taupo. Dat komt omdat het aan een groot meer ligt, het grootste zoetwatermeer zelfs van het land. Het is weer kraakhelder en aan de overkant liggen de vulkanen van het Tongariro National Park rustig te roken. Ze oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit, zoals ze daar liggen. Ik maak dan ook haast met het plannen van een bezoek aan dat park, nu het weer nog steeds gunstig is. Ik voeg de daad bij het woord en begin direct aan de voorbereidingen om daar morgen al naar toe te reizen.

taupo
Maori kunstwerk aan de oevers van Lake Taupo

Ik laat mijn legerkistjes repareren: enkele naden laten los, zodat ze niet meer waterdicht zijn. Maar dat kan voor 5 dollar gefixt worden. Verder doe ik voor ongeveer 40 dollar inkopen in de supermarkt: levensmiddelen die me zeker vijf dagen in leven moeten kunnen houden tijdens een wandeltocht door het park. In mijn karretje zitten gevriesdroogde maaltijden, muesli, melkpoeder, chocolade, appels, wortelen, rozijnen, mueslirepen, soep, brood, koffie en thee. Terug in de hostel maak ik een voorlopig plan voor de wandelroute, een trek van een dag of drie, vier. Morgen of overmorgen zal ik van start kunnen gaan.

Als alles gereed is en ingepakt staat, geniet ik van een ontspannen sauna in de hostel. Die hebben ze daar en mag gratis gebruikt worden door de gasten. Ben ik helemaal relaxt en ontspannen de avond voor mijn eerste grote trekking hier in Nieuw-Zeeland…