Als ik wakker word zie ik het gelijk: dit wordt een prachtige dag voor een wandeling. Gisteren ben ik na een relatief korte reis vanuit Sydney in Auckland aanbeland. Met de vlucht van drie uur overbrugde ik ook gelijk een tijdverschil van drie uur. Vandaar dat ik voor ik het wist al aan het eind van de dag toe was. Maar vandaag staat weer de volle dag tot mijn beschikking. En wat voor een dag. Snel koop ik een ontbijtje bij elkaar, stop wat spullen in een rugzakje en pik bij de receptie van de hostel een folder op met daarin een beschrijving van de Coast to Coast Walkway. Een wandeling naar onder andere One Tree Hill.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Dinsdag 5 maart 1991

Geschatte leestijd: 5 minuten

Laatste update: 25 januari 2022


Nieuw-Zeeland op zijn smalst

In Auckland kan je als enige plek in de wereld in één dag van de ene naar de andere oceaan lopen. De stad ligt op een landengte, die de verbinding vormt tussen de Grote Oceaan en de Tasman Zee. De Kiwi’s sorteren de Tasman Zee dan voor het gemak maar even onder de Indische Oceaan. Geologisch is dat niet juist, want de Indische Oceaan stopt al ter hoogte van Tasmanië. Maar what the heck, ik ga vandaag Nieuw-Zeeland doorkruisen, van kust tot kust.

coast to coast walkway, Auckland
Een schitterende ochtend in Auckland voor een wandeling

De start van de Coast to Coast Walkway is aan Waitemata Harbour (maori voor glad en glinsterend water), bij de Ferry Terminal aan Quay Street. Het is de plek waarvandaan je naar diverse andere delen van Auckland per veerboot kan reizen. Maar ik keer de haven mijn rug toe, als ik mijn wandeling begin naar die andere haven aan de andere kant van Nieuw-Zeeland. Maar dan sta ik met een schok stil als ik ineens voor een authentieke Hollandse snackbar sta in de vorm van zo’n groen Zaans huisje. Er worden kroketten, frikadellen en haring verkocht. En zo sta ik hier op zo’n 18000 kilometer van huis vandaan vanochtend een heerlijk broodje haring weg te happen.

Ferry Terminal Auckland
Startpunt van de coast to coast walkway: de Ferry Terminal aan Quay Street.
coast to coast walkway

Oude vulkanen langs de Coast to Coast Walkway

Gesterkt door dit zalige culinaire hoogstandje van Hollandse bodem begin ik dan ook echt aan mijn eerste echte wandeltocht hier in Nieuw-Zeeland. De route rijgt de vele parken die de stad bezit als een snoer aaneen. En zo loop ik het grootste deel van de dag door een groene omgeving. In de middag beklim ik de oude vulkaan Maungawhau (Mt Eden) met 196 meter de hoogste vulkaan van Auckland. Het panorama van 360 graden over de stad is adembenemend vanaf hier.

mount eden, auckland
Het uitzicht vanaf Mount Eden, het hoogste punt van Auckland.
coast to coast walkway
18000 Kilometer van huis maar toch voel ik dat niet zo.

One Tree Hill

En vanaf Mt Eden krijg ik het volgende ‘hoogtepunt’ langs de Coast to Coast Walkway al in het vizier: One Tree Hill, waar ik na een klein uurtje lopen omhoog wandel. Het is een markant punt en voor de Maori’s een heilige berg. Deze uitgedoofde vulkaan bezit zelfs drie kraters. De top heeft inderdaad één boom met daarnaast een obelisk. Maar de meeste muziekliefhebbers zullen deze plek kennen van de song One Tree Hill van de Ierse band U2. Het was opgedragen aan de Maori Greg Carroll, een medewerker van de band, die in 1986 in Dublin overleed bij een motorongeluk. One Tree Hill, voor de Maori’s een spirituele bergtop, was de plek waar Greg Bono naar toe had meegenomen tijdens de Unforgettable Fire tour in Nieuw-Zeeland, enkele jaren eerder.

One Tree Hill
One Tree Hill met zijn boom en obelisk is een spirituele plek voor de Maori’s.

Vanaf hier krijg ik al een behoorlijk mooi uitzicht over mijn eindbestemming voor vandaag, Manukau Harbour, dat in verbinding staat met de Tasman Zee. Om even bij te komen van al dit fraais gun ik me zelf een afternoon tea in een oud theehuis in Cornwall Park, aan de voet van One Tree Hill. En dan is het niet al te ver lopen meer naar Manukau Harbour. Ik heb op mijn eerste volle dag in Nieuw-Zeeland het hele land doorkruist! Wat mij betreft is de Coast to Coast Walkway de beste manier om een goede indruk van de grootste stad van Nieuw-Zeeland te krijgen.