Mijn langste tijd in Singapore zit er inmiddels wel op. De afgelopen weken heb ik mij tussen de bedrijven door wat verder voorbereid op het vervolg van mijn reis in Indonesië. Een land met een enorme keuze aan mogelijkheden, want welke eilanden ga je bezoeken en waar begin je? Sumatra ligt voor de hand, want is het dichtste bij Singapore. Toch is mijn keuze vooralsnog op een ticket naar van Singapore naar Jakarta gevallen om van daar uit Java over te trekken. En hopelijk kan ik daar vanavond al zijn… als ik tenminste van de wachtlijst van de vlucht af kan komen. En dat hoor ik later deze ochtend.
Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991
Maandag 1 en dinsdag 2 oktober 1990
Geschatte leestijd: 6 minuten
Laatste update: 16 maart 2023
Afscheid van Singapore; op naar Jakarta!
Maar eerst profiteer ik nog van de plek waar ik nu ben, in Singapore, om mijn arsenaal aan diafilms aan te vullen. Nadat ik hier al eerder op voordelige wijze aan een nieuwe zoomlens heb kunnen komen, is dit ook de aangewezen plaats om goedkope filmrolletjes te scoren. Ik slaag er in om in totaal 22 Fuji diafilmpjes te kopen, waarmee de winkel direct door zijn voorraad van dat merk is.
Terug bij Airmaster Travel krijg ik inderdaad te horen dat mijn vlucht bevestigd is; ik mag mee voor het voordeligste tarief op de vlucht van 20h10 vanavond. Direct sla ik aan het inpakken. Ik vul mijn rugzak weer zo economisch mogelijk, laat allerlei troep die ik niet meer nodig heb hier achter en koop in de Seven Eleven supermarkt hier beneden wat eten en drinken voor onderweg.
Ik doe nog één rondje door de stad en ga naar Serangoon Road en Arab Street, een wijk waar veel moslims wonen en bezoek de grote moskee, die van buiten fraaier is dan van binnen.
Vlucht van Singapore naar Jakarta
Aan het einde van de middag neem ik nog snel even een douche in de guesthouse en pak dan de bus naar Changi Airport, de moderne luchthaven van Singapore. Ik wissel er mijn laatste Singapore dollars voor Indonesische roepia’s zodat ik bij aankomst niet direct naar een bank hoef te zoeken. De vlucht met China Airlines verloopt vlot en anderhalf uur nadat we vertrokken zijn uit Singapore loop ik alweer over de luchthaven van Jakarta.
Indonesisch welkomstdrankje
Ik krijg een gratis visum voor twee maanden in mijn paspoort gestempeld en daar moet ik het dan ook mee doen. De enige manier om langer te verblijven is om het land te verlaten en opnieuw weer binnen te komen. Maar dat is een kostbare aangelegenheid voor een land dat praktisch geen grenzen over land kent. De meeste mensen die voor deze optie gaan boeken dan gewoon weer een retour ticket van Jakarta naar Singapore.
Op straat neem ik samen met drie backpackers uit Zweden een taxi naar het centrum. Naar Jalan Jaksa om precies te zijn. Jalan Jaksa is de straat in Jakarta waar je de grootste concentratie budgethotels vindt. Als ik incheck bij Wisma Delima spreekt de eigenaar tot mijn verbazing gewoon Nederlands. Het welkomstdrankje dat ik van hem krijg heet arak. Het is de favoriete drank van veel Indonesiërs, zo leert hij mij. Dus ik kan er maar beter aan gewoon raken. Nog maar een paar uur in dit land en nu al zo veel wijzer….
Fake studentenkaart
Dinsdagochtend, mijn eerste dag in Jakarta, ga ik gelijk maar eens op ontdekking uit in deze stad, waar ik gisterenavond laat in het donker ben aangekomen. Als eerste komt het Nationaal Museum aan de beurt. Ik maak hier voor het eerst gebruik van mijn fake studentenkaart die ik in Bangkok heb gekocht. Het scheelt me wel 100 roepia entreegeld (oftewel een dubbeltje). Het is een redelijk oubollig museum, maar je komt toch veel te weten over het land waar ik nog geen 24 uur ben op dit moment. Zo is er onder meer een reliëfkaart van Java. Waar opvalt hoe dit eiland is opgebouwd uit een aaneenschakeling van actieve vulkanen. Op de binnenplaats een uitgebreide collectie van hindoebeelden waarvan sommigen met van die duivelachtige trekjes.
Ik doe ook een poging om de grote moskee (de grootste van Zuid-oost Azië) te bezoeken, maar daarvoor ben ik nu net weer wat te luchtig gekleed. Dan maar door naar een letterlijk hoogtepunt van Jakarta, het Monumen Nasional, in de volksmond Monas genoemd. Het is een 137 meter hoge toren midden op het Merdekaplein (merdeka is Indonesisch voor vrijheid). Het monument staat symbool voor de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.
Merdeka!
Op het moment dat ik wil oversteken er naar toe, spreekt een wat oudere man mij in het Nederlands aan met dat staccato accent dat we zo goed kennen van mensen van Indonesische afkomst die al lang in Nederland wonen. Als hij heeft vastgesteld dat ik ook een Nederlander ben, vraagt hij of ik het monument ga bezoeken. Als ik dat bevestig, balt hij zijn vuist en zwaait er mee in de lucht, terwijl hij Merdeka!! Merdeka!! roept.
Onder in het monument zijn diorama’s van de onafhankelijkheidsstrijd en geschiedenis van Indonesië. Het geeft toch ook weer, net als in het Nationaal Museum, een goed beeld van het land waar ik naar verwachting de komende twee maanden zal gaan rondreizen. Met de lift ga ik in de zuil omhoog. Boven aangekomen geeft het uitzicht mij direct een goed overzicht over de stad Jakarta. Er is gelukkig weinig smog zodat het zicht mooi en helder is.
Gisteren zat ik nog in Singapore, nu in Jakarta, met weer een heel nieuw land voor de boeg. Ja, deze dag was een mooie introductie op Indonesië. Ik popel om dit land verder te ontdekken.
Booking.com