Vannacht sliep ik met het raam open, om mij ook tijdens mijn slaap te laten omringen door de heerlijke, knisperende berglucht. Mijn gastvrouw had in de ochtend een eenvoudig maar hartig ontbijt klaargemaakt van zelfgemaakt brood en een mand met iets van zes gekookte eieren. Met een grote thermosfles thee om alles weg te spoelen. Ik heb gelijk maar even een lunchpakket gemaakt.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
vrijdag 11 mei 1990

Wonderschoon

Het is heerlijk weer in het Jiuzhaigou National Park, dus ik sta wel weer te trappelen om verder het dal in te lopen. In de lokale winkel van Shuzheng hoop ik nog wat (brief)papier te scoren, want ik wil ook in mijn brieven naar het thuisfront dit wonderschone dal kunnen beschrijven. Helaas is dat iets waar men mij op deze afgelegen plek niet aan kan helpen. Ik moet mij nog even inhouden mijn enthousiasme aan het papier toe te vertrouwen.

Na een uur lopen kom ik bij een splitsing in het dal bij de plaats Nuorilang. En even daaraan voorbij loop ik langs het zijn naam inderdaad een eer aandoende Mirror Lake: de besneeuwde bergtoppen spiegelen zich in het rimpelloze wateroppervlak.

Jiuzhaigou National Park
Het Mirror Lake maakt zijn naam waar.

Legerkistjes

Dan kom ik bij een ander natuurfenomeen: Pearl Beach. Het is wel geen strand, maar de gelijkenis ligt voor de hand. Het is een zandkleurig plateau, waarover het smeltwater zich een weg zoekt naar beneden. Aan het einde gaat de waterloop over in een brede waterval. Je kan hier gewoon overheen lopen door het ongeveer 10 cm diepe water, maar aan toeristen worden kniehoge laarzen verhuurd. Ik red het ook wel met mijn vanochtend nog ingevette legerkistjes.

Jiuzhaigou National Park
Pearl Beach eindigt in een waterval (over de rand)
Jiuzhaigou National Park
De waterval onder Pearl Beach.

Ik loop verder van het ene naar het andere meer: Five Colour Lake (de naam spreekt voor zich zelf), Panda Lake (waar ooit, heel vroeger, wel eens panda’s kwamen drinken) en Arrow Bamboo Lake. Na dit laatste meer kan ik kiezen tussen nog 8 km doorlopen naar nog twee meertjes: Grass Lake en Swan Lake (en dan weer 17 km teruglopen naar Nuorilang, waar eten en onderdak is), of nu direct 9 km teruglopen naar Nuorilang.

Blaren prikken

Ik kies voor het laatste, zodat ik daarvandaan morgen een andere aftakking van het dal van het Jiuzhaigou National Park kan bezoeken. En bovendien moet ik wat blaren gaan prikken. Er zit een hele gemene op mijn rechter grote teen (al een heel tijdje), en nu ook al eentje op mijn rechterhiel. Dat ga ik dus eerst maar even fixen.