In de hostel in Taupo heb ik gisterenavond een lift kunnen regelen een heel eind op weg naar mijn volgende bestemming: het Tongariro National Park. Dat is het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland. En niet zo maar eentje: je vindt er drie vulkanen. En daarom heen een paar hele mooie wandelroutes. Gisteren in Taupo heb ik al flink ingeslagen in de supermarkt; ik heb nu voedsel voor meer dan 5 dagen in mijn rugzak, die er daardoor niet lichter op is geworden.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
woensdag 13 maart 1991

Lees hier waarom.

Naargeestig

Aan het eind van de ochtend word ik afgezet ter hoogte van de afslag naar Whakapapa, het toeristendorpje waar je het bezoekerscentrum vindt, maar ook “The Chateau”. Een naargeestig hotel dat iedereen die de film The Shining heeft gezien, wel zal herkennen: een kloek, Engels of Schots aandoend landhuis, met een geïsoleerde ligging en op de achtergrond een paar dreigende vulkanen. Eén keer met mijn duim omhoog en ik heb een lift van 9 kilometer naar dit oord.

tongariro
Het Tongariro Chateau Hotel, ver buiten mijn budget op deze reis. Maar wel het startpunt voor een wandeling naar een veel betaalbaardere plek: één van de berghutten van het Tongariro Nationaal Park.

In het bezoekerscentrum informeer ik naar de weersomstandigheden voor de komende dagen. Vandaag is het kraakhelder, maar morgen zal er veel bewolking zijn en regen in de hoger gelegen gebieden. Ik investeer 60 NZ$ in een Backcountry Hut Pass waarmee ik een jaar lang geen verdere kosten meer heb voor overnachtingen in de natuurgebieden van Nieuw-Zeeland. En dat zijn er bere veel! Ten slotte organiseer ik mijn bagage en geef een tas met onnodige inhoud af ter bewaring.

Wereldwonderen van Nieuw-Zeeland

Het park kent dus drie vulkanen: de volmaakt kegelvormige Ngauruhoe, de Tongariro en de Ruapehu. En rondom de eerste twee loopt een route die je in een dag of vier af zou moeten kunnen leggen. Misschien een dag extra bij slecht weer. De route staat bekend als The Northern Circuit, één van de negen Great Walks die je kan doen, zeg maar de negen eigen wereldwonderen van Nieuw-Zeeland.

Ik ga van start over het pad dat zo’n beetje achter het horror-hotel begint. Eerst nog door wat lage beukenbosjes, maar al snel over een goed onderhouden pad dat door een gebied met hoge graspollen loopt en vooral veel beekjes en stroompjes in ondiepe maar steile beddingen. Na een poosje krijg ik vrij uitzicht op de kegel van de Ngauruhoe. De bestemming voor vandaag, de Mangatepopo hut, bereik ik binnen 2,5 uur zonder al te veel moeite. Het is de opmaat voor de tocht omhoog die ik morgen ga aanvangen.

tongariro
Na een half uur lopen heb ik dit beeld de rest van de dag voor me.
tongariro
Mount Ruapehu is nog steeds buitengewoon actief. Op deze trekking laat ik de vulkaan links liggen.

Ravioli uit blik

Maar er is nog wat tijd over, dus ik beklim een bergrugje achter de hut om de zonsondergang te kunnen observeren. Het uitzicht is betoverend. Links van mij de Ngauruhoe vulkaan en recht voor me, het uitzicht naar het westen, helemaal tot Mount Egmont, een nog wat hogere vulkaan met ook al zo’n perfecte kegelvorm, aan de westkust.

Terug in de hut bereid ik een maaltijd: ravioli uit blik, wat rauwe wortels en een appel. Ik praat wat met andere trekkers en als de zon al enige tijd achter de horizon verdwenen is, en de duisternis is ingezet, vind ik het prima om de warmte van mijn slaapzak op te zoeken. Morgen zal het een stuk frisser en ook natter zijn. We zullen het wel zien, deze dag neemt niemand mij meer af!

tongariro
Mijn overnachtingsplek voor vanavond met op de achtergrond Mount Ngauruhoe.
tongariro
De laatste zonnestralen beschijnen Mount Ngauruhoe.