Al twee dagen in Singapore en eigenlijk nog niet eens zo heel veel gedaan. Gisteren ging vooral op aan dingen regelen maar leverde ook twee ontmoetingen op. Eén met Sheree, een backpacker uit de USA, waar ik voor vandaag verder mee heb afgesproken. En één ’s avonds in het park met een freak in business suit, waar ik heel snel weer van weg was. En dat laatste verhaal jaagt Sheree vanochtend de stuipen op het lijf als ik het haar vertel.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag t/m zaterdag 27 t/m 29 september 1990

Laatste update: 17 oktober 2020

Boete

De komende dagen staan in het teken van veel dingen bezichtigen. We gaan de stad bekijken door de ogen van een toerist die zijn lijstje met attracties afvinkt. Want Singapore heeft wel zo zijn bezienswaardigheden. De stad is heel modern opgezet. Op geen enkele manier te vergelijken met de steden in China of Thailand. Niet dat typisch chaotische tafereel van verkeersopstoppingen, vervuiling en straathandelaren. Overal waar je kijkt moderne gebouwen, maar als je goed kijkt zijn er ook nog wel wijken waar je nog iets van vroeger tijden vindt. Chinatown is daar een voorbeeld van. En, oh, wat ze zeggen is waar: papiertje op de grond gooien, of kauwgom uitspugen: 1000 Singapore dollars boete!

boetes voor afval weggooien in singapore
Het staat er echt: 1000 dollar boete voor troep maken.

De metro (MRT) is een snel en efficiënt vervoersmiddel in Singapore, maar ook de bussen gaan frequent en zijn schoon en niet volgepakt. Donderdag staat in het teken van diverse bezoeken aan uiteenlopende plekken. We starten bij het Van Kleef Aquarium; een enorme verzameling van aquaria met daarin schitterende tropische vissen. Veel mooier nog dan ik tijdens het snorkelen op Tioman en Ko Samui onder water heb kunnen ontwaren.

De weergoden hebben er geen zin in

Voor de Japanse en Chinese tuinen in Jurong moeten we een stuk met de metro het centrum uit. Maar inmiddels is het begonnen met regenen. Bij aankomst bij de Japanse tuinen nemen we nog een tijdje om te zien of het opklaart, maar de weergoden hebben er zin in vandaag. Een gestage regen blijft aanhouden en zet alle wegen al snel onder water. Ja, dat kan hard gaan hier. De Japanse en Chinese tuinen zullen het dus zonder ons bezoek moeten doen vandaag. We pakken de metro terug de stad in.

Daar besluiten we een tentoonstelling te bezoeken in het Empress Place Museum over de Chinese Han periode, een uitstekende keuze zo zal snel blijken. Zodra je er binnen stapt word je terug in de tijd gebracht door middel van licht en geluidseffecten. En eindelijk, eindelijk nadat we hier klaar zijn, zien we dat het buiten gestopt is met regenen.

Empress Place building Singapore
In The Empress Place bezoeken we de expositie over de Han-dynastie.

Paradijsvogels en toekans in Singapore

Vrijdag is het weer een stuk beter. We pakken opnieuw de metro naar Jurong, maar ditmaal om het Jurong Bird Park te bezoeken. Een complete dierentuin vol met vogels. Hoogtepunten zijn toch wel de paradijsvogels en diverse soorten neushoornvogels en toekans. Er schijnt ook nog een kiwi te zijn, maar hoe ik ook zoek in het nachtvogelverblijf, ik krijg hem niet te zien.

We brengen bijna de hele dag in het vogelpark door. Bij terugkomst in het centrum doen we een wandeling door de Botanische Tuinen van Singapore, maar het is dan al weer bijna avond. Tijd om afscheid te nemen van Sheree, want zij reist morgen door naar Thailand.

jurong bird park
In het Jurong Bird Park is een enorme collectie aan tropische vogels te vinden.
jurong bird park
jurong bird park

Zaterdag is voor mij dan ook een dag om weer even de balans op te maken. Na twee dagen op pad te zijn geweest met Sheree wordt het tijd om voor me zelf na te gaan hoe veel tijd ik nog nodig heb in Singapore en wanneer ik de volgende stap van mijn reis richting Indonesië wil gaan zetten en zo ja waar in Indonesië. En zo wordt de zaterdag weer zo’n typische dag die je wel vaker hebt op een lange reis: even geen activiteiten, maar op de plaats rust, brieven lezen, brieven schrijven, reisboeken lezen en plannen.